Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland stationeert bommenwerpers langs grens met Finland en Noorwegen

  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49115 keer bekeken
  •  
000_1BH8MT

Rusland heeft bommenwerpers gestationeerd in de buurt van de grenzen met Finland en Noorwegen. Dat schrijft de Noorse nieuwssite The Barents Observer. Uit satellietbeelden blijkt dat het gaat om vliegtuigen die in staat zijn kernwapens af te vuren.

Het zou gaan om twee toestellen van het type TU-160 en nog eens veertien TU-95’s. Die eerste hebben een bereik van 12.000 kilometer, die laatste van 15.000 kilometer. Ze zijn gestationeerd op de Olenya-luchtmachtbasis op het schiereiland Kola, zo’n 200 kilometer van het drielandenpunt met Finland en Noorwegen. Op ongeveer 10 kilometer van Olenya bevindt zich de centrale opslagplaats voor Russische kernkoppen Bolshoye Ramozero.

Experts geloven dat het stationeren van de vliegtuigen op Kola in eerste instantie een strategische keuze is geweest. De bommenwerpers stonden eerst op de Engels-luchtmachtbasis in het zuidwestelijk gelegen Saratov, maar die basis ligt op 600 kilometer van de grens met Oekraïne en is daardoor mogelijk te kwetsbaar. Het Oekraïense leger wist eerder al met een droneaanval twee TU-95’s te beschadigen.

Er lijkt echter geen twijfel over te bestaan dat Rusland ook NAVO-medeoprichter Noorwegen en kersvers NAVO-lid Finland probeert te intimideren. De afgelopen week zijn er meerdere vluchten vanaf de Olenya-basis geregistreerd, daarbij gaat het zowel om gevechtsmissies tegen Oekraïne als om oefenvluchten die pal langs de Finse en Noorse grens scheerden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.