Vitamine B6 is essentieel voor de gezondheid en de symptomen van een vitamine B6-tekort zal je dan ook niet over het hoofd zien. Vitamine B6 is namelijk belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem, het zenuwstelsel én de stofwisseling. Vitamine B6 reguleert daarnaast ook bepaalde hormonen zoals serotonine en dopamine en is essentieel voor de groei en de bloednamaak. Super belangrijk, dus! Dit is alles wat je moet weten over een vitamine B6-tekort en de symptomen.

Wat kan een vitamine B6-tekort veroorzaken?

Goed nieuws: een vitamine B6-tekort komt in Nederlands nauwelijks voor. Als jij gezond en gevarieerd eet, krijg je gemakkelijk voldoende vitamine B6 binnen. Een vitamine B6-tekort kan wel sneller voorkomen bij mensen met een lever-, nier-, spijsvertering-, of auto immuun ziektes en overgewicht, maar ook bij alcoholmisbruik, roken of een zwangerschap. Heb jij een vitamine B12-tekort? Dan heb je iets meer kans op een vitamine B6-tekort. Je kunt een vitamine B6-tekort herkennen aan de volgende symptomen:

Wat zijn vitamine B6-tekort symptomen?

1. Huiduitslag

Vitamine B6 helpt bij het synthetiseren van collageen: een belangrijk eiwit dat verschillende weefsels in het lichaam ondersteunt, waaronder de huid. Een vitamine B6-tekort kan daarom leiden tot eborroïsch eczeem. Dit is een rode, vette, schilferige, jeukende huiduitslag die vaak voorkomt op de hoofdhuid, gezicht, nek en borst. Het aanvullen van je vitamine B6-tekort kan de huiduitslag al snel verhelpen.

    2. Gebarsten en droge lippen

    Droge en gebarsten lippen met scheurtjes in de mondhoeken, kan een van de symptomen zijn van een vitamine B6-tekort. Goed om te weten is dat ook andere vitamine-tekorten of bepaalde weersomstandigheden de boosdoener kunnen zijn van dit vervelende kwaaltje.

    3. Een pijnlijke en gladde tong

    Een vitamine B6-tekort kan leiden totglossitis: een ontsteking aan de tong. De tong kan dan opzwellen en pijnlijk en glad aanvoelen. De gladheid van de tong komt door het verlies van smaakpupillen. Een goede manier om te testen of je minder proeft, is iets pittigs eten. Als je het niet zo pittig vindt als normaal, heb je misschien minder papillen. Houd je niet van pittig eten? Een andere goede indicator is wanneer je lievelingseten je niet meer (zo goed) smaakt.

    4. Stemmingswisselingen

    Heb jij last van stemmingswisselingen? Dan kan dat misschien te maken hebben met een vitamine B6-tekort. Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid - of zelfs angst en depressie - kunnen worden veroorzaakt door een vitamine B6-tekort. Dit komt doordat vitamine B6 nodig is bij het maken van verschillende neurotransmitters, zoals serotonine en gamma-aminoboterzuur (GABA), die je humeur beïnvloeden.

    5. Verminderde weerstand

    Net zoals bij vele andere vitamine-tekorten, kan een vitamine B6-tekort ook leiden tot een verminderde weerstand. Vitamine B6 is namelijk nodig bij het aanmaken van antilichamen. En laten deze nou net weer nodig zijn bij het bestrijden van infecties en het afweren van ziektes.

    6. Vermoeidheid

    Vitamine B6-tekort kan ervoor zorgen dat jij je buitengewoon moe en zwak voelt. Dit komt doordat vitamine B6 nodig is bij de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam transporteren. Op het moment dat je cellen onvoldoende zuurstof krijgen, kun je bloedarmoede krijgen en voel je je dus erg moe en zwak.

    7. Tintelingen en pijn in armen, benen, handen of voeten

    Een ernstig en langdurig vitamine B6-tekort kan leiden tot zenuwaandoeningen zoals perifere neuropathie. De symptomen kunnen bestaan uit tintelingen en pijn in de armen, benen, handen en voeten zijn. Deze vitamine B6-tekort ervaringen worden vaak omschreven als een soort speldenprikken. Deze zenuwaandoening kan overigens ook leiden tot onhandigheid, evenwichtsproblemen en moeite met lopen.

    8. Stuiptrekkingen

    Bij een vitamine B6-tekort maakt je lichaam onvoldoende aan van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). Hierdoor worden de hersenen overprikkeld wat kan leiden tot spierspasmen, rollende ogen en schokkerige armen en benen. Stuipen door een vitamine B6-tekort kunnen vooral voorkomen bij pasgeboren baby's.

    Wat te doen bij vitamine B6-tekort?

    Komen deze symptomen jou enigszins bekend voor, of wil je voorkomen dat je een tekort ontwikkelt? Je kunt dan gebruik maken van supplementen, maar let op! Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon heb je al snel voldoende vitamine B6 binnen waardoor een supplement vaak niet nodig is of zelfs schade kan veroorzaken. Bij te veel vitamine B6, kan perifere neuropathie ontstaan: een aandoening aan het zenuwstelsel. Hierdoor kun je last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten. Slik daarom nooit meer vitamine B6 dan nodig is.

    Waar zit veel vitamine B6 in?

    Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon heb je al snel voldoende vitamine B6 binnen. Zo zit vitamine B6 in vlees, eieren, vis, noten, graanproducten, peulvruchten, groente en zuivel. Hierdoor heb je vaak binnen een mum van tijd voldoende vitamine B6 binnen.

    Bronnen: Healthline, Voedingscentrum

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?