Deze bekende Drenten kropen zaterdagavond in de rol van dragqueen in Westerbork. 'Denk dat veel mensen het niet van mij verwachten'

Dragqueen Henk Brink in actie.

Dragqueen Henk Brink in actie. Foto: Anouk Bijl-Schamper

Prominente inwoners van Drenthe beklommen zaterdagavond het podium in Westerbork als dragqueen. Onder hen gedeputeerde Henk Brink (64), compleet in glamourjurk, op hoge hakken, met billen, borsten en een vette laag make-up.

Goedemorgen, dit is wat anders dan strak in het pak op het provinciehuis.

„Ja, dit is wel een verschil, hè.”

Hoe was het om dragqueen te zijn?

„Dat was hartstikke leuk. Met alle mannen was het echt gezellig, ook achter de coulissen.”

Je was totaal onherkenbaar.

„Dat was ook wel de bedoeling. Ik kwam vanwege een recente longontsteking iets later, maar heb zeker twee uur in de stoel gezeten. Dat was nog niets, want sommige mannen waren er al om twee uur ’s middags. Alles zat erop en eraan. Een dikke laag make-up, een pruik, borsten en billen. In mijn geval werden mijn heupen wat extra geaccentueerd. Daar hebben ze prachtige dingen voor.”

Hoe kwam je bij deze show terecht?

„Een medewerker van het provinciehuis woont in Westerbork en vroeg of ik mee wilde doen. Daar moest ik even over nadenken. Het idee was even wennen, maar ik heb uiteindelijk ‘ja’ gezegd.”

Waarom?

„De wereld polariseert enorm. Als je anders bent, doe je al snel niet mee. De intentie was om te laten zien dat ook dit onderdeel is van de maatschappij. Dat we dat met elkaar moeten accepteren. Iedereen is hetzelfde waard. Ik denk dat mensen dit niet snel van me hadden verwacht.”

Hoezo niet?

„Dat is misschien een vooroordeel van mij, hoor. Ik denk niet dat veel mensen achter Henk Brink hadden gezocht dat ik aan een dragqueenshow mee zou doen.”

Bedoeling was wie de beste lipsync [vergelijkbaar met playback, red.] deed en de mooiste vrouwelijke bewegingen liet zien. Had je je voorbereid?

„Misschien te weinig, ik was toch redelijk ziek geweest. Ik koos ervoor om te dansen op het liedje My Love van Petula Clark. Gelukkig had ik niet zulke hoge hakken. Ik heb een wat brede voet en pas niet zo snel in dat soort schoenen. Maar ik heb mijn best gedaan.”

Hoe waren de reacties?

„Tot nu toe alleen maar positief. Mensen vonden het leuk dat ik meedeed.”

En een beetje bijgekomen?

„Nou, ik ging rond half één weg en vanochtend om half zeven ging alweer de wekker om nog wat te doen op de boerderij. Inmiddels ben ik alweer onderweg naar Emmen voor de voetbal.”

'Je mag zijn wie je bent'

De dragqueenshow in restaurant De Turfsteker werd gewonnen door Wim Boer, presentator van RTV Drenthe.

De zaal zat zaterdagavond ramvol, vertelt restauranthouder Sander Vos. Hij gaf Albertje Sok de ruimte om de dragqueenshow te organiseren. „Om te laten zien dat je mag zijn wie je bent. Dat was het doel van deze avond en dat is prachtig gelukt. Het was een doorslaand succes.”

De show in Westerbork was een variant op het televisieprogramma Make Up Your Mind , waarin BN’ers optreden als dragqueen. Bedrijven als EasyToys en Scapino sponsorden bijvoorbeeld nepborsten en pumps, terwijl Robert Braam van De Pruikenkamer en Richard Saptenno de visagie deed. In de jury zaten Jacques d’Ancona, Renate Snoeijing, directeur van het Huus van de Taol en twee professionele drags.

De deelnemende mannen waren Jaap Schokker, Harrie Postma, Roald Gils, Henk Brink (gedeputeerde namens de VVD), Berthold Ziengs (bekend politicus en broer van Erik Ziengs), Ernst Söllner, Dirk Mulder (voormalig directeur van het herinneringscentrum), Erik Ziengs (oud-Kamerlid namens de VVD), Harrie Hoiting, Wim Kanon en Wim Boer (presentator van RTV Drenthe).