Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van woensdag 3 mei terug

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Rusland beschuldigt Oekraïne ervan afgelopen nacht een droneaanval te hebben uitgevoerd op het Kremlin. De Oekraïense president Zelensky zegt dat Oekraïne er niets mee te maken heeft.

  • Zelensky heeft vandaag in de Finse hoofdstad Helsinki gesproken met de leiders van de Noordse landen.

  • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland, waar hij onder meer zal spreken met premier Rutte en minister van Defensie Ollongren.

  • Meer weten over de oorlog in Oekraïne? Lees hier al onze artikelen.

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Lees hier verder in het liveblog van 4 mei.

  2. Luchtalarm en explosies in delen van Oekraïne

    In meerdere Oekraïense steden klinkt in de nacht van woensdag op donderdag het luchtalarm en worden explosies gehoord. Volgens The Kyiv Independent heeft de legerleiding in Kyiv gewaarschuwd voor een Russische aanval met drones. Er zouden twee harde explosies zijn gehoord in de Oekraïense hoofdstad en de luchtverdediging is actief.

    Ook uit veel andere delen van het land komen meldingen van Russische aanvallen. Volgens berichten op Telegram zijn in de steden Odesa, aan de Zwarte Zee, en Zaporizja, in het zuidoosten, explosies gehoord. In delen van Zaporizja zou door beschietingen met kruisraketten de stroom zijn uitgevallen.

    De beschietingen komen een dag nadat Rusland Oekraïne ervan beschuldigd heeft het Kremlin in Moskou te hebben aangevallen met twee drones. Oekraïne ontkent die aanval. (ANP)

  3. VS komen met nieuw steunpakket voor Oekraïne

    De Verenigde Staten komen met een nieuw steunpakket voor Oekraïne, het 37e sinds het land werd binnengevallen door het Russische leger. Er worden onder meer opnieuw wapens en munitie gestuurd. Het pakket heeft een waarde van 300 miljoen dollar (circa 270 miljoen euro).

    Het ministerie van Defensie laat ook weten dat de VS met bondgenoten en partners zullen blijven samenwerken om Oekraïne te voorzien van zijn "onmiddellijke behoeften op het slagveld en zijn behoeften op het gebied van veiligheidsondersteuning op de langere termijn".

    De Oekraïense president Volodymyr Zelenksy heeft de VS bedankt. De nieuwe hulp 'brengt onze overwinning dichterbij', laat hij via sociale media weten. Ook stelt de president dat de vriendschap en het vertrouwen tussen de twee landen 'sterker is dan ooit'.

    De VS gelden in de oorlog als een van de belangrijkste partners van Oekraïne. De Amerikanen hebben sinds februari vorig jaar in totaal bijna 36 miljard dollar aan steunpakketten toegezegd. (ANP)

  4. Van der Plas bevestigt bezoek Zelensky aan Kamer, maar komt zelf niet

    Uit een bericht op Twitter van BBB-leider Caroline van der Plas blijkt dat haar eerder deze week al is medegedeeld dat Zelensky morgen Nederland zal bezoeken. Ze zegt zelf dat ze niet naar zijn bezoek aan de Tweede Kamer gaat, omdat ze het ‘misplaatst’ vindt dat de Oekraïense president bezoekt op de dag van de Dodenherdenking.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Van der Plas zegt dat ze Kamervoorzitter Vera Bergkamp eerder deze week al heeft laten weten niet aanwezig te zijn. Dat betekent dat Van der Plas (en naar alle waarschijnlijkheid ook de andere Haagse fractievoorzitters) al eerder zijn geïnformeerd over Zelensky’s bezoek. Zelensky of de Nederlandse regering hebben het bezoek momenteel nog niet bevestigd. Vermoedelijk spreekt Zelensky ook met premier Rutte, minister Ollongren (Defensie) en zal hij het Internationaal Strafhof in Den Haag bezoeken.

    Dylan van Bekkum

  5. Oekraïense president Zelensky geland in Nederland

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Nederland, meldt persbureau ANP.

    Op basis van openbare bronnen lijkt het erop dat het Nederlandse regeringsvliegtuig vanuit de Finse hoofdstad Helsinki naar Nederland is gevlogen. Volgens ANP is Zelensky inmiddels geland op Schiphol. Zelensky bracht eerder vandaag een verrassingsbezoek aan Finland. Daar nam hij deel aan een ontmoeting van de leiders van de Scandinavische landen en IJsland.

    Het betekent het eerste bezoek van Zelensky aan Nederland. In maart vorig jaar sprak hij via videoverbinding de Tweede Kamer toe. Verschillende kabinetsleden, onder wie premier Mark Rutte, zijn enkele keren naar Kyiv gereisd. Nederland steunt zijn land sinds de Russische inval met wapens en geld. Ook trainen Nederlandse militairen Oekraïners.

    Zelensky verlaat Oekraïne niet vaak: eind vorig jaar bezocht hij de Verenigde Staten, zijn eerste buitenlandse bezoek sinds het begin van de Russische invasie. In februari bezocht de president de EU in Brussel. Later ontvingen onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen Zelensky.

    Wat Zelensky in Nederland zal doen is nog niet bekendgemaakt. Vermoedelijk zal hij een toespraak houden in het World Forum in Den Haag. Volgens ANP spreekt de president met premier Rutte, minister van Defensie Kajsa Ollongren en de Tweede Kamer. Zelensky gaat zou ook langsgaan bij Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat hof doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne.

    Dylan van Bekkum

  6. Zelensky: Russische aanvallen laten ‘spoor van bloed’ achter

    De Oekraïense president Zelensky heeft gereageerd op de reeks Russische aanvallen waardoor de provincie Cherson vandaag werd getroffen. Bij beschietingen vielen in die provincie vandaag zeker 21 doden.  ‘Een treinstation, een huis, een bouwmarkt, een supermarkt en een tankstation  wat hebben deze plekken gemeen? Het bloedige spoor dat Rusland met zijn beschietingen achterlaat,’ schreef Zelensky op Telegram.

    De gouverneur van de provincie heeft een uitgaansverbod voor de stad Cherson aangekondigd, dat zal gelden van vrijdagavond tot maandagochtend. Aan het begin van de Russische invasie wist Rusland Cherson te bezetten, maar in november werd de stad weer bevrijd. Het Oekraïense leger slaagde erin om de Russen van de westelijke oever van de rivier Dnipro te verjagen. Sindsdien ligt de stad regelmatig onder vuur van Russische soldaten, die zich aan de overkant van de rivier bevinden. 

    Daan de Vries

    Brandweermannen inspecteren een trein die getroffen is door een Russische aanval in de buurt van Cherson.Beeld AFP
  7. Noordse landen steunen Oekraïense poging lid te worden van EU en Navo

    Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland zien Oekraïne graag lid worden van de Europese Unie en de Navo. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die de landen hebben gepubliceerd tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Finland. Ook beloven de Noordse landen hun ‘politieke, financiële, humanitaire en militaire steun zolang als nodig voort te zetten.’

    Op 28 februari 2022, een paar dagen na het begin van de Russische invasie, vroeg Oekraïne het lidmaatschap van de EU aan. In juni kreeg het land de status van kandidaat-lid, met steun van alle 27 EU-lidstaten. Ook de meeste Navo-landen staan positief tegenover een mogelijke toetreding van Oekraïne. Navo-chef Jens Stoltenberg zei eerder deze maand dat Oekraïne een ‘rechtmatige plaats’ heeft in het bondgenootschap.

    De steunbetuiging van de vijf landen kwam tijdens een onaangekondigd bezoek van Zelensky aan Finland. Behalve de president van Finland waren ook de leiders van Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland daarbij aanwezig. Zelensky bedankte de Noordse landen voor hun steun voor ‘onze vrijheid, territoriale integriteit en soevereiniteit’.

    Daan de Vries

    De Oekraïense president Zelensky en zijn Finse ambtsgenoot Sauli Niinisto tijdens Zelensky’s bezoek aan Finland.Beeld ANP / EPA
  8. Gebruik van drones in regio Moskou per direct verboden

    In de regio Moskou is het voor particulieren per direct verboden om drones te gebruiken. Dat meldt het Russische persbureau Tass. Volgens de Moskouse burgemeester Sergej Sobjanin moet het verbod voorkomen dat drones ‘het werk van handhavingsinstanties bemoeilijken’. 

    Vermoedelijk heeft het verbod te maken met de vermeende droneaanval op het Kremlin, die vannacht plaats zou hebben gevonden. Volgens Russische autoriteiten zit Oekraïne achter de aanval, Oekraïne ontkent elke betrokkenheid.

    Daan de Vries

  9. Wat weten we van de aanval met drones op het Kremlin?

    Rusland beweert dat er in de nacht van dinsdag op woensdag twee Oekraïense drones zijn neergehaald bij het Kremlin. Van de aanval circuleren inmiddels verschillende video’s. Wat voor beelden zijn dit en wat valt er over de beelden te vertellen?

    Lees hier onze analyse.

  10. Dodental Russische aanvallen Cherson loopt op tot 16

    Bij een reeks Russische aanvallen rond de Oekraïense stad Cherson zijn vandaag zeker zestien doden gevallen. De Oekraïense autoriteiten spreken van ‘chaotische beschietingen op burgerdoelen’ op verschillende plekken in de provincie Cherson. Sinds Cherson in november werd bevrijd door het Oekraïense leger wordt de stad regelmatig bestookt door Russische troepen, die zich aan de overkant van de rivier de Dnipro bevinden.

    In het centrum van Cherson vielen twaalf doden. Vanochtend kwamen tussen de dorpen Stepanivka en Muzykivka drie elektriciens om, terwijl zij bezig waren met de reparatie van het elektriciteitsnet. Volgens de openbaar aanklager van de provincie Cherson vinden nog altijd beschietingen plaats. Het lokale bestuur heeft voor komend weekend een uitgaansverbod ingesteld en raadt burgers aan om voedsel- en medicijnvoorraden in te slaan. Tussen vrijdagmiddag vijf uur en maandagochtend zes uur mogen burgers niet de straat op.

    Het instellen van het uitgaansverbod en de toegenomen frequentie van Russische beschietingen voeden speculatie dat het langverwachte Oekraïense lenteoffensief mogelijk bij Cherson zal beginnen. Vorige week zouden Oekraïense troepen de Dnipro zijn overgestoken naar de door Rusland bezette gebieden op de oostelijke oever. Daar zouden zij een bruggenhoofd hebben gevestigd. De Britse krant The Guardian zag in deze operatie het mogelijke begin van het Oekraïense offensief.

    Daan de Vries

  11. Zelensky: Oekraïne zit niet achter aanval op Kremlin

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontkent dat zijn land achter de vermeende droneaanval op het Kremlin zit, meldt persbureau Reuters. Rusland beschuldigt Oekraïne van de mislukte aanval, die vannacht plaats zou hebben gevonden. ‘Wij vallen Poetin niet aan, of Moskou, wij vechten op ons eigen grondgebied’, zei Zelensky bij een persconferentie in Helsinki.

    Zelensky is in de Finse hoofdstad voor een ontmoeting met de leiders van Finland, IJsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Eerder vandaag ontkende Zelensky’s adviseur Mychajlo Podoljak al elke Oekraïense betrokkenheid bij de gebeurtenissen in Moskou.

    Daan de Vries

  12. Vrees voor aanslag op jaarlijkse Rode Plein-parade neemt toe na drone-aanval op Kremlin

    Rusland vreest dat Oekraïne op 9 mei, de Dag van de Overwinning, een aanval zal plegen op de jaarlijkse militaire parade op het Rode Plein. Het wordt een heidens karwei voor de Russische autoriteiten om president Vladimir Poetin en de militaire top te beschermen.

    Lees hier het hele nieuwsbericht van Stieven Ramdharie.

    Russsische politieagenten bewaken het Rode Plein in Moskou, dat in de nacht van dinsdag op woensdag werd opgeschrikt door een drone-aanval.Beeld Reuters
  13. Oekraïne ontkent iedere betrokkenheid bij vermeende droneaanval op Kremlin

    De Oekraïense regering zegt dat zij niets te maken heeft met de vermeende droneaanval op de residentie van de Russische president Vladimir Poetin. Mychajlo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt aan persbureau Reuters dat Oekraïne geen enkele baat heeft bij een dergelijke aanval: een aanslag op het Kremlin zou Rusland enkel aanzetten tot ‘radicalere acties’ en niets veranderen aan de situatie aan het front.

    Oekraïne vreest dat Rusland de vermeende aanval gebruikt als voorwendsel om de oorlog te intensiveren. Volgens Podoljak suggereert de beschuldiging dat Rusland een grootschalige aanval voorbereidt voor de komende dagen.

    Pepijn de Lange

  14. Rusland beschuldigt Oekraïne van aanvalspoging op Kremlin, Poetin niet aanwezig

    Volgens Rusland heeft Oekraïne afgelopen nacht geprobeerd de residentie van president Vladimir Poetin aan te vallen. De persdienst van het Kremlin meldt dat het Russische leger en de veiligheidsdiensten twee drones uit de lucht hebben gehaald. De dienst beschouwt de vermeende aanval als een terroristische daad en een aanval op Poetins leven.

    Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging van de droneaanval, die evenmin onafhankelijk te verifiëren is. Russische autoriteiten gebruiken de aantijging mogelijk als voorwendsel om hun aanvallen op Oekraïne verder te escaleren. Het Kremlin meldt dat het zich het recht voorbehoudt om op een dergelijke poging tot aanval op het Kremlin te reageren, waar en wanneer het dat zelf nodig acht.

    Op sociale media circuleren ongeverifieerde beelden waarop rook te zien is in de omgeving van het Kremlin. Het Russische Telegramkanaal waarop de beelden zijn geplaatst, deelt vaker berichten uit Moskou. De beelden zijn rond half drie ‘s nachts (lokale tijd) in het kanaal gedeeld, nog voordat het Kremlin met zijn verklaring kwam. Buurtbewoners zouden een klap hebben gehoord, waarna een vonkenregen volgde en de verlichting in het Kremlin uitviel. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    Het Russische staatspersbureau Ria meldt dat Poetin op het moment dat de drones werden neergehaald niet in het Kremlin aanwezig was. Hij zou zijn werkzaamheden vandaag gewoon hebben voortgezet.

    Pepijn de Lange

  15. Zelensky op 13 mei naar Berlijn: eerste bezoek aan Duitsland sinds begin invasie

    Na de Verenigde Staten, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Brussel en vandaag Finland krijgt ook Duitsland een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Op uitnodiging van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz komt Zelensky op 13 mei voor het eerst sinds het begin van de Oekraïne-oorlog naar Berlijn, waar hij vermoedelijk zal pleiten voor meer Duitse wapensteun aan Oekraïne. Duitse media meldden het bezoek woensdagmiddag. De Duitse politie heeft het nieuws bevestigd.

    Duitsland is onder EU-landen in absolute bedragen de grootste financiële en humanitaire donor voor Oekraïne en speelt een hoofdrol bij militaire steun. Die laatste kwam echter moeilijk op gang, en is het afgelopen jaar vaak trager gegaan dan beloofd. Dat leidde tot forse kritiek vanuit Kyiv en van westerse bondgenoten. Eind januari liep de spanning hoog op rond de levering van Leopard 2-gevechtstanks. Duitsland ging uiteindelijk overstag, nadat de VS hadden beloofd een aantal Abrams-tanks te sturen.

    In maart vorig jaar trok Zelensky fel van leer tegenover de Bondsdag, in een toespraak per videoverbinding. Hij verweet Duitsland dat het veel te traag was met steun en bovendien de weg had geëffend voor de Russische invasie in Oekraïne. Onder de voormalige bondskanselier Angela Merkel verzette Duitsland zich in het verleden fel tegen een EU- en Navo-kandidaatlidmaatschap voor Oekraïne. Ook maakte Duitsland zich afhankelijk van Russisch gas, wat Moskou miljarden euro’s opleverde.

    In december maakte Zelensky zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de oorlog, naar Washington. In februari verscheen hij achtereenvolgens in Londen, Parijs, Brussel en de Poolse stad Rzeszów. Deze woensdag verscheen Zelensky in Helsinki, waar hij de Finse president, Scandinavische leiders en de premier van IJsland ontmoette.

    Duitsland-correspondent Remco Andersen

  16. ‘Russische schepen voeren bij Nord Stream-pijpleidingen in maanden voor explosies’

    Russische schepen die onderwatervoertuigen kunnen lanceren, waren aanwezig in de buurt van de plek waar afgelopen najaar explosies bij de Nord Stream-pijpleidingen plaatsvonden. Dat stellen journalisten van de publieke omroepen van Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland in een gezamenlijk onderzoek. In de maanden voorafgaand aan de explosies verbleven de schepen meermaals enkele uren op de betreffende locatie.

    Deze foto van de Zweedse kustwacht van eind september toont het lek in de Nord Stream 2-pijpleiding.Beeld AP

    De door Rusland geëxploiteerde gaspijpen werden in september opgeblazen, ruim een half jaar na het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Een van de vier leidingen is onbeschadigd. De beschadigde delen liggen net buiten de territoriale wateren van Zweden en Denemarken. Het is tot nu toe een mysterie wie erachter zit. Zeker is dat sprake is van sabotage.

    Eerder deze maand openbaarden de onderzoekers van de publieke omroepen al dat Rusland zich voorbereidt op sabotage van Europese infrastructuur op zee, zoals internetkabels, gasleidingen en windmolenparken. Met een vloot van spionageschepen, vermomd als vissers-, vracht- en onderzoeksschepen, zou Rusland de maritieme infrastructuur op de Noordzee en Oostzee in kaart brengen.

    Naar de toedracht van de explosies loopt in Zweden ook nog een strafrechtelijk onderzoek. Het Zweedse openbaar ministerie meldde eerder deze maand dat het waarschijnlijk moeilijk wordt om te achterhalen wie achter de aanslag op de Nord Stream-pijpleidingen zit.

    Pepijn de Lange

    Lees ook deze analyse van Scandinavië-correspondent Jeroen Visser: Wie saboteerde de Nord Stream-pijplijn? Rusland en het Westen spelen elkaar de zwartepiet toe

  17. Zelensky in Finland voor ontmoeting met leiders Noordse landen

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vanochtend in de Finse hoofdstad Helsinki aangekomen voor een onaangekondigde ontmoeting met de leiders van de Noordse landen. Zelensky praat met de premiers van Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en de Finse president over de oorlog in Oekraïne.

    De Noord-Europese landen hebben sinds het begin van de Russische invasie Oekraïne gesteund met wapens en geld. Gisteren maakte Denemarken bekend nog eens 225 miljoen euro over te maken.

    Vorige week bedankte Zelensky de landen voor hun steun. Tegen de Finse omroep Yle zei hij nog wel te hopen op meer luchtafweer en vooral op gevechtsvliegtuigen. Polen en Slowakije leveren inmiddels straaljagers aan Kyiv.

    Scandinavië-correspondent Jeroen Visser

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verlaat de luchthaven in de buurt van Helsinki.Beeld AFP / Jussi Nukari
  18. Drie burgers gedood bij Russische aanval op Cherson: spanningen lopen op

    Bij een Russische aanval op een supermarkt in de Zuid-Oekraïense stad Cherson zijn vanochtend minstens drie burgers om het leven gekomen. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Russische leger zou de stad met artillerie hebben bestookt. Bij de aanval raakten ook vijf burgers gewond.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De spanning rond de stad aan de Dnipro loopt de laatste dagen verder op. Ruim een week geleden kwamen berichten dat Oekraïense troepen voet aan wal hadden gezet op de door Rusland bezette oostelijke rivieroever. Ze zouden daar zelfs een bruggenhoofd hebben gevestigd, van waaruit ze Russische posities aanvallen. Onder meer de Britse krant The Guardian zag hierin een mogelijke eerste aanzet tot een langverwacht lenteoffensief.

    Een nieuwe aanwijzing dat de gevechten misschien op het punt van beginnen staan, kwam vanochtend van de lokale autoriteiten van Cherson. Die kondigden aan dat burgers vanaf vrijdagavond 20.00 uur (lokale tijd) niet meer de straat op mogen. Ook mag niemand de stad in of uit. Pas maandagochtend wordt dit uitgaansverbod opgeheven.

    Pepijn de Lange

  19. Dnipro getroffen bij Russische luchtaanvallen van afgelopen nacht

    Een Russische drone heeft afgelopen nacht het administratieve centrum van de provincie Dnipropetrovsk geraakt. Dat meldt de gouverneur op Telegram. Het gebouw, dat in de stad Dnipro staat, vloog vervolgens in brand. Er vielen geen slachtoffers. Volgens de gouverneur haalde de luchtverdediging zeven drones neer.

    De reeks Russische luchtaanvallen van afgelopen nacht was de derde in een week tijd. Ook in de Oekraïense hoofdstad Kyiv klonk een groot deel van de nacht het luchtalarm, maar geen van de Russische drones drong daar door de luchtverdediging heen. ‘Alle vijandelijke doelen zijn onderschept en neergehaald’, meldde het militaire bestuur van Kyiv op Telegram. Volgens Oekraïne ging het om Shahed-drones van Iraanse makelij.

    Pepijn de Lange

  20. FSB arresteert zeven ‘Oekraïense agenten’ op de Krim

    De Russische veiligheidsdienst FSB heeft zeven mensen gearresteerd op verdenking van het plannen van ‘een reeks opvallende sabotage- en terroristische acties’ op de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 illegaal annexeerde. Volgens de FSB gaat het om leden van een geheime Oekraïense inlichtingengroep. De FSB heeft geen ondersteunend bewijs vrijgegeven.

    Oekraïne slaagde er het afgelopen jaar meermaals in om doelen op de Krim te raken. Onder meer de belangrijke Krimbrug en elektriciteitscentrales werden geraakt. De groep die nu gearresteerd is, is volgens de FSB verantwoordelijk voor twee aanslagen op spoorwegen op de Krim. Ook zou de groep aanslagen aan het voorbereiden zijn, op onder anderen het hoofd van de door Rusland ingestelde lokale regering en een burgemeester.

    Pepijn de Lange

  21. Gesprekken over graanakkoord mogelijk vrijdag hervat, maar Rusland ligt dwars

    Het is nog steeds onduidelijk wanneer Rusland en Oekraïne de gesprekken over de verlenging van het graanakkoord voortzetten. De Turkse minister van Defensie meldt dat de onderhandelingen vrijdag in Istanbul hervat worden, maar Rusland zegt dat die afspraak nog niet is bevestigd. Gisteren meldde een Oekraïense functionaris nog dat de gesprekken vandaag al zouden beginnen.

    Het akkoord over de export van onder meer maïs, tarwe en zonnebloemzaad over de Zwarte Zee loopt op 18 mei af. De overeenkomst werd vorige zomer gesloten en is sindsdien een aantal maal verlengd. Nu wil Rusland het akkoord echter alleen voortzetten als Westerse landen enkele sancties opheffen.

    Ondertussen proberen Turkije en de Verenigde Naties, die eerder bemiddelend optraden, het graanakkoord te redden. Naar verwachting reist de hoogste handelsfunctionaris van de VN, Rebeca Grynspan, later deze week af naar Moskou om de diplomatieke druk op de Russische regering verder op te voeren.

    Pepijn de Lange

    Lees ook dit nieuwsbericht van dataredacteur Sjors Hofstede: De Oekraïense export bleef door de graandeal met Rusland overeind — en de graanprijs daalde

    Graafmachines aan het werk in een graanhaven in Izmajil, een stad in de Zuid-Oekraïense provincie Odesa.Beeld AP
  22. Russische brandstofopslag nabij Krimbrug in brand

    In de buurt van de brug tussen de Krim en het vasteland van Rusland is afgelopen nacht brand uitgebroken. De gouverneur van die regio, Veniamin Kondratyev, meldt op Telegram dat in het Russische dorp Volna een opslagplaats voor brandstof vlam heeft gevat. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt.

    Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Zaterdag gingen in de haven van Sebastopol, de grootste stad op de Krim, zeker vier olieopslagtanks in vlammen op. Volgens de Russische autoriteiten ontstond die brand na een droneaanval.

    Oekraïne eist bijna nooit publiekelijk de verantwoordelijkheid op voor aanslagen in Rusland of op door Rusland gecontroleerd gebied. Toch is het zeer aannemelijk dat Oekraïne het afgelopen jaar meermaals doelen op de Krim heeft weten te raken. Vooral de aanslag op de Krimbrug van oktober, die overigens niet officieel is opgeëist door Oekraïne, was opmerkelijk. Met dit soort aanvallen wil Oekraïne het voor Rusland moeilijker maken de Krim te gebruiken als uitvalsbasis voor de invasie van Oekraïne.

    Pepijn de Lange

    Lees ook dit artikel van buitenlandredacteur Sacha Kester: De Krimbrug: gehaat door de Oekraïners, geliefd door de Russen

  23. Opnieuw goederentrein in West-Rusland ontspoord door explosie

    In de Russische regio Brjansk is gisteravond opnieuw een trein ontspoord na een vermoedelijke sabotageactie. Het gaat om een trein van ongeveer twintig wagons. De gouverneur van de grensregio, Alexander Bogomas, meldt dat een explosief de oorzaak was.

    Volgens de Russische autoriteiten wordt Brjansk sinds het begin van de grootschalige invasie in Oekraïne vaker aangevallen door Oekraïense saboteurs. Zo ontspoorde maandag een goederentrein van zestig treinstellen, eveneens na een explosie. Zaterdag zouden vier burgers zijn omgekomen door een Oekraïense beschieting. De Oekraïense regering eist voor dit soort incidenten over de grens nooit de verantwoordelijkheid op.

    Voor zover bekend zijn er bij de treinontsporing van gisteravond geen gewonden gevallen. Het explosief ging af bij het plaatsje Belyje Berega, enkele kilometers ten oosten van de stad Brjansk. De Russische spoorbeheerder meldt dat de ontsporing het gevolg is van ‘ongeoorloofde inmenging’, zonder verdere details te noemen.

    Pepijn de Lange

    De ontspoorde goederentrein op een foto die de Russische autoriteiten hebben vrijgegeven.Beeld AFP
  24. Hele nacht luchtalarm in Kyiv, maar geen slachtoffers

    Voor de derde keer binnen een week heeft Rusland vannacht geprobeerd Kyiv te bestoken met droneaanvallen, maar volgens de autoriteiten in de stad zonder succes. Die lieten weten dat het luchtverdedigingssysteem erin is geslaagd om alle drones te vernietigen.

    De sirenes van het luchtalarm klonken urenlang vannacht in Kyiv, de omringende regio en het grootste deel van Oost-Oekraïne. Pas bij zonsopgang werd het weer rustig.

    ‘Alle vijandelijke doelen zijn onderschept en neergehaald in het luchtruim rond de hoofdstad’, zo liet het militaire bestuur van Kyiv weten op de Telegram-berichtenapp. Volgens Oekraïne ging het om Shahed-drones van Iraanse makelij. Hoeveel drones er in totaal zijn neergeschoten, is niet bekend gemaakt.

    Redactie

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Welkom in het liveblog van woensdag 3 mei

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog van dinsdag 2 mei:

    • De Europese Unie wil meer dan 500 miljoen euro beschikbaar stellen om de Europese munitieproductie op te voeren. Hiermee zouden de EU-landen Oekraïne van meer munitie kunnen voorzien en hun eigen voorraden kunnen aanvullen.

    • De Russische regering heeft openlijk gehint dat de wapenvoorraad afneemt. De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, maant een grote wapenfabrikant zijn productie van precisieraketten zo snel mogelijk te verdubbelen.

    • In de bezette Zuid-Oekraïense stad Melitopol is dinsdag opnieuw een regionale politiechef getroffen door een explosie. Het explosief was bij het hek van zijn woning geplaatst

    Lees hier het hele liveblog van dinsdag terug.

Een muurschildering van kunstenaar Christian Guemy, gemaakt op een huis in Borodjanka, een Oekraïense stad die verwoest werd door Russische aanvallen.Beeld ANP / EPA