Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Persoonlijke huldiging Zelensky zondag in Aken onzeker

Persoonlijke huldiging Zelensky zondag in Aken onzeker

AKEN (ANP) - Of de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zondag persoonlijk de prestigieuze Karel de Groteprijs in Aken in ontvangst zal nemen, is onzeker. Dat wordt pas vlak voor de uitreiking duidelijk, maakte de gemeente Aken maandag bekend.

De stad Aken verleent dit jaar de prijs voor Europese eenheid aan Zelensky en het Oekraïense volk. De prijs is mede bedoeld om Oekraïne een steuntje in de rug te geven in de onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie. Onduidelijk blijft of de uitreiking via een videoverbinding verloopt, of dat Zelensky persoonlijk de prijs in ontvangst neemt. Ook een andere hoge vertegenwoordiger uit Oekraïne zou de prijs in ontvangst kunnen nemen.

Buitenlandse reizen van het Oekraïense staatshoofd worden vooraf nooit bekendgemaakt. Maar door loslippigheid bij de Berlijnse politie lekte via de Duitse boulevardpers uit dat Zelensky op 13 mei naar Berlijn zou reizen, en een dag later zou doorreizen naar Aken. Zelfs het hotel waar Zelensky zou overnachten werd in beeld gebracht, waarop zowel de Duitse als Oekraïense autoriteiten boos reageerden. Sindsdien is het maar de vraag of Zelensky dit weekend daadwerkelijk afreist naar beide Duitse steden.

Eenheid van Europa

De uitreiking, desnoods op afstand, gaat wel door. Onder de zevenhonderd gasten in het Akense stadhuis bevinden zich onder anderen meer de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Poolse premier Mateusz Morawiecki die Zelensky zullen toespreken. De bijeenkomst vindt plaats onder de strengst mogelijke veiligheidsmaatregelen. Een groot deel van de binnenstad is afgezet.

De Karel de Groteprijs wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan mensen of instellingen die ijveren voor de eenheid van Europa. Volgens de organisatie die de prijs verleent was Karel de Grote de eerste die Europa probeerde te verenigen, en daarin Aken een belangrijke plek gaf.

Meer uit Buitenland

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

41 minuten geleden
Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

2 uur geleden
Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

6 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

7 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

14 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

15 uur geleden