Ajax-speler Kudus ziet dat er een Groningen-supporter op het veld rent
NOS Voetbal

Supporterscollectief wil gesprek met KNVB: 'Niet elk biertje is gevaarlijk'

De 32ste speelronde was er één van uitersten. Feyenoord werd kampioen. De wedstrijd FC Utrecht-RKC Waalwijk werd zaterdagavond twee keer stilgelegd omdat er met bier na thuisgoals werd gegooid. Het duel tussen FC Groningen en Ajax werd definitief gestaakt omdat er met vuurwerk werd gegooid en een supporter op het veld kwam.

De grote vraag is nu: moeten alle incidenten wel gelijk worden bestraft? "Niet elk biertje is gevaarlijk." Dat vindt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. Hij pleit voor meer maatwerk en wil in gesprek met de KNVB.

"Onze vraag is: waar leg je de grens? Had Utrecht-RKC echt twee keer gestaakt moeten worden? Je dupeert wel heel veel goedwillende supporters."

De KNVB wilde op vragen naar aanleiding van de incidenten van dit weekend niet reageren.

Er wordt bier vanaf de tribune gegooid bij de wedstrijd tussen Twente en Heracles

Hoe zat het precies dit weekend? Het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk werd twee keer stilgelegd, de eerste keer na een doelpunt van de Utrechtse aanvaller Anastasios Douvikas. Hij vierde voor zijn supporters de goal en kreeg een 'vreugdebiertje' richting het veld. Ook na de tweede goal van Utrecht kwam er bier op het veld. De wedstrijd was toen bijna afgelopen.

"Bekogeling is iets anders", zegt Keuning. "Maar als er uit enthousiasme toevallig een biertje op het veld belandt... Ik vraag me echt af of stilleggen de manier is. Je laat je ook gijzelen door een paar gekken als je te rigide bent."

Hoewel de KNVB de wedstrijd na het tweede incident volgens de richtlijnen definitief wilde stoppen, werd besloten het duel toch uit te spelen. Dit op verzoek van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht, die uit veiligheidsoverwegingen wilde dat de resterende minuten van de blessuretijd werden uitgespeeld.

Was het terecht van de bond om staking op te leggen als de wedstrijd bijna klaar is?

"De KNVB moet wel zo streng handhaven", zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de spelersvakbond. "Het is geen goede oplossing, want je benadeelt de welwillende supporters en de spelers. Maar er is geen goed alternatief."

Stilleggen als strategie

Ook Paul Depla, die namens de burgemeesters van de 31 voetbalgemeenten in de regiegroep Voetbal en Veiligheid zit, vindt het belangrijk dat het beleid van staken wordt doorgezet.

"Als burgemeesters vinden we het belangrijk dat regels duidelijk, voorspelbaar en snel worden toegepast en dat gedrag niet zonder consequenties is."

Hij ziet ook de positieve effecten. "De echte supporters laten ook zien en horen dat mensen die spullen op het veld gooien of het veld betreden niet op hun steun kunnen rekenen. Omdat die hooligans het voetbal verpesten en de verschillende clubs duperen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl