Koud douchen: gezonde gewoonte of nutteloze trend?

gezondheid
zaterdag, 20 mei 2023 om 10:50
jasperart 2023 05 20 104916 3 upscaled
De afgelopen jaren is koud douchen steeds populairder geworden onder gezondheidsbewuste mensen. Sommigen beweren dat het talrijke gezondheidsvoordelen heeft, terwijl anderen beweren dat het een nutteloze trend is. Wat is waar?
Verbeterde immuunfunctie Sommige studies suggereren dat koud douchen de immuunfunctie kan verbeteren, wat betekent dat het kan helpen ons te beschermen tegen ziekten en infecties. Een studie uit 2016 wees uit dat de blootstelling aan koud water de productie van witte bloedcellen kan stimuleren, die ons immuunsysteem helpen bij het bestrijden van ziektekiemen.
Verminderde ontsteking Ontsteking is een natuurlijke reactie van ons lichaam om weefselschade te herstellen, maar aanhoudende ontsteking kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en diabetes. Koud douchen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen door het verlagen van de niveaus van pro-inflammatoire cytokines in het lichaam.
Verhoogde alertheid Koud douchen kan ons ook helpen om ons meer alert en wakker te voelen. Dit komt omdat onze huid en zenuwuiteinden reageren op de kou, wat vervolgens signalen naar onze hersenen stuurt om te reageren. Dit kan leiden tot een toename van het zelfbewustzijn en de alertheid.
Verbeterde fysieke prestaties Koud douchen kan de spieren en de bloedsomloop stimuleren, waardoor we ons beter kunnen voelen en beter kunnen presteren. Een studie uit 2015 toonde aan dat koud water de hersteltijd na inspanning kan verkorten en de bloedcirculatie kan verbeteren.
Verbeterde mentale gezondheid Koud douchen kan ook een positief effect hebben op onze mentale gezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst omdat het de productie van endorfines, onze natuurlijke 'feel-good' hormonen, kan stimuleren.