Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van donderdag 11 mei terug

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 11 mei:

  • De Verenigde Staten beschuldigen Zuid-Afrika van leveren van wapens en munitie aan Rusland. De Zuid-Afrikaanse regering onderzoekt de aantijgingen. 

  • Het Russische ministerie van Defensie werft steeds meer nieuwe rekruten in gevangenissen. Alleen in de maand april zouden al tienduizend gevangenen hebben ingestemd te vechten in Oekraïne, meldt het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse briefing.

  • Rusland heeft inmiddels 85 procent van Bachmoet in handen. Wel zijn er enkele succesvolle tegenaanvallen van het Oekraïense leger in en rondom de stad.

  • Meer weten over de oorlog in Oekraïne? Lees hier al onze artikelen.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Lees hier verder in het liveblog van vrijdag 12 mei. 

  2. Paus en Zelensky ontmoeten elkaar zaterdag

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist komende zaterdag naar Vaticaanstad voor een ontmoeting met de paus. Dat melden persbureaus Reuters  en AP op basis van bronnen rond het Vaticaan. De ontmoeting is nog niet officieel bevestigd.

    Zelensky is geen katholiek, hij komt uit een Joodse familie. Wel had hij al eerder contact met paus Franciscus. Twee dagen na het begin van de Russsische invasie belde de paus hem om zijn steun te uiten voor de ‘tragische gebeurtenissen’ in Oekraïne. In oktober van vorig jaar riep hij Rusland op te stoppen met de oorlog. Twee weken geleden zei de paus dat het Vaticaan werkt aan een ‘vredesmissie’ voor de oorlog in Oekraïne, maar wat dat behelst, is niet duidelijk.

    Dylan van Bekkum

  3. Amerikaanse ambassadeur beschuldigt Zuid-Afrika van wapenleveringen aan Rusland

    Zuid-Afrika zou volgens de Verenigde Staten afgelopen december wapens en munitie hebben geleverd aan Rusland. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika Reuben Brigety tegen de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24. De Zuid-Afrikaanse regering zegt de aantijgingen te onderzoeken.

    Brigety stelt dat de Verenigde Staten weten dat in december een schip gevuld met wapens en munitie uit Kaapstad naar Rusland vertrok, en aankwam. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderschrijft de beweringen van de ambassadeur, een woordvoerder noemt het onderzoek van de Zuid-Afrikaanse regering een ‘welkome stap’.

    Zuid-Afrika zegt geen kant te kiezen wat betreft de Russische invasie van Oekraïne, maar de Zuid-Afrikaanse marine oefende eerder dit jaar nog met de Russische marine.

    Dylan van Bekkum

  4. Russen rukken op in Bachmoet, Oekraïne voert tegenaanvallen uit rond de stad

    De Russen nemen langzaam maar zeker bezit van Bachmoet. Volgens de VS hebben de Russische eenheden nu zo’n 85 procent in handen van de zwaar bevochten stad. Het Oekraïense leger voerde de afgelopen dagen wel succesvolle tegenaanvallen uit rond Bachmoet.

    Lees hier het hele nieuwsbericht.

    Stieven Ramdharie

  5. Russische olie vloeit rijkelijk naar India, dat profiteert van westerse sancties

    India heeft in het afgelopen jaar tien keer meer ruwe Russische olie geïmporteerd dan een jaar eerder. Vanwege westerse sancties verkocht Rusland de olie met korting, wat India ongeveer 5 miljard dollar scheelde.

    Lees het hele bericht hier.

    Maarten Albers

  6. Duitsland huiverig voor sancties tegen Chinese bedrijven

    Het Europese voornemen om Chinese bedrijven die westerse halfgeleiders doorverkopen aan Rusland te sanctioneren, lijkt te stranden. De Duitse regering heeft grote zorgen over het schaden van de diplomatieke- en handelsrelaties met China, zo melden regeringsbronnen aan persbureau Reuters.

    Lidstaten van de Europese Unie onderhandelen momenteel over het elfde sanctiepakket tegen Rusland, voorgesteld door de Europese Commissie. Een van de belangrijkste maatregelen in dat voorstel is het sanctioneren van Chinese, maar ook Iraanse, Kazachse, Armeense en Oezbeekse bedrijven die westerse halfgeleiders doorverkopen aan het Russische leger en Russische militaire bedrijven.

    De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang waarschuwde dinsdag zijn Duitse ambtgenoot Annalena Baerbock deze sanctie niet door te voeren. Duitsland lijkt nu gehoor aan die waarschuwing te geven.

    Dylan van Bekkum

  7. Zelensky wil Braziliaanse president Lula graag ontvangen

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn Braziliaanse ambtgenoot Lula uitgenodigd naar Kyiv te komen. Lula is kritisch op de westerse wapensteun aan Oekraïne en roept op tot vredesonderhandelingen. Zo zei hij dinsdag tegen premier Mark Rutte dat het tijd is voor ‘diplomatie’ in Oekraïne.

    Zelensky heeft duidelijk gemaakt dat vredesonderhandelingen pas aan de orde zijn als Oekraïne al het door Rusland bezette land weer terug heeft, inclusief de Krim. Toch wil hij met Lula praten, zo zegt de Oekraïense president op Twitter. Vandaag ontmoette hij een adviseur van Lula.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook hint hij op een mogelijke bijeenkomst met Oekraïne en Latijns-Amerikaanse landen. In Latijns-Amerika zijn veel landen met sympathie voor of economische afhankelijkheid van Rusland.

    Dylan van Bekkum

    Lees ook: Lula strijkt met zijn Oekraïne-vredesplan het Westen tegen de haren in

  8. Kremlin kritisch op confiscatie tegoeden Russische oligarch

    Moskou heeft kritisch gereageerd op het Amerikaanse besluit  tegoeden van de gesanctioneerde Russische oligarch Konstantin Malofejev te confisqueren. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemt de maatregel ‘diefstal’ die ‘als een boemerang’ zal terugslaan op Washington.

    ‘Dit ondermijnt het vertrouwen van investeerders en eigenaren van activa die op de een of andere manier verbonden zijn met Amerika, en dit kan zeker niet zonder gevolgen blijven voor de Verenigde Staten’, aldus Peskov.

    De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland gaf vandaag groen licht voor de confiscatie van tegoeden van de oligarch Malofejev. Het geld dat daarmee vrijkomt zal gebruikt worden voor de wederopbouw van Oekraïne.

    Het is voor het eerst dat een westers land tot zo’n confiscatie overgaat – en als het aan Garland ligt niet voor het laatst. In een verklaring liet hij weten dat mogelijk ook de tegoeden van andere gesanctioneerde Russen in beslag zullen worden genomen.

    Ook in de Europese Unie is er veel animo om bevroren tegoeden van oligarchen op te eisen en te gebruiken om Oekraïne te helpen. Waar de VS en Canada daarvoor al wetgeving hebben doorgevoerd, onderzoekt Brussel nog of dat in Europa juridisch wel mogelijk is. Het Westen heeft sinds de invasie in Oekraïne naar verluidt beslag gelegd op ruim 273 miljard euro aan Russisch tegoeden.

    Tom Kieft

  9. Britten bevestigen levering langeafstandsraketten met bereik van 250 kilometer

    CNN berichtte het eerder al, maar nu heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace het zelf bevestigd: het Verenigd Koninkrijk stuurt langeafstandskruisraketten naar Oekraïne. Het gaat om Storm Shadow-raketten, met een bereik van 250 kilometer. 

    In het Britse lagerhuis noemde Wallace de wapensystemen ‘de beste kans voor Oekraïne om zich te verdedigen tegen de agressie van Rusland’. 

    Westerse leiders hielden de levering van dergelijke langeafstandsraketten tot nu toe af, uit angst dat Oekraïne ermee doelen op Russisch grondgebied zou kunnen treffen. Maar volgens Wallace heeft het VK verzekeringen gekregen van de Oekraïense regering dat de raketten alleen binnen de grenzen van Oekraïne gebruikt zullen worden.

    Tom Kieft

    Lees hier het artikel van onze defensie-redacteur Stieven Ramdharie.

  10. CNN: ‘VK levert Oekraïne langeafstandsraketten met bereik van 250 kilometer’

    Het lijkt erop dat Oekraïne nu dan toch de langeafstandsraketten krijgt – of al heeft gekregen – waar het zo lang om heeft gevraagd. Meerdere anonieme bronnen zeggen aan CNN dat het Verenigd Koninkrijk het Oekraïense leger in aanloop naar het langverwachte tegenoffensief heeft voorzien van meerdere ‘Storm Shadow’-langeafstandskruisraketten met een bereik van 250 kilometer.

    Het zou een vertrek betekenen van de maandenlange voorzichtigheid onder westerse bondgenoten over de levering van langeafstandswapens. Oekraïne vraagt al geruime tijd om de Amerikaanse Atacms-raketten – zeg maar de grotere broer van de uiterst precieze Himars-raketten. Met de gps-geleide Atacms, die een bereik hebben van driehonderd kilometer, zou het Oekraïense leger diep in Russisch bezet gebied kunnen toeslaan, zelfs tot in de Krim. Maar Washington weigerde die raketten tot nu toe naar het slagveld te sturen, uit vrees dat Poetin dit als een te grote provocatie zou zien.

    Als de Britten die stap nu dus wel hebben gezet, zal dat ongetwijfeld in nauwe samenspraak met Washington zijn gegaan. De levering is overigens nog niet officieel bevestigd. Dinsdag nog zei het VK dat er nog geen definitieve beslissing was genomen over de levering van de wapens. Het Britse ministerie van Defensie weigerde vandaag tegenover Reuters commentaar te geven op de berichtgeving. 

    Tom Kieft

    De ‘Storm Shadow’-langeafstandskruisraketten hebben een bereik van 250 kilometer.Beeld UK Defence ministery
  11. Britten: Russische leger werft steeds meer gevangenen om nieuwe mobilisatie te voorkomen

    Het Russische ministerie van Defensie werft steeds meer nieuwe rekruten in gevangenissen. Alleen in de maand april zouden al 10.000 gevangenen hebben ingestemd om te vechten in Oekraïne, meldt het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse briefing.

    ‘De rekruteringscampagne van het Ministerie van Defensie maakt deel uit van een bredere strategie van het Russische leger om aan meer troepen te komen, zonder daarbij over te hoeven gaan tot een nieuwe verplichte mobilisatie’, aldus de Britten.

    Een nieuwe algemene mobilisatie zou volgens het ministerie erg impopulair zijn bij de Russische bevolking. Nadat president Poetin in september vorig jaar een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigde, zijn naar schatting honderdduizenden Russen hun land ontvlucht.

    Dat Russische gevangenen worden ingezet om te vechten in Oekraïne is niet nieuw. Het huurlingenleger Wagner wierf sinds het begin van de Russische invasie naar verluidt vele tienduizenden zware criminelen, in ruil voor kwijtschelding van hun straf. Maar Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin is dat privilege om gevangenen te werven volgens het Britse ministerie van Defensie hoogstwaarschijnlijk in februari dit jaar verloren, vanwege de kift tussen hem en het Russische ministerie van Defensie. 

    Tom Kieft


    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Zelensky: Oekraïne heeft meer tijd nodig om zich voor te bereiden op tegenoffensief

    Oekraïne heeft meer tijd nodig voordat het langverwachte tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten kan beginnen. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd tijdens een interview met meerdere internationale media in Kyiv. 

    De belangrijkste voorbereidingen zijn volgens de Oekraïense president achter de rug. De gevechtsbrigades en troepen, waarvan een deel opgeleid is in Navo-landen, zijn er volgens de president klaar voor. Het wachten is nog op een deel van het door het Westen toegezegde materieel, waaronder gepantserde voertuigen. Een groot deel daarvan is inmiddels gearriveerd, maar dus nog niet alles. 

    ‘Met wat we al hebben kunnen we vooruit en, denk ik, succesvol zijn’, zei de president in een interview voor publieke omroepen die lid zijn van Eurovision News, waaronder de BBC. ‘Maar we zouden veel mensen verliezen. Ik denk dat dat onaanvaardbaar is. Dus we moeten wachten. We hebben nog wat meer tijd nodig.’

    Oekraïne bereidt zich al maanden voor op een tegenoffensief om de bezette gebieden in het zuiden en oosten van het land te bevrijden. Nu het weer beter wordt en een groot deel van de westerse wapens, waaronder moderne Leopard-2-tanks, is aangekomen, wordt al weken gespeculeerd dat de aanval ieder moment los kan barsten. 

    Tegelijkertijd hebben westerse experts en politici zich, zowel openlijk als achter gesloten deuren, laten ontvallen niet overtuigd te zijn dat Oekraïne in staat is significante terreinwinst te boeken. Anders dan bij het succesvolle Oekraïense tegenoffensief afgelopen herfst, heeft het Russische leger nu ruim de tijd gehad om zich voor te bereiden op een tegenaanval. Daardoor zal het Oekraïne vermoedelijk niet zo snel meer lukken de Russen te overrompelen. De afgelopen tijd heeft het Russische leger honderden kilometers aan loopgraven aangelegd langs de frontlinie, die loopt van Loehansk en Donetsk in het oosten en Zaporizja en Cherson in het zuiden van Oekraïne. 

    Tom Kieft

  13. VS gaan bevroren tegoeden van gesanctioneerde oligarch gebruiken voor wederopbouw Oekraïne

    De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland heeft voor het eerst groen licht gegeven voor de confiscatie van bevroren Russische tegoeden voor de wederopbouw van Oekraïne, meldt persbureau Reuters. Het gaat om activa van de Russische oligarch Konstantin Malofejev, een Poetin-vertrouweling die steenrijk is geworden in de Russische telecom.

    Malofejev staat sinds 2014 op de Europese, Amerikaanse en Canadese sanctielijsten wegens beschuldigingen van financiering van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Sindsdien lijkt hij daar onverminderd mee door te zijn gegaan. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigde Malofejev vorig jaar van het schenden van sancties door Russisch separatisme in de Krim te financieren.

    De inbeslagname van Malofejevs tegoeden is volgens Garland pas het begin. De VS en Canada hebben recent wetgeving doorgevoerd die het mogelijk maakt om bevroren Russische tegoeden te confisqueren. ‘Dit is de eerste overdracht van verbeurde Russische activa voor de wederopbouw van Oekraïne en zeker niet de laatste’, zei Garland in een verklaring.

    Het idee om Russische bevroren miljarden te gebruiken voor de heropbouw van Oekraïne kan ook op brede steun rekenen in de Europese Unie. De meeste lidstaten zijn voor, maar momenteel wordt nog onderzocht of het juridisch mogelijk is dit geld te confisqueren. Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft het Westen naar verluidt beslag gelegd op zeker 300 miljard dollar aan Russisch tegoeden.

    Tom Kieft

  14. Gezocht op de wapenmarkt: Russische munitie voor de Sovjet-wapens van Oekraïne

    Oekraïne krijgt veel westerse wapens. Maar het overgrote deel van het wapentuig van het leger is nog altijd van Sovjet-makelij. Hoe zorg je dat houwitsers en tanks blijven schieten als onderdelen en munitie niet in Rusland kunnen worden gekocht?

    Lees hier de hele analyse van defensiejournalist Stieven Ramdharie.

  15. Frankrijk stelt onderzoek in naar dood AFP-journalist Arman Soldin

    Frankrijk heeft een onderzoek ingesteld dat moet uitwijzen of de dood van de Franse journalist Arman Soldin in Oekraïne neerkomt op een oorlogsmisdaad. Dat meldt het Franse antiterrorismeparket vandaag. Met het onderzoek wil het Franse Openbaar Ministerie de omstandigheden waarin de 32-jarige journalist om het leven kwam achterhalen.

    De videojournalist van het Franse persagentschap kwam dinsdagmiddag om bij een raketaanval in de buurt van Tsjasiv Jar, een stad nabij Bachmoet. Rondom Bachmoet woedt al maanden een hevige strijd, waarin onder andere het Russische paramilitaire huurlingenleger Wagner een grote rol speelt.

    Soldin was sinds september 2022 in Oekraïne en maakte deel uit van het AFP-team dat de allereerste dagen van de Russische invasie versloeg. Op het moment van de aanval was hij in het gezelschap van vier collega’s, die allemaal ongedeerd bleven.

    Het Kremlin riep evenals de Franse autoriteiten op de omstandigheden rond Soldins dood op te helderen en zei bedroefd te zijn. Beweringen dat de Russen verantwoordelijk waren voor de aanval, moeten niet zomaar voor waar worden aangenomen, aldus Moskou.

    Eva Selderbeek

  16. Welkom in het liveblog van donderdag 11 mei

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van woensdag 10 mei:

    • Het Russische leger is van plan bijna drieduizend medewerkers van de kerncentrale bij Zaporizja weg te halen, zo beweerde het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom woensdag. Volgens het Oekraïense leger zouden mensen die op eigen initiatief uit de stad Enerhodar willen vertrekken, worden tegengehouden door het Russische leger.

    • Het Oekraïense leger claimt woensdag zware schade te hebben berokkend aan een Russische eenheid die bij Bachmoet gestationeerd was. Een dag eerder zei Prigozjin al dat een groot deel van de Russische eenheid haar positie aan het front bij Bachmoet was ontvlucht.

    Lees hier het hele liveblog van woensdag 10 mei terug.

Frankrijk heeft een onderzoek ingesteld dat moet uitwijzen of de dood van de Franse journalist Arman Soldin in Oekraïne neerkomt op een oorlogsmisdaad.Beeld AP