Buitenland

Duitsland wil enorm wapenpakket naar Oekraïne sturen, waarde 2,7 miljard euro

13-05-2023 11:28

Cheetah AA
Cheetah AA-tank. CC-foto: Rasbak/Wikimedia. bewerkt door TPO.

Door Bert Brussen, TPO – De Duitse regering heeft volgens Der Spiegel een wapenpakket samengesteld ter ondersteuning van Oekraïne. In geheime onderhandelingen hebben de betrokken ministeries de afgelopen dagen besloten dat Oekraïne in de komende weken en maanden wapens ter waarde van ongeveer 2,7 miljard euro van Duitsland zal ontvangen.

Dit is het grootste wapenpakket dat Duitsland sinds het begin van de oorlog in februari 2022 aan Oekraïne heeft geleverd om de Oekraïense strijdkrachten te versterken.

Iris-T-luchtafweer

Het wapenpakket omvat 20 Marder infanteriegevechtsvoertuigen, 18 houwitzers, 30 Leopard-1 tanks, 15 Gepard luchtafweertanks, 15 Cheeta‘s, 200 verkenningsdrones, vier Iris-T luchtafweersystemen met munitie, extra artilleriemunitie en 200 gepantserde APC’s en gevechts- en logistieke voertuigen.

De aankondiging van het pakket is gepland om parallel te lopen met de uitreiking van de Karelsprijs aan de Oekraïense president Wolodymyr Zelensky op zondag in Aken, als een duidelijk symbool van Duitse solidariteit met Oekraïne.