Direct naar artikelinhoud

ECB blijft geld pompen in economie om inflatie te stimuleren

'De euro is er om te blijven. Het is een onomkeerbaar proces', zo zei een krijgshaftige president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) die met het oog op de komende verkiezingen in Nederland en Frankrijk zijn tanden liet zien.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank bij een persconferentie op 9 maart 2017.Beeld afp

De ECB geeft geen krimp. Hoewel de inflatie in de eurozone op 2 procent is gekomen, blijft de ECB geld pompen in de economie. Ook de rente verandert niet, zo bleek donderdag na afloop van de zeswekelijke vergadering van het monetair comité van de ECB. Er waren analisten die hadden gehoopt dat de negatieve rente die banken op bij de ECB gestalde overtollige liquiditeiten met eentiende procentpunt zou worden verlaagd tot -0,4 procent - al was het maar als een symbolisch signaal. Maar zelfs dat gebeurde niet. De ECB verwacht dat de rente voorlopig op het huidige lage niveau zal blijven.

Zoals gepland zal het opkoopprogramma vanaf april worden teruggebracht van 80- naar 60 miljard euro. Maar er zijn geen voornemens die stop te zetten. De ECB houdt zich het recht voor het opkoopprogramma ook in 2018 te verlengen 'als dat nodig mocht zijn'. Draghi erkende wel dat het gevaar van deflatie is geweken. De economie verbetert. 'Maar het neerwaartse risico is groter dan het opwaartse.' De ECB gaat uit van een groei van 1,8 procent in 2017, 1,7 procent in 2018 en 1,6 procent in 2019.

Pas als de lonen weer stijgen, zal de ECB het beleid kunnen aanpassen

Kerninflatie

De huidige de inflatie tot 2 procent ziet de ECB vooral als een tijdelijk fenomeen, veroorzaakt door de duurdere olie. Draghi wil zich met name richten op de zogenoemde kerninflatie, waaruit moet blijken of de cirkel van stijgende lonen en stijgende prijzen weer op gang komt. Daarvan is geen sprake. Pas als de lonen weer stijgen, zal de ECB het beleid kunnen aanpassen.

Carsten Brzeski, analist van ING in Londen, zegt dat Draghi ook een paar kluiven naar de haviken wierp. 'Opvallend was dat Draghi aarzelde bij het geven van een antwoord of het mogelijk was dat de rente zou worden verhoogd voordat het opkoopprogramma afloopt.' Daarnaast was opvallend dat de ECB geen nieuwe afspraken had gemaakt over zogenoemde TLTROs, die banken in staat stellen goedkope kredieten te verlenen aan bedrijven.