Buitenland

Rusland dreigt UK ‘te vernietigen’ als reactie op doneren kruisraketten aan Oekraïne

12-05-2023 18:32

Nuclear explosion
Shutterstock.

Het Kremlin heeft vrijdag in een interview met het Russische staatspersbureau RIA Novosti gereageerd op de bevestiging van Groot-Britannië dat het Oekraïne voorziet van Storm Shadow-langeafstandskruisraketten. Georgiy Muradov, afgevaardigde van het Kremlin op de Krim, zei dat Groot-Britannië ‘het risico loopt te worden vernietigd door deze beslissing’.

‘Verwoest gebied’

Muradov:

“Het Verenigd Koninkrijk loopt het risico te veranderen in een verwoest gebied. De Britten lopen in de voorhoede van directe niet-uitgelokte agressie tegen Rusland. Dit conflict had niets te maken met Groot-Brittannië. Ik wil graag geloven dat nog niet alle Britten het instinct van zelfbehoud hebben verloren die de buitenlanders die de Britten regeren hen blijkbaar proberen te ontnemen.”

Reactie Russisch ministerie BuZa

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op het besluit van de Britten om langeafstandswapens te sturen:

“Wij zien dit besluit als een uiterst vijandige stap van Londen, gericht op het verder pompen van wapens in Oekraïne en leidend tot een ernstige escalatie van de situatie – Groot-Brittannië is duidelijk bereid alle grenzen te overschrijden en het conflict naar een fundamenteel nieuw niveau te tillen in termen van vernietiging en verlies van levens. Wij zullen alle nodige maatregelen nemen om de bedreigingen te neutraliseren”.

Zelensky bedankt Sunak

Zelensky voerde vrijdag een telefoongesprek met de Britse premier Rishi Sunak waarin hij hem bedankte voor de ‘onvervangbare militaire bijstand’, zo liet hij weten via Twitter:

 

 

Aanpassingen: citaat met reactie Russisch ministerie Buitenlandse Zaken toegevoegd om 22:26 uur.