Delta verhoogt per 1 juli prijzen voor internet, tv en vaste telefonie via coax

De Nederlandse provider Delta gaat per 1 juli zijn prijzen verhogen voor internet, tv en vaste telefonie via coax. Het pakket met een internetsnelheid van 75Mbit/s komt daarbij te vervallen. Het bedrijf rept niet over prijswijzigingen voor zijn glasvezelaanbod.

Het goedkoopste coaxabonnement met een internetsnelheid van 75Mbit/s zal per 1 juli niet meer beschikbaar zijn. Dat pakket kost op dit moment 45 euro. Voor die prijs krijgen klanten straks het basispakket met een snelheid van 150Mbit/s. Boven op het basispakket kunnen klanten betalen voor hogere internetsnelheden. De prijs voor een abonnement met 300Mbit/s aan snelheid is gestegen naar in totaal 53,50 euro. Voor 400Mbit/s wordt nu in totaal 60,00 euro gevraagd. Een Flexpakket Basis-abonnement met 1000Mbit/s kost per 1 juli 62,50 euro.

Niet alleen de prijzen van de pakketten voor internet worden verhoogd. Ook televisie en telefonie worden duurder. Het standaardpakket voor televisie wordt van 26 naar 27,50 euro verhoogd. Klanten die meer dan vijftig zenders willen, betalen straks twee euro per maand meer dan voorheen. Ten slotte wordt de toegang tot ESPN een euro duurder en kost een hd-tv-ontvanger 50 cent meer dan voorheen.

Wat vaste telefonie betreft wordt het start- en minuuttarief binnen Nederland verhoogd van 15 naar 16 cent. Voor klanten die willen bellen binnen de Europese Unie, gaat het starttarief omhoog naar 19 cent. Dat kost nu nog 16 cent.

Los van de prijsverhogingen voert Delta ook snelheidsverhogingen door voor internet. Zo wordt de uploadsnelheid van het basispakket verhoogd van 15 naar 50Mbit/s. Voor klanten die het huidige 300Mbit/s-pakket hebben, wordt de uploadsnelheid opgehoogd van 50 naar 75Mbit/s. Ook de downloadsnelheid gaat met 50Mbit/s omhoog naar 350Mbit/s.

De prijswijzigingen hebben volgens Delta te maken met een inflatiecorrectie en de gestegen kosten voor het onderhouden van het netwerk. Volgens Delta wordt de inflatiecorrectie toegepast op grond van de algemene voorwaarden van het abonnement en dat maakt het daarom niet mogelijk om kosteloos op te zeggen voor het einde van het contract. Delta heeft het recht om de vergoedingen en tarieven jaarlijks te indexeren tot een percentage dat gelijk is aan de CBS-consumentenprijsindex. In principe is een opzegging bij een inflatiecorrectie niet zomaar kosteloos mogelijk. Hoe het precies zit met kosteloos opzeggen, is te lezen in een eerder verschenen achtergrondartikel op Tweakers. De nieuwe prijzen gelden voor zowel bestaande als nieuwe klanten en gaan per 1 juli in. Een paar maanden geleden werd al bekend dat Ziggo zijn prijzen zou gaan verhogen, ook per 1 juli.

Product of dienst Prijs in euro's tot 1 juli 2023 Prijs in euro's na 1 juli 2023
TV Basis (standaardpakket televisie) 26,00 27,50
Flexpakket Budget 75Mbit/s 45,00 -
Flexpakket Basis 150Mbit/s 47,50 45,00
Flexpakket Basis 250Mbit/s - 51,00
Flexpakket Basis 300Mbit/s 50,00 53,50
Flexpakket Basis 400Mbit/s 57,50 60,00
Flexpakket Basis 1000Mbit/s 60,00 62,50
50+ zenders 8,00 10,00
Interactief 90+ zenders 13,00 15,00
Interactief 120+ zenders 23,00 25,00
HD TV-ontvanger 2,00 2,50
ESPN Compleet 12,00 13,00
Beltarief: start- en minuuttarief Nederland 0,15 0,16
Beltarief: starttarief Europa 0,16 0,19
Product of dienst Internetsnelheid tot 1 juli 2023 Wijziging vanaf 1 juli 2023
DELTA Flexpakket Budget 75Mbit/s 75Mbit/s downloadsnelheid en 10Mbit/s uploadsnelheid
  • 150Mbit/s downloadsnelheid en 15Mbit/s uploadsnelheid.
  • Naam wordt Delta Flexpakket Basis 150Mbit/s.
DELTA Flexpakket Basis 150Mbit/s 150Mbit/s downloadsnelheid en 15Mbit/s uploadsnelheid
  • 250Mbit/s downloadsnelheid en 50Mbit/s uploadsnelheid
  • Naam wordt Extra snelheid 250Mbit/s
Extra snelheid 300Mbit/s 300Mbit/s downloadsnelheid en 50Mbit/s uploadsnelheid
  • 350Mbit/s downloadsnelheid en 75Mbit/s uploadsnelheid
  • Naam wordt Extra snelheid 350Mbit/s

Door Rard van der Hoeven

Stagiair nieuwsredactie

17-05-2023 • 12:28

169 Linkedin Whatsapp

Submitter: Mapje

Reacties (169)

169
167
51
1
0
100
Wijzig sortering
Ik vraag me best af hoeveel mensen er nog coax gebruiken, en of dat is omdat er daar geen glasvezel is of omdat ze niet willen overstappen.
Ik heb Delta Kabel budget. Er ligt glasvezel in mijn straat maar alleen aan de overkant van de weg. Maar mijn kabelverbinding werkt de laatste jaren stabiel en ik heb meer dan genoeg snelheid. Zelfs met het budgetabonnement en een thuisservertje. Met delta kabel kan ik nog gebruik maken van de Highwinds nieuwsserver en mijn modem in bridge mode zetten.
Ik gebruik nog coax, voor mij is er op dit moment geen reden om over te stappen. Er ligt hier trouwens gewoon een glasvezelkabel. Als ik hetzelfde wil afsluiten bij glasvezel ben ik net zo duur uit, de 1Gbit verbinding die ik nu hebt werkt naar behoren. Dus waarom zou ik overstappen?
Latency is bij glasvezel veel beter, evenals stabiliteit. Plus, symmetrische verbinding. Ook uploaden gaat snel, erg fijn als je veel in de cloud werkt.
Er zijn maar weinig cloud providers waar je met 1 Gbps je spullen naar kunt uploaden. Ik heb naar ik meen 300/30Mbps van Ziggo, en die 30Mbps upload is nooit een beperking Uploaden gebeurt toch altijd op de achtergrond. En voor het werk knijpt de VPN de boel al af op 20 Mbps, dus ook daarvoor biedt een hogere upload geen voordleen.

KPN heeft daar een tijdje terug een aardige marketingspin aan gegeven door te stellen dat steeds meer geupload werd door cloudgebruik zonder daarbij te zeggen om wat voor hoeveelheden en snelheden dat nu echt ging. Als de daadwerkelijk gebruikte snelheden (ver) boven de 30Mbps van Ziggo had gezeten hadden ze ongetwijfeld die cijfers er bij gezet.

En stabiliteit? KPN is toch ook niet echt klachtenvrij. Qua technologie misschien in de basis stabieler maar in de praktijk valt dat toch tegen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 17 mei 2023 13:19]

Klinkt een beetje als het Ziggo statement, al je voor een deel een punt. Het vreemde is dat provider zoals Ziggo de hoge download snelheid promoten en de (lage) upload snelheden bagatelliseren als niet noodzakelijk. Voor een gemiddeld gezin is zowel een hoge down/up niet essentieel. Persoonlijk vind ik hoge upload wel wenselijk voor het draaien draaien van Internet services thuis en het uploaden van back-up(s).

De reden dat kabel providers geen hoge of symmetrische upload snelheden aanbieden is omdat zij moeten kiezen tussen het toewijzen van beschikbare frequenties op de kabel aan download en upload, waarbij op dit moment de download nu eenmaal qua markering beter scored. Objectief kijkend geeft het eigenlijk aan dat de kabel provider (Ziggo) technisch niet kunnen concurreren met glas providers maar dit wel doen qua markering (fiber speed) en op basis van (te dure) prijs. Mijn inziens zou je een prijsverschil moeten zien in asymmetrisch of symmetrische verbinding.
Mijn ""thuis-cloud"" heeft er anders wel profijt van. Op m'n thuis router behaal ik met (Open)VPN zo'n 150Mbps up/down met een 7-jaar oude Pentium G4400 router. Waarschijnlijk kan ik Gbit gebruiken als ik Wireguard zou gebruiken.

Niettemin kan ik Windows RDP of Parsec gebruiken zonder ports te forwarden. CAD ontwerp over RDP en/of 25-50Mbps Parsec game streams aan de andere kant van NL werken prima. Ik gebruik dat regelmatig zodat ik geen gaming/Windows laptop hoef mee te dragen. Thuis staat immers een zeer capabele game machine die ik met zo'n verbinding goed kan benaderen.

Ook 's nachts m'n NAS backuppen is fijn als het met 10MB/s kan (een upload limit van enkele providers) ipv 2MB/s. Afhankelijk hoe groot de incremental sync is (bvb 50GB aan data), kan dat het verschil maken tussen ruim 7uur sync'en of 1.5uur.

Maar het is echt use-case afhankelijk. Lang niet iedereen heeft z'n infrastructuur zo opgezet als mij. Dus dan is de meerwaarde al gauw beperkt.
Google Drive doet bij mij gewoon 1000mbit (overhead niet meegerekend natuurlijk). Het zou me niks verbazen als de concurrentie net zo snel is. Als je je PC de hele nacht aan wil laten voor cloud backups dan kun je rustig bij Ziggo blijven, maar voor mij maakt dit gewoon een verschil.

Ik upload regelmatig een continue 50mbps voor game streamen over internet. De hoge cap zorgt ervoor dat er niet zovele compressie nodig is en dat houdt de latency net wat lager. Het zou nogal dom zijn als een provider in 2023 dat niet aan zou kunnen bieden. Gelukkig kan Ziggo dat tegenwoordig wel, al zul je wel een disproportioneel hoge downloadsnelheid moeten afnemen wil je van die upload gebruik kunnen maken. Dat zal wel wat te maken hebben met de manier waarop coax veel beperkter is dan glas.
Wat is veel lagere Latency? Ik haal nu 9 - 14 MiliSeconde op de coax, en hoe heb ik daar profijt van in de praktijk?

Wat bedoel jet met 'Veel betere' Stabiliteit? Heb zowel glasvezel als coax gehad en heb nog de keuze tussen beide maar merk geen verschil. Dus ben wel benieuwd hoe jij dat merkt als je dit zo stelt?

Hogere upload is inderdaad fijn, maar merkte zelf in de praktijk dat je de 1e dagen wat speedtest(s) doet en wat gaat uittesten en zodra dit normaal is ga je ook weer door met de normale zaken die je deed online en blijkt dat ik het helemaal niet nodig heb. Daarom denk ik ook dat de gemiddelde Nederlander het verschil ook niet gaat maken als ik dit baseer op mensen in mijn omgeving. Daar wordt ik gezien als de IT man, terwijl ik niet eens in de IT werk :+.

Glasvezel is fijn en zeker de toekomst, maar het is nog geen grote doorbraak of het evangelie hoe ik dit hier wel eens lees. My 2 cents
als ik dit baseer op mensen in mijn omgeving. Daar wordt ik gezien als de IT man, terwijl ik niet eens in de IT werk :+.
Wil je dat wij hem er nu inkoppen :z
Leuk dat je nog een pleidooi houdt voor coax, maar een beetje kansloos is dat wel t.o.v. glasvezel.
En coax gaat nog jaren mee hoor en functioneert op vele plekken best OK. Maar inmiddels is er geen reden meer omdat te professionaliseren omdat er een veel beter alternatief is... Ja de enige reden om coax nog op te pimpen is omdat daar nog geld aan te verdienen valt... maar wijze consument gaat daar niet meer voor betalen (als het kan)
Af en toe kom ik in nieuwbouwhuizen waar ze in alle kamers een UTP aansluiting hebben en tevens 1 voor coax... Dat doet bijna zeer. Wat zonde van het geld de tijd en energie en wie heeft deze mensen in hemelsnaam geadviseerd...
Volgens mij kop je niks in ;).

Heel betoog over hoe kansloos coax is t.o.v. glasvezel maar nergens leg je uit waarom? Ik snap als de keuze is voor nieuwe aanleg Coax of glasvezel dat je kiest voor glasvezel. Apparatuur zal voor het Coax steeds duurder worden omdat het minder gebruikt wordt en voor glasvezel steeds goedkoper want het is de standaard. Maar als je als provider al een volledig netwerk hebt liggen en de wetenschap van dat de upload met Docsis 3.1 en daarna 4.0 nog flink omhoog kan en een gemiddeld gezin echt met 50/50 uit de voeten zou moeten kunnen, is er letterlijk geen reden om dat allemaal te gaan vervangen.

Dus los dat glasvezel echt wel een paar kleine voordelen heeft t.o.v. coax ben ik het helemaal niet eens met jouw stelling. Maar daar kunnen we dan van mening van verschillen :) .
Coax is een hardware hack om internet over oude radio/tv transmissielijnen te laten lopen. Coax is assymetrisch, heeft een lagere bandbreedte, een hogere vertraging en is gevoeliger voor afstanden en interferentie. Het is fysiek een grotere, lompere kabel die lastiger is te verwerken. Het is een volledig redundante infrastructuur voor het achterhaalde concept van analoge/lineare TV.

Een gezin kan niet met 50/50 uit de voeten. Een enkele UHD stream is al 20mbit op lage kwaliteit. Hoe wil je drie mensen 's-avonds na school en werk hun series laten kijken terwijl een vierde een potje Call of Duty probeert te spelen en z'n Windows Updates downloadt?
Wat merk ik hier in de praktijk van? Dat de techniek minder is geloof ik direct - maar het gaat mij erom dat ik praktisch heel weinig voordeel heb van dat glasvezel schijnbaar wel gemaakt is voor internet verkeer. 99% boeit het niet wat de achterliggende techniek is - maar als ze bijvoorbeeld geen Netflix kunnen kijken of online kunnen shoppen en glasvezel kan dat wel, dan ga je je onderscheiden. Nu is het enkel 5-10MS latency minder en hogere upload, denk als je 50 random mensen gaat vragen of ze dat erg vinden dat niemand weet wat het exact is/doet of een verkeerd antwoord geeft.

Netflix en de meeste andere streamingsdiensten hanteren 15Mbit voor UHD stream en COD is 4 Mbit, dus je komt een heel eind maar de updates moeten even afwachten tot 1 serie/film is afgelopen, maar met beetje QOS zal dat best goedkomen. Maar je mist het punt dat glasvezel nu al 10Gbit verbinden haast kan leveren maar die hele snelheidsrace is marketing. Stel je bovenstaande uitzonderingssituatie zou gebeuren, nou prima neem 100/100 of 200/200 voor die 1x per maand dat dit voor gaat komen dat Windows een update doet - de zoon warzone speelt/Papa een eigen serie kijkt/Mama een eigen film ziet/en dochterlief ook op zijn kamer een eigen film kijkt.
Haha, dan is glasvezel een hardware hack om data met licht pulsjes te versturen?

Ik ben het met je eens dat 50Mbit met een groter gezin krap is, maar met 100Mbit kom je een heel eind.
een gemiddeld gezin echt met 50/50 uit de voeten zou moeten kunnen, is er letterlijk geen reden om dat allemaal te gaan vervangen.
De vraag is natuurlijk hoelang dit waar blijft. We zijn al constant pleisteroplossingen aan het gebruiken bij coax en daarnast is de rek er een beetje uit. Dit is denk ik gewoon een stukje future proofing en investeren in onze infrastructuur. Dat vinden we als Nederlanders namelijk belangrijk :P
Dat hangt af van je definitie van de rek is eruit. Met docsis 4.0 kunnen ze nog ver 10 houdingen wat betreft download snelheid en upload ook nog wel met een factor 15.

Uiteindelijk zal het glasvezel worden maar wanneer is de grote vraag.
ja en nee.... mijn vrouw wilt soms toch echt nog TV via coax kijken... want als ze met familie in de app zit is via IPTV toch een flinke vertraging... leg dat maar eens uit aan consumenten... wij hebben snelste internet maar waarom is TV dan soms 10-50 seconden 'langzamer'...
Met langzamer bedoel je ongetwijfeld later :*)
50 seconden lijkt me sterk, maar TV kijken via internet is inderdaad meestal later dan via de coax.
Dat ligt niet aan je (glasvezel)internetverbinding en ook niet als de familie bezig is met overig verkeer.
Het ligt domweg aan de provider c.q. de ingehuurde dienst, die het (met omwegen) later naar je toebrengt.

Mocht je last hebben van storing of stilstaand beeld op je smart TV is dat meestal omdat er geen UTP kabel rechtstreeks in de router zit. Via Wifi TV kijken is niet altijd even vlekkeloos helaas. Switches, repeaters, powerlines in combinatie met leddimmers zijn heel vaak boosdoeners die TVbeelden verstoren.
Ik heb zelfs een keer een oplader van een Ipad gefilmd die een TV 'uitblies' die verbonden was met een powerline :+ edit linkje Powerline adapters niet altijd een goed idee
IPTV 50 seconden langzamer? Dat is wel erg extreem.

Dan neem ik aan dat dit via de TV app gaat op een telefoon of tablet? Hoe kom ik ongeveer op 10 seconden uit. Nog steeds fors, maar alsnog niet extreem slecht. En ik zie daarin het probleem ook niet gelijk, met die vertraging. Het journaal kan ook 10 seconden later binnenkomen

Ligt gewoon ook aan de aangeboden techniek zoals al is genoemd.
Het enige moment waarop je het merkt is als er een goal wordt gescoord op het wk voetbal en je buren al juichen :+
Bij de bekerfinale PSV-Ajax op Stratumseind in Eindhoven was het anders ook merkbaar met strafschoppen hoor.
"Vroeger" toen mensen nog analoog keken en de eerste overstapten op DVB-C had je exact hetzelfde.
Analoog juichte al terwijl op DVB-C de penalty nog genomen moest worden.

Bij IPTV zie je nu hetzelfde, ook dat ligt iets achter op DVB-C. Hoeveel verschilt per provider, maar kan ook aan je netwerk apparatuur liggen en de player liggen. Het originele signaal moest getranscode worden naar een formaat, resolutie en bandbreedte dat je netwerk en player ondersteund. Daar treedt al de eerste vertraging op. Dan kan je nog op allerlei plekken in het netwerk bufferfloat hebben. Maar ook in de player/hardware zelf kan nog een buffer worden aangehouden.

Op die manier zit je al heel snel aan een aantal seconden. Meer dan 10 is echter wel vreemd.
KPN geeft nu het signaal van de mediagateway 1 op 1 door en is in theorie sneller in de huiskamer.

Dvbc is ook maar een manier van versturen waarbij er getranscoded kan worden. Netzoals met iptv, dat kun je prima met multicast opzetten.
Met een goede coax verbinding kan je prima werken maar een goede glasvezel is toch next step.

Latency - 4 msec naar bv www.nu.nl
Upload van een 1Gig document naar Sharepoint is seconden werk.
Thuiswerken met twee volwassenen en kinderen die van alles aan het goed zijn heeft totaal geen impact op elkaar.

Bij coax kan dat ook allemaal maar een upload van 1Gig is toch wel erg lekker.
Ik geef ook niet aan dat coax evengoed is als glasvezel - glasvezel is beter. Echter is het verschil mijn inziens heel klein. Of mijn MS naar nu.nl 4 of 12 is ga ik echt niet merken of ik moet echt m'n best doen. Als ik iets upload naar sharepoint gaat dat gewoon op de achtergrond - tuurlijk is het fijn als het sneller gaat, maar ik werk ondertussen gewoon door en merk er dus niks van. Datzelfde geldt voor bestanden via teams, ik gooi het erin en ga door met mijn teams meeting of andere uitwerkingen maken.

En ik denk dat dit voor het gros zo werkt en dat toont ook wel aan waarom Ziggo niet gigantisch internet klanten verliest op dit moment. Glasvezel wordt in rap tempo aangelegd als zoveel mensen willen overstappen dan had ik een veel grotere leegloop verwacht.
Het verschil is inderdaad ook klein maar in mijn beleving is het echt wel merkbaar tijdens het surfen als je een Ping tijd van 2ms naar een website hebt of een van 10ms. Pagina’s laden bij mij sneller en de algehele beleving is beter. Of het de moeite waard is dat is een persoonlijke afweging en hangt van meerdere factoren af natuurlijk.
Inderdaad. Met zoveel advertenties en andere elementjes vandaag de dag loopt de laadtijd snel op/neemt snel af als je ping hoger of lager is.
Uiteindelijk zit je toch met een heleboel gigabit lijntjes op dezelfde backbone. Dus als de hele wijk in de cloud werkt gaat het alsnog mis.

Voor gewone stervelingen voldoet coax in de praktijk nog jaren heel goed.
Dat is precies het verschil met glas en coax. Coax zijn ringen die in de wijk liggen en die ringen hebben een bepaalde capaciteit die je deelt met je wijk. Glas is 1op1 verbinding die naar de centrale loopt.

Uiteindelijk moet de capaciteit van die centrale natuurlijk op orde zijn anders zit daar je bottleneck, maar dat geld natuurlijk voor het hele internet.

Daarnaast eens dat Coax natuurlijk prima voldoet, dat zeg ik ook niet. Ik zou in principe ook prima de hele dag op een 5g of ADSL verbinding kunnen werken want daar kan ik ook alles mee.
Dus jouw glasvezel loopt naar de servers van Google, Tweakers en Facebook?
Zowel glasvezels als coaxen komen op wijkniveau bij elkaar en gaan dan met een 'dikker' draadje verder.
Het is een keuze hoeveel adressen die ene tien (of twintig, of dertig) gigabit lijn uiteindelijk delen, principieel maakt het niet veel verschil.
De bestaande coax netwerken zijn vaak > 45 jaar oud en hebben het einde van hun technische levensduur bereikt. De meeste van de kabelproviders zetten nu volop op glasvezel in en dat is niet voor niets. Delta is daar ook druk mee bezig. Ziggo kan wel als eenling blijven roepen dat het niet nodig is maar hoe lang nog?? Eenmaal glasvezel aangelegd dan heb je een zeer stabiel netwerk waar je de komende 40 - 50 jaar weer mee vooruit kan. Los van de energiebesparing wat de toepassing van glasvezel oplevert . Storingen met glasvezel kunnen ook voorkomen. Net als in de gewone elektrotechniek zijn de verbindingen meestal de oorzaak. Goede aanleg is dus cruciaal.
Je hebt nog docsis 3.1 full duplex en docsis 4.0 wat daarna nog komt. Logisch dat nieuwe aanleg nu glasvezel is, want het is inderdaad de nieuwe techniek en zal meer gebruikt worden - materiaal en aanleg zal daarom goedkoper wordt. Ziggo stapt bij nieuwbouw ook al over op glasvezel, dat kan je wel vinden met een Google zoekactie. Maar abonnee’s zullen bepalen hoelang Ziggo dat nog kan zeggen, maar vooral ook technologische ontwikkelingen maar op dit moment is er nog te weinig dat je de hogere glasvezel snelheden echt nodig hebt. Tijd zal leren hoelang dat zal zijn en welke ontwikkelingen er nog komen op coax of ze over moeten.
Ik heb geen enkel probleem met de latency van coax, stabiliteit is bij mij bij Coax uitstekend. Ik heb verder geen snelle upload nodig.
Ik werk veel in de cloud, heb via coax een verbinding (geen andere optie, en zelfs wanneer die eindelijk aangelegd gaat worden [begin februari zeiden ze, nog steeds geen werkzaamheden gezien], blijf ik bij coax) en heb geen enkel probleem met de upload snelheid.
Het kantoor waar ik werk ligt in een residentieel gebied (lees: achteraf). Nu dat thuiswerken een ding is, word er door meerdere mensen tegelijkertijd ingelogd. De baas heeft na wat gesteggel een 300/30 coax verbinding en een 100/10 glasvezel. De coax verbinding is er al enkele jaren, de glasvezel verbinding is amper een jaar beschikbaar op die locatie. Bonding van de lijnen betekent gelijk het beste van 2 werelden, niet?

De chatgroep word nogal vaak gevuld met klachten, zoals: "he, is mijn verbinding traag of hebben meer mensen daar last van?" En deze klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon als de coax verbinding word uitgeschakeld.

Iets dat de baas niet zint, want "ik betaal niet voor niks voor hogere download/upload", "ik merk niks van traagheid" en "coax is een veel betrouwbaardere kabel want fysiek sterker". Zal er ook bij vermelden dat dit kantoor in Zuid-Amerika ligt en dat kabels voor stroom en internet hier in de lucht hangen middels palen. Fysiek sterker is hier dus wel degelijk een argument.

Zijn de beweringen onwaar? Nee, maar ze dekken de lading niet. Iedereen is vrolijker als de coax lijn is uitgeschakeld en alle verbindingen via glasvezel verlopen. Is echt een flink stuk stabieler.

Of bovenstaand relaas op jou van toepassing is, dat weet ik niet, maar wat ik wel aan kan geven is dat nu ik de kwaliteiten van glasvezel aan den lijve heb ondervonden, ik pertinent niks anders meer wil dan glasvezel. Want coax valt echt wel tegen. Misschien niet voor jezelf of voor een (klein) gezin. Maar daarna is coax echt wel de mindere van de twee verbindingsopties.
Latency en stabiliteit zijn twee zaken die in hoge mate door de provider worden bepaald, de infra etc... dat is niet inherent aan glasvezel. Ik heb nu inmiddels ook 2 jaar 1gbit glasvezel en de hoge snelheid is fijn, maar de snelheid is zeker niet altijd stabiel, latency schommelt wel eens en ik heb in die 2 jaar vaker storingen gehad met internet en tv dan ik in 20 jaar bij Ziggo heb gehad. Oftewel... heel erg subjectief wat er wat dat betreft beter is.
Ik heb nu inmiddels ook 2 jaar 1gbit glasvezel en de hoge snelheid is fijn, maar de snelheid is zeker niet altijd stabiel, latency schommelt wel eens en ik heb in die 2 jaar vaker storingen gehad met internet en tv dan ik in 20 jaar bij Ziggo heb gehad. Oftewel... heel erg subjectief wat er wat dat betreft beter is.
Maar dat heeft, zoals je zelf ook al aagaf, niks met het medium te maken. Als jij nou dezelfde verbinding zou maken met coax zou je nog altijd van hetzelfde last hebben. Maar dan met een mindere snelheid en een hogere latency. Want dit hele verhaal gaat enkel over de verbinding tussen de wijkkast en jouw huis.
Helemaal eens, een glasvezelverbinding en een brakke ISP betekend nog steeds een hoop ellende. Dat stukje glas is dan ook maar het laatste stukje in de keten. Ik heb het geluk dat ik inmiddels al ruim 12 jaar een glasvezelverbinding heb en maar erg weinig problemen in die tijd heb ondervonden. Nog steeds erg tevreden en zou echt nooit meer wat anders willen.
Beste Claus,

Stabiliteit heeft weinig met de drager te maken maar met de apparatuur. Heb thuis nooit problemen maar heb wel voor meer dan 1200 Euro aan Wifi apparatuur hangen maar ja dat zou ik ook doen bij glasvezel.

Werken in de cloud gaat echt niet sneller door glasvezel... zeker niet omdat de providers in de cloud echt niet voor jou gebruik 1 gig upload reserveren dus dat heb je helemaal niet nodig.

Heb glasvezel aan laten leggen maar blijf lekker bij coax.

[Reactie gewijzigd door AVIR op 17 mei 2023 15:07]

In principe geef ik altijd de voorkeur om zo veel mogelijk bedraad aan te sluiten. Mijn werkplek, AppleTV, Raspberry Pi, etc zitten allemaal bekabeld aangesloten.

1200 euro aan Wifi apparatuur zegt vrij weinig, woon je in een klein appartement of een grote villa heeft inderdaad impact op het aantal access points dat je nodig hebt. Daarnaast ook hoe je de boel aangesloten en geconfigureerd hebt zegt veel meer. 1Gig up/down over Wifi blijft ook een veel grotere uitdaging dan bedraad.

In mijn huis heb ik 3 Ubiquiti AP's hangen met een Raspberry Pi als controller, totaal denk ik 400 euro aan uitgegeven en overal perfecte ontvangst in huis.
Ik ben weer terug op Coax(Ziggo), Delta(Caiway) heeft zijn zaakjes echt niet op orde op het XGS-PON netwerk, portforwarding die maar blijft falen en bridge mode dat op het moment alleen mogelijk is met een eigen converter die praktisch niet te krijgen zijn ondanks dat er een pilot al meer dan een jaar loopt om het zelf aan te kunnen bieden.

Ik heb nu 1000/75 duurste pakket van ziggo(wel 12 maanden korting). Normaal gesproken had ik een goedkoper pakket genomen maar die upload is toch wel even handig. Liever had ik 300/300 gehad zoals ik hiervoor had maar je wilt wel een betrouwbare portforwarding hebben. Iedere keer was het maar de vraag of ik mijn machine buiten huis kon benaderen. Niets vervelender dan dat dat niet betrouwbaar is.

Coax zelf kan nog veel meer dan dat er nu over gaat, is het niet zo bij Ziggo/Kabel dat heel veel al glasvezel is en alleen het laatste stukje nog coax is?
Coax zelf kan nog veel meer dan dat er nu over gaat, is het niet zo bij Ziggo/Kabel dat heel veel al glasvezel is en alleen het laatste stukje nog coax is?
Klopt, tot aan de straat is het gewoon glasvezel, vanaf het kastje in de straat naar je huis is het koper.
tot in de wijk bedoel je. Vanaf daar gaat het via koper naar de groep-en eindversterkers en dan naar je woning.. Niet veel mensen hebben een wijkkast in de straat staan. Zitten nog wel wat meters koper tussen voor het bij je modem terecht komt.
Zelfde is waar voor kpn adsl netwerk, dus altijd een lul argument van Ziggo gevonden.
Niet het zelfde, werkelijke snelheid van ADSL is afhankelijk van hoe ver jouw woning is van de wijkcentrale/kast. Met coax haal ik gemakkelijk de volle snelheid en soms iets meer.

Hier zijn in mijn buurt zijn Open Dutch Fiber in samenwerking met T-Mobile ook bezig met glasvezelnetwerk aanleggen. Volgend jaar maar eens overstappen; nieuwe klanten korting + mobiel abonnement bij T-Mobile, waardoor de prijzen zeer aantrekkelijk zijn. Daar kan Ziggo niet tegen op.
Dat coax veel beter is dan adsl geen in het uiteraard niet mee oneens. Maar wel dat coax eigenlijk ook glasvezel is want 95% van het traject is glasvezel. Dat laatste argument kan je ook maken met adsl, en daarvan zal niemand claimen dat het eigenlijk ook grotendeels glasvezel is.
Overal waar VVDSL2 beschikbaar is (was), loopt glasvezel ook gewoon tot in je straat. Als je meer dan 300mbps kan (kon) halen zit het glas van KPN waarschijnlijk nog dichter bij dan het glas van Ziggo ook.

Natuurlijk is KPN onderhand aan het afstappen van de oude bekabeling en focust het op glas.

Bij Ziggo zitten er net zo goed beperkingen aan de afstand en luscapaciteit. Er is een reden dat hun 1000/75 verbinding dan ook pas vorig jaar overal beschikbaar was. Coax kan weliswaar veel meer data dragen dan vier dunne kopertjes, maar je zit wel met de problematiek van een gedeelde kabellus en de nodige complexiteit voor het multiplexen van de upload op dat gedeelde medium.
Degene die een DSL netwerk beheert heeft glas sowieso dichter bij de klant dan degene die het met coax doet. Daar coax signalen een heel eind verder kan dragen dan een telefoonlijn.
Welk lul argument bedoel je dan precies?
Dat Ziggo de impressie probeert te wekken dat hun internet verbindingen vergelijkbaar met glasvezel aansluitingen zijn.
Wat DL aangaat bijna wel, UL ben ik met je eens. Maar als KPN hun ADSL vergelijkt met Coax dan is het een totaal ander verhaal natuurlijk. Dus dat vond ik raar dat je KPN met ADSL erbij haalde.
Mijn adsl verbinding haalde soms net de zes megabit per seconde. En viel met een beetje pech vier tot zes keer per werkdag uit.
Minuutje wachten tot de verbinding weer stond, opnieuw inloggen in remote desktop, met wat pech weer wat toepassingen openen. Toch al gauw een kwartier verloren, met de nodige ergernis.
De zes mbit was niet eens het grootste probleem.

Coax 500 down, 50 up denk ik, voldoet vooralsnog prima, op een heel enkele keer dat ik de boel afsluit voor alle updates in de cloud staan.
Ik verwacht bij 1000/100(?) nog minder problemen. (En met 1000/1000 nog minder, meer is meestal beter)

Glas is momenteel nog iets goedkoper, maar ik weet niet of dat zo zal blijven.
Voor velen is de snelheid ook inmiddels geen probleem meer. Upload kan wel soms een ding zijn. Deze is meende ik bij veel glasvezelboeren wel gelijk maar juist bij COAX niet.
Wanneer heb je een 1Gbps upload nodig?
Niet voor de gemiddelde huishouden. Maar we zitten hier op Tweakers, zat mensen die veel voordeel halen met een hogere upload snelheid dan wat Delta of Ziggo aanbieden (max 75Mbps).
Jij misschien niet, maar als ik als beeldmaker meerdere keren per dag 20gb moet overknallen naar WeTransfer om verschillende klanten blij te houden is 1gbps up toch wel erg prettig. Ik zit momenteel nog vast aan een Ziggo zakelijk abonnement. De upload is, ondanks die minimale verhoging van afgelopen maand, echt om te janken.

Zodra het kan ben ik over naar kpn. Net zo duur maar een stuk sneller qua upload.

[Reactie gewijzigd door klomp op 17 mei 2023 14:15]

Wanneer heb je een 1Gbps upload nodig?
Ik dagelijks.
Ik heb een Plex server met 4K films gedeeld met mijn familie. Streamen op originele snelheid zodat er niet gecodeerd hoeft te worden naar een lagere bitrate heeft dan wel een flinke upload nodig als er meerdere mensen gebruik van maken tegelijkertijd.

Tevens heb ik 3 FHD cameras welke 24/7 naar de cloud uploaden en heb ik op een andere lokatie nog een backup NAS staan die 1 op 1 een kopie maakt van de NAS hier thuis. En een 3D printer die ik in de gaten hou als ik van huis weg ben, om dan nog maar niet te spreken van de vele docker services (VPN, Transmission, Pi-Hole, Nautilius, Email service en Home Assistent) die elke zijn upload portie opeisen op allerlei momenten terwijl mijn lijntje al druk bezet is.

Ja, ik heb een 1gbps lijn nodig en al helemaal als mijn zoons ook games moeten downloaden naar hun PS5 en het niet is dichtgeslibd door de vele upload. Om nog maar niet te spreken over de 3 4k tv kastjes van KPN.

God mag weten hoe ik dit nu nog moet redden met een coax verbinding. We zouden volledig onthand zijn ineens haha.
Oftewel toen ik hier een Gbit glas kreeg van E-fiber: Heb je die 1Gbit nou echt nodig? Jazeker! Waarvoor dan? Dat verzin ik nog wel.
Zelfs als je voor hetzelfde geld glasvezel kan krijgen zou ik het zeker doen, op voorwaarde dat je een goede provider kunt kiezen. Man... wat een wereld van verschil, van Ziggo naar KPN.

Upload was voor mij ook belangrijk. Heb ik persé de hele tijd 1 gigabit upload nodig? Nee. Maar soms heb ik het wel nodig, en dan is dat verrekte handig om te hebben. Zeker als het nog voor hetzelfde geld is.
Ik hoor hele andere geluiden, veel mensen zijn niet blij met bijvoorbeeld de tv zenders/kwaliteit etc. Ik heb nergens last van bij Ziggo dus er is echt geen reden om over te stappen.
Simpel je krijgt meer voor je geld?
En dan doel je waarschijnlijk op de upload? Want verder krijg ik niks extra's bij glasvezel. Als de verbinding enorm stabiel is en alles werkt goed, dan heb ik geen reden om over te stappen. Genoeg mensen gehoord die spijt hebben, want bij veel glasvezel boeren is de stabiliteit nog niet heel best.
62,50 voor 1000/1000, ik betaal nu 35 bij T-Mobile dacht ik.
In mijn appartement heb ik het probleem dat glas binnenkomt in de meterkast. Daar heb ik geen stopcontact voor de modem, en er loopt geen ethernet-kabel van meterkast naar woonkamer. Ziggo-modem staat nu in de woonkamer.

Als ik wil overstappen moet ik dus eerst wat gaan klussen waar ik tegen op zie.
Op GoT is er wel eens iemand bezig geweest met een POE oplossing om dit op te lossen. Het moeilijkste werk is dan een UTP kabel te leggen van de woonkamer naar de meterkast, hier plaats je dan een toestel dat via UTP je modem van een 12V (of wat er dan ook nodig is) voorziet. Er zijn in elk geval mogelijkheden :) .
Een beetje van beide denk ik.
Als het er niet ligt, ja daar kun je niks aan doen.

Anderzijds heb ik me een paar jaar terug sterk gemaakt om glasvezel in ons dorp te krijgen. Daarvoor moesten minstens 30% van de huishoudens zich aanmelden. Ik heb hier veel mensen in ons dorp op aangesproken en aangemoedigd dat te nemen.
Wat me echter op viel is de houding van vele mensen. Ik heb ontzettend vaak moeten horen "Het is wel goed zo", of "kan ik dan nog wel voetbal kijken?".

Ik zelf hecht enorm veel waarde om mijn internet verbinding. Deze wil ik stabiel en betrouwbaar hebben.
Nu hebben we inmiddels 2 jaar glasvezel, met tot nu toe 100% uptime. Zeer tevreden over.
Het probleem bij vele mensen is: zij kunnen wel een paar minuten of een uur zonder internet. Pakken dan wel even hun telefoon. Dat de TV / Telefoon / Smarthome en alles dat op internet aangesloten is dan weg valt, wordt niet ingezien.
Mensen zijn bang voor verandering, ze nemen liever een inferieur product voor een hogere prijs, omdat het 'goed genoeg' is.

Ik heb me er bij neer moeten leggen dat veel mensen hier gewoon anders over denken. Net zoals die afhankelijkheid van televisie die ik niet begrijp.
Het erge hier is dat de glasvezel letterlijk bij de stoep uit de grond steekt maar kpn wil het niet verder trekken tenzij in ons woning complex 90% overstapt naar kpn! Wat natuurlijk niet haalbaar is
Heb zelfs al wel zitten denk zelf iemand te vragen die vezels te gaan trekken het is letterlijk 10 meter.
Ik zit dus vast aan Coax terwijl ik iedere dag als ik de deur uitga uit word gelachen door die oranje sprieten die uit de stoep steken.
Woon zelf in een apartementencomplex waar de oude bekabeling van vorige lijnen eerst op eigen kosten verwijderd moeten worden voordat er ruimte is om een nieuwe glasverbinding naar binnnen te brengen met het risico dat de intercom ook opnieuw aangelegd moet worden. Niemand die daar in ons complex aan begint.

Neem aan dat er meer van dit soort situaties lopen. Kan mij voorstellen dat er in een aantal gebieden ook simpelweg nog geen glas is, het project van delta van de aanleg ligt hier al ~2 jaar stil met de sprietjes uit de grond.

De wil is er bij mij, maar de extra kosten die dit met zich meebrengt wegen niet op tot de 2-3 euro per maand die ik bespaar tot de eerste prijsverhoging.

[Reactie gewijzigd door Garfrost op 17 mei 2023 12:39]

toch nog best wat mensen hoor:
VodafoneZiggo Group B.V. is een Nederlandse aanbieder van televisie, internet en telefonie. Het bedrijf is in 2017 ontstaan na een fusie tussen de Nederlandse activiteiten van Liberty Global en Vodafone. Eind 2020 had het bedrijf 3.836.300 huishoudens als vaste klant en 5.189.800 SIMs als mobiele klant.
Dat zijn oude cijfers:

VodafoneZiggo heeft de financiële cijfers over het laatste kwartaal van 2022 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat bedrijfsonderdeel Ziggo nog altijd klanten verliest, maar dat dit verlies wel afzwakt. De teller van het totale aantal tv-klanten van het kabelbedrijf stond op 31 december op 3.664.000. Dat is 5.700 minder dan aan het einde van het derde kwartaal. Over heel 2022 heeft Ziggo in totaal 65.100 tv-abonnees verloren.

VodafoneZiggo had eind 2022 5,52 miljoen mobiele klanten, waarvan 5,16 miljoen een abonnement hadden. De groei van 162.200 klanten zit ook vooral bij die abonnees; het aantal prepaidklanten groeide met net geen 10.000.24 feb 2023
die aantallen vallen redelijk in de marge :-)

Maar waren inderdaad niet de laatste cijfers.
Heel veel. Glasvezel uitbreidingen gaan misschien snel in de grotere steden, maar in een groot gebied van Delta is men hier nog maar net mee bezig. Daarnaast zijn de afstanden al snel te groot voor degelijke snelheden op ADSL. COAX ligt bij veel mensen al binnen en is een makkelijke keuze daarmee.

Zie ook de witte vlek linksonderin... https://www.internetverge...derland-is-het-aangelegd/

[Reactie gewijzigd door MuddyMagical op 17 mei 2023 12:41]

N=1
Ik heb nog COAX, de oranje glasvezelkabel steekt al bijna een jaar vlak bij mijn voordeur uit de grond, maar het lukt KPN Netwerk niet om mij aan te geven vanaf wanneer ik kan laten aansluiten. Dus ja, ik heb nog koper omdat ik geen glas heb.
Heb 10 maanden gewacht tot T-Mobile de glasvezelverbinding zou realiseren in m'n appartement. Toen geannuleerd omdat ik ondertussen een woning gekocht had waar ik in Mei 2022 in zou trekken.
Ook daar lag glasvezel, dus kon het contract meenemen. Alleen het lag in de straat, nog niet in de woning... met de vraag vanuit mijn zijde wanneer daar de verbinding dan gerealiseerd kon worden, waarop de klantenservice geen antwoord kon geven en/of beloftes over ging doen... met andere woorden: ik zou niet zeker weten of ik internet zou hebben via glasvezel op het moment van verhuizen en enig idee hebben wanneer ze het wel konden installeren (van de straat naar binnen).

Dus dan maar weer voor Ziggo gekozen, stabiel en ligt al binnen - nergens problemen mee en weinig zin om nu over te stappen, ben namelijk zeer tevreden en ook over de prijs.

P.S. dit is in Eindhoven - Oud-Strijp

edit: verduidelijking

[Reactie gewijzigd door ShAd0w op 17 mei 2023 12:50]

Er steekt hier al een jaar een kabeltje uit de grond bij de voordeur, alleen heeft KNP blijkbaar geen enkele behoefte om dit ook daadwerkelijk aan te sluiten. Dus zit ik nog op de coax, om die reden.
Omdat Delta te lui is om hun afspraken van glasvezel aanleg uit te voeren 🤣 we zitten hier al een 3 jaar te ‘wachten’.

Meestal heb je geen keus, het is of ADSL (nog slechter qua upload) of COAX. Als er al glas ligt dan is de goedkoopste optie vaak toch al glas voor internet plus tv via coax bijvoorbeeld. Ze hebben wel de snelheid van coax behoorlijk geüpgrade, van 20 naar iets van 200 mbit (Caiway, onderdeel van Delta). Ik heb van Caiway nog geen brief ontvangen maar dat zal dan niet lang meer duren.
Niet alleen Delta, maar genoeg andere lokale partijen maken afspraken in regio's waar zij de network provider zijn, maar die niet na kunnen komen vanwege onderbezetting.
Recent is in ons dorp door Caiway / Delta een glasvezelnetwerk aangelegd. Ik ben niet overgestapt omdat Ziggo bij mij stabiel is. Ik heb geen enkel idee wat voor mij echt grote voordelen zijn om over te stappen op glasvezel.
Als mensen in mijn omgeving aan mij vragen wat ze moeten doen dan vraag ik altijd of ze problemen hebben met Ziggo. Hebben ze dat niet dan adviseer ik ze om lekker bij Ziggo te blijven.
Gebruik COAX, is de enige manier om hier (via Ziggo) een verbinding hoger dan 1mbit te halen :) DFN is in de laatste fase van de aanleg…
Wij staan op de "zwarte lijst" van kpn, omdat we jaren geleden monteurs de deur hebben gewezen in ons gebouw omdat deze zonder overleg en zonder toestemming in meterkasten glasvezel aanlegden.
En het lijkt erop dat we daardoor nooit meer in aanmerking kunnen komen voor glasvezel.
Dus dan zijn de opties beperkt.
Lijkt mij geen zwarte lijst maar standaard procedure bij iedereen? Uiteraard is daar dus qua communicatie wat fout gegaan. Maar elk glasvezel project wat ik ken wordt er eerst geflyerd dat ze gaan aanleggen, en dan is altijd de regel dat als je direct het laat aanleggen, en soms moet je ook direct glasvezel abonnement afnemen, het gratis is. Wil je het later moet je betalen voor aanleg

Dus ik neem aan dat jullie niet op een zwarte lijst staan, maar gewoon op lijstje dat jullie het niet direct wilde, en er betaald moet worden als je het achteraf wil.

En zoals ik schreef is er duidelijk iets fout gegaan in communicatie. Maar normaal gesproken is er een heel traject voor in een wijk glasvezel wordt aangelegd, met hoop informatie voor de bewoners hoe het gaat.
Bij ons is dat toch echt anders.
Meerdere bewoners in ons gebouw en ikzelf hebben meerdere malen contact gehad met kpn op meerdere niveaus met meerdere afdelingen.
Wij kunnen geen glasvezel abonnement krijgen. Punt.
Of ik nu wil betalen, op mijn hoofd ga staan of ga huilen, het kan gewoonweg niet.
Bovendien heb ik in mijn meterkast een glasvezel kabel incl kastje die een afsplitsing is van de kabel van mijn overburen die wel een werkend kpn glasvezel abonnement hebben.(mijn meterkast zit direct naast hun meterkast en de kabel komt via een gaatje vanuit hun meterkast mijn meterkast binnen).
En we praten over een jaar of 10 geleden.
Niemand was geinformeerd, ze waren gewoon opeens ongevraagd onaangekondigd in meterkasten aan het werk. Ongeveer de helft van ons gebouw kan geen glasvezel abonnement meer krijgen hierdoor.
Dus ja, er is wel degelijk sprake van een zwarte lijst.
Dit is overigens telefonisch ook door een medewerker van xs4all vorig jaar aan ons bevestigd (we hoopten dat via een xs4all omweg het misschien wel mogelijk zou zijn).
Zelf gebruik ik voor internet en telefonie en dergelijke al een paar jaar glasvezel. Voor tv gebruik ik nog graag (ziggo) dvb-c via de coax.
Hier gewoon Ziggo nog steeds, ook al heb ik een Delta aansluiting. Nog teveel problemen met Delta glasvezel helaas.
Genoeg. Het coax netwerk van Ziggo is goed. Glasvezel is zware overkill voor de gemiddelde Nederlander.

Vergeet niet dat je met coax ook gewoon vanaf de verdeelkast in de straat met glasvezel aan het grote netwerk verbonden ben.

Ze hebben de kabel bij mij in de straat gelegd van Delta. Ik hoef het niet. Veel te duur, maar er steekt wel een lelijke spriet voor mn voordeur uit de tegels

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 17 mei 2023 13:03]

Denk dat de gemiddelde Nederlander vandaag de dag toch best behoorlijk wat data erdoor beukt. Zeker als je een gezin hebt met meerdere kinderen. Downloadsnelheid is met coax vaak oke, maar blijf van mening dat de uploadsnelheid te wensen overlaat.
Precies....

Ik moest eerder deze week 80GB aan data ophalen. Voorheen had ik 1Gbps nu 100Mbit, dan ga je van 15 min wachten naar bijna 1,5 uur wachten. Is best een verschil, alhoewel ik die 1Gbps nauwelijks maximaal heb benut, voorzie ik wel dat het hebben van een snellere verbinding vroeg of laat een must is.
Ik denk dat je dat flink overschat - ik denk zelfs dat het gemiddelde gezin met een basic 50/50 abonnement prima uit de voeten zouden kunnen. Voor de beeldvorming Netflix HD is 8-10Mbit en 4K 15-20Mbit (download) dus kan je al minimaal 2 tot 5 films tegelijk kijken. Een Teams meeting kost ongeveer 2 a 3 mbit upload. Een FPS spelen zoals COD Warzone = 4mbit up&down dus kan je 12 mensen tegelijk op aan het werken hebben. Even snel gekeken - maar een gemiddelde foto op mijn Iphone 13 (Basic) is 2 a 3 MB, en heb dus binnen 1 seconde geupload. Tuurlijk zullen er in een gemiddeld gezin meerdere van dit soort activiteiten tegelijk gebeuren - maar in de praktijk ook weer niet enorm vaak. Dus ik denk dat mensen het enorm overschatten juist :)
Lees deze reactie over 10-15 jaar even terug en kijk eens of je behoeften nog hetzelfde zijn. En bedenk dat het uitrollen van glasvezel voor een compleet land enkele jaren werk is. Daarom kun je beter blij zijn dat het grote werk nu alvast gedaan wordt zodat we tegen die tijd geen maanden/jaren moeten blijven sukkelen omdat we nu de noodzaak niet inzien.
Prima dat het er al ligt, maar het is zo jammer dat het allemaal onafgemaakt is. Die sprieten hadden ook gewoon onder de tegels kunnen blijven of op straat niveau afgeknipt.

Overal die sprieten uit de grond, stoep met gaten teruggelegd.

Het zal me ook niet eens verbazen als het marketing is dat al die sprieten zo omhoog steken, dat je maar glasvezel moet nemen om van die spriet af te zijn.

Zal me ook niks verbazen als die spriet per ongelukt door een schoffel geraakt word. Geknakt zijn ze toch wel allemaal met iedereen die erover en erop loopt.

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 17 mei 2023 14:22]

Toen ik 4 jaar geleden verhuisde naar waar ik nu woon kon ik kiezen tussen coax, of een koperlijn waar amper meer snelheid op te halen valt dan met een inbelverbinding. Dus werd het Ziggo. Inmiddels steekt er een glasvezelkabel uit de bestrating bij mijn voordeur, KPN verwacht dat deze komende zomer aangesloten zal worden (en dan gaan we hem inderdaad ook gebruiken)
Ik heb nog een coax verbinding. Vanaf de wijkkast is het glasvezel.
Maar er komt ook glasvezel bij mij thuis uit, dus ik zou makkelijk kunnen overstappen. Momenteel kom ik tevens PRIMA uit de voeten met 400down 40up. Daarbij is de Ziggo voor mij momenteel (een heel stuk) voordeliger door ook een Vodafone abbo te hebben, daar dubbele data (en 5 euro korting) op te krijgen.

Als de prijsverhoging van Ziggo in Juli voor mijn abbo schofterig hoog zal worden, dan ga ik weer even opnieuw kijken of een andere abbo wellicht voordeliger is. Maar ondertussen verhogen alle glasvezel boeren ook hun prijzen... Dus het voordeel valt telkens weg.
Maar je zou elk jaar heen en weer kunnen overstappen en dan telkens de 6/9 maanden 50 procent korting kunnen pakken die over het algemeen aangeboden wordt :).
Gelijk heb je.
Maar momenteel loopt bij mij bij Ziggo een niet-meer-bestaand contract. In feite betaal ik nog voor hun oude "analoge tv" prijs, terwijl deze al digitaal is. Zodoende heb ik zonder CI+ module, digitale TV direct in m'n TV via de coax. Geen extra kastjes, m'n TV die regelt alles.

Ondertussen meld ik bij elk "tevredenheids onderzoek" dat ze maar eens moeten gaan beginnen aan een loyaliteitsprogramma. Dat ze het niet kunnen goedpraten hoe een nieuw persoon een half jaar lang 50% korting krijgt, terwijl abbonnees die jarenlang trouw bij hen blijft zitten elke keer met prijsverhogingen opgescheept zitten.
Dan krijg ik weer korting van 10 euro per maand voor 3 maanden.

Geen vetpot, maar ook geen/weinig gedoe.

En sinds de halve wijk hier is overgestapt op glasvezel is de Ziggo lijn nu een stuk stabieler en rustiger!
Volgens mij bestaat een soortgelijk abonnement nog steeds, heet nu digitale kabel tv. Kan je op dezelfde wijze als jij doet tv kijken

[Reactie gewijzigd door jaxel70 op 17 mei 2023 18:40]

Is niet meer online te bestellen. Wellicht als je naar ze belt kan je t nog krijgen.
(nog) geen glas beschikbaar, dus dan worden je keuzes redelijk beperkt
Ik heb of kabel, of ADSL a 30 mbit.
Dit gaat over Delta op coax en dat is in de regel Zeeland. Delta heeft zich er lange tijd als monopolist kunnen gedragen, geen idee hoe de glasvezeldekking in Zeeland is maar ik kan me voorstellen dat dat nog wat achter blijft in dunbevolkte krimpregio's als Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Beveland. Maar ik kan me vergissen :) .
Delta (Zeelandnet) was lang een bijna-monopolist voor kabel internet in grote delen van Zeeland. Aanvankelijk was het wat behelpen met stabiliteit en service, maar na een aantal jaren hadden ze regelmatig de meest tevreden gebruikers van het land bij een redelijk tarief.
Wat glasvezel betreft is het naar mijn indruk in Zeeland weinig anders dan in andere delen van NL (buiten de Randstad): als je in een uithoek zit zal je nog even moeten wachten op glasvezel mogelijkheid, en sowieso is het misschien beter om nog even daarmee te wachten tot de kinderziektes er uit zijn en de hardware en software wat beter op elkaar afgestemd is. Ook dat is niet uniek voor Delta en het lijkt een beetje op kabel internet 25 jaar geleden ofzo.
Ach een groot deel van het oudste stuk Utrecht heeft ook geen glas. Ik had daar wel 65 Mbps up en 220 down via DSL (met pair bonding).
We hebben een glasvezel aansluiting van Delta, maar de modem kan niet overweg met onze TP-Link Mesh nodes. Ook was de snelheid vorig jaar van 's ochtends 7 tot 's avond 11 uur belabbert laag (150-200 mbit down en 10-15 mbit up) en zeer onstabiel. Heb nog steeds een ticket lopen bij de glasvezel afdeling van Delta of het nu is opgelost of dat we iets anders kunnen proberen. Voor nu gewoon coax 400mbit. Ik vind het apart dat dit abonnement niet in het bovenstaand overzicht genoemd wordt!
Nog een excuus om het nog maar bij coax houden. Al anderhalf jaar zit hier zowel glas van KNP als Delta tot in de meterkast. Maar coax is stabiel, geeft nauwelijks problemen en ik heb geen zin in een extra kastje en AB voor de TV. Die hogere snelheid, daar zal ik zelden iets van gaan merken.
Waarom zou je glasvezel willen als je geen nadelen bemerkt van coax, en daarvoor moet overstappen en dus je mailadres die je al jaren bij je provider hebt lopen verliest. Er zijn meer dan genoeg mensen die alleen het mailadres van hun provider gebruiken en daardoor 'vast' zitten.
Ik heb nog een oud model van Ziggo:

1x Humax 5200C met smartcard icm het goedkoopste TV en Internet abbo.. Overige devices (slaapkamer, caravan, ipad, iphone) gaan met Ziggo Go. Ik betaal +-55/maand.

Daarmee kan ik alles wat ik wil + ik kan reclame doorspoelen (mits zelf opgenomen) en ik kan zelfs (nice-to-have) de opnames middels FTP van mijn Humax afhalen...

Ik zie op dit moment 0 reden voor een overstap naar glas, dat is gewoon een achteruitgang in TV beleving. Tevens geloof ik niet dat ik heel veel goedkoper uit ga zijn.

[Reactie gewijzigd door FreakNL op 17 mei 2023 15:26]

Mensen stappen om diverse reden over:
a] Willen goedkoper. => Is glas niet.
b] Willen meer betrouwbare verbinding. => Als coax dat geeft geen reden voor glas.
c] Willen meer snelheid. => Coax is ruim voldoende voor de meeste mensen.

Overstappen is vaak ellende.
Omdat ze vorige maand pas glas in de straat gelegd hebben echt niet te geloven
Hier in Spanje lopen we al jaren voor wat betreft glasvezel en coax.
Tien jaar geleden toen glasvezel minder beschikbaar was, werd er nog flink door Vodafone geinvesteerd in coax. Telefonica besloot toen om heel het land in sneltreinvaart van FTTH glasvezel te voorzien.

Er is nu al >95% glasvezeldekking en coax wordt nu gezien als een oud netwerk. Mensen willen geen coax meer omdat je "je lijn deelt met anderen" en omdat "coax maar tot 1000/600 mbit gaat". Veel mensen hebben al 1000/1000 internet, en velen hebben ook al toegang tot 10Gbps glasvezel.

Het laatste nieuws is dat Telefonica aan deal aan Vodafone heeft aangeboden om het coax-netwerk uit te zetten. Zo gaan ze beiden alleen nog maar door met FTTH die ze dan met elkaar zullen delen.

EDIT: Oh, en ADSL wordt dit jaar volledig uitgezet. Alle 730 resterende ADSL centrales worden allemaal gesloten. Volgens Telefonica zal door de komst van glasvezel de "carbon footprint" met 90% dalen.

En om je vraag te beantwoorden:
Ik denk dat coax in Nederland vroeg of laat ook zal verdwijnen. Eerst zul je zien dat het niet meer kan concurreren op snelheid, waardoor mensen geen coax meer willen. Daarna zullen nieuwe klanten wegblijven en zal coax langzaam afsterven.

[Reactie gewijzigd door Rex op 17 mei 2023 16:38]

Glasvezel wordt as we speak aangelegd hier. Heb al een aanbod gekregen. Prijs is OK (lager) en snelheid is ongeveer 2x zo veel. (450 vs 1000 Mbit)

Maar... Kabel werkt prima. TV staat los van Internet (geen invloed op bandbreedte??) heb wel eens eens storing, maar dat zal niet anders zijn met GV.

De 450Mb/s met kabel is best snel en meeste downloads zijn zo binnen. Ik upload behoorlijk wat data voor werk, dat gaat langzamer, maar ach dat loopt in de achtergrond, en daarbij betaal ik mijn internet en niet mijn baas, dus daarvoor ga ik geen ander abonnement nemen.

Wellicht ga ik het overwegen als het daadwerkelijk in huis ligt (rond zomer) maar zie de noodzaak gewoonweg (nog) niet.
Het modem wat je erbij geleverd krijgt kan niet in bridge mode. Dat is eigenlijk de enige reden dat ik niet overstap. Prijs zou in mijn geval hetzelfde blijven, alleen meer snelheid, maar ik heb nu 400Mbit wat meer dan voldoende is voor mijn huishouden.
Ik zit nog op coax, ben er tevreden over. Heb ook weinig keuze hier, ADSL of glasvezel van T Mobile. Zijn beide geen echte alternatieven voor mij.
Ze hebben hier net glasvezel aangelegd maar ik denk erover om over te stappen van coax naar DSL. 50 Mb is mee dan genoeg voor ons en de laatste tariefsverhoging van Ziggo wordt me net wat teveel.
in veel binnensteden ligt nog geen glasvezel
Ik gebruik coax om tv te kijken naar de vrije zenders, dus geen abo.
Ik gebruik coax. Ik heb geprobeerd over te gaan naar glas, maar Vodafone, op glas van KPN kreeg dat niet stabiel. Na 9 maanden modderen met uitvallende telefoon, nieuwe modems, nieuwe software, etc. de boel opgezegd en geweigerd boete te betalen, en weer terug naar Ziggo over coax. Her-aansluitkosten Ziggo zijn ook betaald door Vodafone.
Hier alleen KPN (koper) met 53 Mbit download of Caiway Coax met 120 Mbit download. Heb beide icm een Dream Machine Pro met loadbalancing aan.

Edit: naam provider typo

[Reactie gewijzigd door Knorretje- op 17 mei 2023 21:53]

Dat zijn er in Zeeland nog heel veel, want alleen in bepaalde grote dorpen/steden ligt glasvezel. Met name het buitengebied is aangewezen op Coax en Delta is ook niet van plan het glasvezelnetwerk daar aan te leggen. Die mensen zijn aangewezen op partijen zoals Glasdraad.

Ik krijg het gevoel alsof Delta de prijzen nu gaat verhogen omdat ze volop glasvezel aan het aanleggen zijn. Iemand zal die kosten moeten betalen. Ik werd deze week al voor de zoveelste keer door Delta benaderd of ik glasvezel wil.

Overigens is KPN ook volop glasvezel aan het aanleggen en die hete adem voelen ze steeds meer in de nek.

Qua software en mogelijkheden blijft vooral digitale TV van Delta achter bij dat van KPN, maar dat is persoonlijk.
net als in veel ziggo gebieden, het is gewoon coax uit de muur hier.. KPN komt hier pas glas in de woning rond november. Ik zit hier al sinds 1999, het is of ouwe dsl, of ziggo. verder eigenlijk niks.
Tis gewoon zoals het is, ookal heeft ziggo hun netwerk aangepast etc, laatste x meters is gewoon ouderwets of nog niet omgezet, etc.
Ik gebruik coax en wordt af gesloten 1/7 omdat glad nog niet aangelegd is...
Zeeland.. daar heeft Delta vele jaren een absolute monopolie gehad als het gaat om internet.
Hun waren de enige aanbieder via Coax. Enige andere optie was dus via het koper voor een adsl etc met hele lage internet snelheden en daarmee dure abbo's.

Glasvezel is er sinds dit jaar 2023 in vele huizen maar veel mensen hebben niet de behoefte over te stappen omdat het vaak toch mis gaat met als gevolg een rompslomp waar je niet op zit te wachten.
En het internet is ok voor het gross van de mensen.
Ikzelf zit ook nog op coax vanwege die monopolie die ze hadden. Een andere aanbieder had mij extreem terug gezet in snelheid als het al kon.
Nu ik sinds kort glasvezel heb ben ik aan het rondkijken naar een goede deal.
Maar weet van mijn ouders en andere oudere mensen 50+ dat die het wel best vinden.
Gebruik nog Coax. binnekort de mogelijkheid voor glasvezel. maar ben er verder zeker tevreden over.
Hun beltarief is echt bizar hoog voor telefonie dlvandaag de dag. Wat daar staat is ook de minuut prijs! Zeker voor naar vaste lijnen bellen is dat ~x5 van andere providers.

Kan uit ervaring zeggen dat het de prijs niet waard is.
Eens dat het belachelijk duur is maar het is tegenwoordig marktconform op e vaste lijn. KPN en Ziggo vragen 15ct/min en hetzelfde bedrag als starttarief. Dus je bewering dat het 5x de prijs bij andere providers is ben ik niet met je eens. Het is wel 10x te duur
Nogal selectief. Veel partijen zijn veel goedkoper. Dat er een paar even duur zijn zal ook vast. Er zullen er ook vast wel te vinden zijn die zelfs duurder zijn.
Selectief? Ik vind de Delta prijzen vergelijken met Betamax klonen, SIP aanbieders of andere kleine providers nou juist selectief. Met KPN, Ziggo, Tmobile (13ct/min) en Delta/Caiway heb je verreweg het grootste deel vd markt in scope en allemaal hebben ze vergelijkbare tarieven
Hun marktaandeel zegt niets in deze! Telefonie is bij uitstek een optie die bij ook die providers optioneel is. Vervolgens kan je, met nummerbehoud, gewoon over naar een voip dienst welke je vaak ook nog in de modem van je provider in kan vullen.
Dat snap ik en zal voor ons Tweakers ook zeker zo werken (zit zelf ook bij cheapconnect&Betamax) maar het gros van de klanten weet/kan dit niet en zijn dus bij alle grote aanbieders aan de beurt met hoge tarieven. De vaste lijn opzeggen is dan de meest gemaakte keuze.
Maar goed, terug naar het eerste punt waar ik op reageerde; ja, de tarieven zijn belachelijk hoog maar steken niet af bij de andere dominante marktpartijen
Tarieven zijn ook extreem hoog. Via sommige voip-labels van Dellmont kun je (binnen Nederland) voor letterlijk 2 euro in de maand onbeperkt bellen. Je zit ook nog eens nergens aan vast en overal ter wereld te gebruiken.
Ach ja, er zullen er nog velen volgen. Het is elk jaar weer feest.
Nee hoor, maar dan moet je niet bij "de grote jongens" zitten. De kleinere spelers verhogen eens in de 5-6 jaar, of wanneer ze door externen geforceerd worden (b.v. de netbeheerder).
Ik zit al sinds 2017 bij Trined en heb maar 1 verhoging meegemaakt.
Velen, niet allen. Trined levert helaas niet bij ons... Hier is het koper, Ziggo of Delta/Caiway.

Ik hoop dat op een dag de infra echt opengesteld moet worden en we wat echte concurrentie krijgen. Ik snap dat de glasvezelboeren hun investeringen eruit willen halen, dus ik gun het ze wel voor een paar jaar. Maar het moet een keer klaar zijn hoor!
Toch een forse verhoging op jaarbasis qua kosten als je zowel internet als tv hebt bij Delta.
Als je flex budget hebt dat betaal je hetzelfde en krijg je dubbele snelheid
Bij flex basis ga je juist 2,50 in prijs omlaag.

Het is dus niet alleen negatief. Zeker omdat je met een 150/50 verbinding prima uit de voeten kunt voor 99 procent van de huishoudens.
Mensen Blijf aub weg bij deze bende. ik zit nu al bijna 3 weken zonder internet en televisie.maar niemand binnen die organisatie die het probleem wil oplossen.
Bij delta? Niet mijn ervaring (glasvezel 1Gbps). Wat aanloopproblemen gehad maar zijn goed opgelost. Feit wel dat hun digitale tv in vergelijk Ziggo coax minder is.
Heb hier hetzelfde gehad tot vorige week alleen hebben zo hier nog een monopolie positie of glasvezel van delta of adsl, Ben gelukkig over gegaan naar adsl al is het wat trager dan is het zeker goedkopen en een betere klanten service sluit me volledig bij je aan blij aub weg van delta bespaard je een hoop gezeur

[Reactie gewijzigd door Dennis010 op 17 mei 2023 20:22]

Dat herken ik wel. Ik ben er jaren geleden weggegaan vanwege een instabiel netwerk en haperende TV. Dat instabiele netwerk onderkenden ze zelf (het zit in de wijkcentrale), maar oplossen ho maar. En ondertussen mag je wel gewoon 100% van het abonnement betalen.
Delta is een van de weinige partijen die van origine 'kabelboer' is, en tegelijkertijd daadwerkelijk ook naar de markt uit dat glasvezel superieur is aan coax mbt. data toepassingen. Ik kan mij daarnaast ook wel goed indenken dat Coax infrastructuur uiteindelijk duurder is in onderhoud, met name vanwege de koper grondstoffen maar ook de hoeveelheid elektriciteit het kost om op elke hoek van de straat het signaal te moeten versterken om voldoende bruikbaar signaal in huis te kunnen krijgen. Het is een verschrikkelijke inefficiënte verbinding naar mijn idee. De kabel modems die ik vroeger had, hadden grote metalen heatsinks en werden desondanks alsnog behoorlijk warm of zelfs heet bij intensief gebruik. Glas is wat mij betreft het 'nieuwe koper', en al die ouwe troep in de grond zou gerecycled moeten worden.
Ben het wel met je eens dat glasvezel veel efficiënter is dan al die versterkers en modems die relatief veel energie nodig hebben. Dat is ook de reden dat kpn ook af wilt van koper en die hebben dan nog vele malen minder straatkasten staan.

Verder begrijp ik je punt van recyclen van kabels, alleen het is zo enorm duur om het koper uit de grond te halen dat dit blijft liggen. Je moet namelijk eerst glasvezel leggen, operationeel hebben en dan pas kan het koper weg. Dan ben je dus weer maanden met mensen en graafmachines bezig, wat ook veel geld en uitstoot kost.
Het houd een keer op met Coax gezien het feit dat deze vaak meer dan 40 - 45 jaar oud is. en glasvezelnetwerk verbruikt 2 x zo weinig energie dan coax. En heeft ook veel minder onderhoud nodig!
simpel antwoord: Best veel :)
Overstappen op glas vaak nog niet mogelijk of brakke provider (T-mobile).
Zodra T-Mobile aangelegd heeft in mijn wijk (zou begin dit jaar klaar zijn, maar ik zie nog niets gebeuren), zal ik coax als fallback houden of primair voor m'n eigen verkeer tot ik de glasverbinding stabiel genoeg vind.
Ik wacht tot volgend jaar met overstappen als naast T Mobile ook andere aanbieders op het glasvezel mogen.
Delta doet een Ziggo. Ik ben blij dat ik alles behalve glasvezel-internet heb opgezegd en ben overgestapt naar iptv
Moet wel zeggen. Ene kant erg blij dat ik geen COAX meer heb als abo. Nu al heel wat jaren bij KPN 1gb internet €52.50,- per maand bevalt mij behoorlijk. En ook als ik jaarlijks bel om mijn abo te verlengen komen ze met extra voordeel.
Hier 38,50 voor 50/25. Inclusief 'gratis' 50 televisiezenders (SD).
En ook met 'slechts' 50 Mbit komen films in HD lekker vlot binnen.
En qua service, die is net zo abominabel als bij de meeste andere bedrijven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee