RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Huizen splitsen en optoppen: zo wil het kabinet de woningnood oplossen

Hugo de Jonge

Extra woonlagen en het splitsen van woningen. Door slimmer om te gaan met bestaande woningen kunnen er tot 2030 260.000 extra woningen bijkomen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, in een brief aan de Tweede Kamer.

De Jonge wil onder meer het zogenoemde optoppen, het toevoegen van een extra woonlaag op daken van bestaande gebouwen, gaan stimuleren. Uit onderzoek is volgens de minister gebleken dat er zo tot wel 100.000 woningen gerealiseerd kunnen worden. Het grootste deel daarvan kan op daken van corporatiewoningen komen.

Ook het splitsen van woningen kan extra woonruimte opleveren, tot 2030 ongeveer 80.000 tot 160.000 woningen, zegt de minister.

De Jonge wil zijn plannen de komende tijd uitwerken met woningcorporaties, gemeenten en marktpartijen, zo schrijft hij.

Microwoning in de achtertuin

Ook het transformeren van kantoren naar woningen en het plaatsen van microwoningen in de achtertuin moet makkelijker gemaakt worden. De minister wil gemeenten stimuleren om daar actief mee aan de slag te gaan, zegt hij.

De regels voor samenwonen en de verhuur van kamers door particulieren moeten daarbij minder complex worden. De minister wil hiervoor onder meer een promotiecampagne opzetten voor hospitaverhuur. Ook wil de Jonge ouderen stimuleren om woningen te delen.

"Juist nu de nieuwbouw het lastiger heeft, moeten we de bestaande woningvoorraad zo goed mogelijk benutten om zoveel mogelijk woonruimte te realiseren," aldus de minister.

Woningcorporatie
Lees ook:
Woningcorporatie wil singles koppelen in strijd tegen de woningnood

Bouwdoelen blijven achter

In de strijd tegen woningnood wil het kabinet tot en met 2030 zeker 900.000 nieuwe woningen bouwen. Maar dat doel blijkt lastig te halen, omdat er door de stikstofproblematiek minder kan worden gebouwd. Ook is er een tekort aan betaalbare bouwgrond en zit de stijgende rente investeerders en corporaties in de weg.

Uitbreiden bij bestaande bouw moet enige verlichting bieden. Minister de Jonge wil de Kamer einde van dit jaar informeren over de voortgang van zijn nieuwe plannen.

Nieuwbouw
Lees ook:
Nieuwbouw blijft ver achter bij doel kabinet: 900.000 lijkt onhaalbaar