Firefox krijgt ingebouwde functies om nepreviews te onderscheiden van echte

Mozilla geeft Firefox functies om nepreviews online te onderscheiden van echte reviews, zo claimt de browserbouwer. Dat zal komen uit een overname van Fakespot, een bedrijf dat browserextensies en apps maakt die dat nu al doen.

Toekomstige functies van Fakespot komen in de browser terecht, zegt Mozilla. Het bedrijf zegt niet wanneer dat gebeurt en om welke functies het dan zal gaan. Fakespot is een browserextensie die met behulp van kunstmatige intelligentie probeert om nepreviews te onderscheiden van echte. Die extensies zijn al jaren te downloaden voor browsers als Firefox, Chrome en Edge.

Na de overname blijft Fakespot ook werken op andere browsers. Ook blijft het de eigen apps ondersteunen, zegt het bedrijf. Fakespot bestaat sinds 2016 en kreeg sindsdien diverse investeringen. Het is een Amerikaans bedrijf.

Fakespot
Fakespot

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-05-2023 • 21:13

48 Linkedin Whatsapp

Submitter: Munchie

Reacties (48)

48
44
29
2
0
4
Wijzig sortering
Krijg zo langzamerhand steeds meer behoefte aan een internetbrowser zonder al dat optuigen met heel veel ingebouwde functies 😦
Ook Firefox wordt alsmaar groter en uitgebreider, helaas
Ja dan is nog de vraag, waar trek je de grens? En waarom precies daar en niet met één of twee functies meer die voor andere mensen wel wenselijk zijn?
Die grens moet je laten bepalen door de gebruiker. Dus de basis moet een snelle applicatie zijn zonder bloat waar je zelf (via een extensie of een aparte applicatie) van alles aan toe kan voegen.
Alles wat er standaard niet in zit kan ook geen bugs bevatten, kapot gaan of misbruikt worden.
Wat mij betreft zou dit moeten gelden voor alle software.
De grens is een internet browser met bookmarks en geschiedenis. De rest kan prima met plugins zoals het nu ook werkt.
Mwah, liever dat het gewoon van de devs zelf is en in/uit te schakelen is. Hoevaak ik wel geen halfbakken bagger plugins gezien heb die alleen maar voor traagheid en stabiliteitsproblemen leiden voor de browser.... Nee, liever zo weinig mogelijk plugins.
Ik denk dat je dan tegen optimalisatievraagstukken oploopt.
Gelukkig hebben we de mogelijkheid om zelf onze browser te kiezen: de één heeft behoefte aan browsers met veel poespas, de andere houdt zich liever bij het noodzakelijke.

Maar als ik zelf een grens zou moeten trekken dan zou ik ruimte op de markt zien voor een browser die écht helemaal kaal is en geen functies heeft anders dan de basisfuncties die vanaf dag 1 al bij een browser horen. De enige extra meegeleverde functie kan dan extensie support zijn, waarmee je de browser kan uitbereiden met alle functies die je wil, of dat er nou één is of twintig - maar er ook voor kan kiezen om dat helemaal niet te doen en lekker alleen met je kale adresbalk te surfen. Maar ik denk wel dat je dan een heel kleine, specifieke doelgroep hebt. En wie die extensies maakt is dan ook een ding, want dan komt dat weer van andere makers en zo niet, hoe ver ga je als browsermaker dan in het maken van extensies? Dan zit je weer bij de volgende grens.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 2 mei 2023 22:16]

Ja dan is nog de vraag, waar trek je de grens? En waarom precies daar en niet met één of twee functies meer die voor andere mensen wel wenselijk zijn?
Eens, waar de grens zou komen is natuurlijk arbitrair 🙂
Hartstikke mooi zo'n functie, maar ik hoop niet dat deze rechtstreeks in de browser beland. Anders volgen ze langzaam de route van edge met het integreren van steeds meer bloat.
In elk geval is deze nog in het belang van de gebruiker in plaats van die onzin die Microsoft er in pleurt. Kopen op afbetaling en reclame voor kortingsbonnnen gedoe. |:( Dit wordt met AI gebeuren ook steeds belangrijker want het is steeds makkelijker om nepreviews te genereren.

Maar de meeste dingen zijn een addon tegenwoordig. Ook echt handige functies als container tabs en firefox translate (helemaal lokaal, stuurt niks naar cloud!), en firefox VPN. Dus dtt zal nu ook wel gebeuren.

Pocket vond ik ook wel een onzinfunctie maar je hoeft het niet te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 mei 2023 21:47]

1. Ga naar about:config in je url balk
2. Zoek naar extensions.pocket.enabled met de zoekbalk bovenaan
3. Klik op toggle (dat icoontje met die pijltjes)
Ja klopt, maar dat is alleen voor het icoontje. Die meldingen op het nieuwe tab scherm vind ik irritanter en die moet je elders uitzetten (heb ik ook gedaan)
Pocket is misschien wel mijn meest gebuikte add-on. Ideaal, om niet mijn favorieten te vervuilen met nog te lezen items.

Maar ik begrijp het helemaal. Add-ons zouden eigen altijd optioneel moeten zijn en handmatig geïnstalleerd moeten worden of geactiveerd worden in de settings.
Ja het is ook niet het pocket zelf dat me echt in de weg zit (al gebruik ik het zelf niet daarvoor, ik heb daar een aparte bookmark lijst voor). Want pocket is maar 1 icoontje in de toolbar, dat zit niet in de weg.

Het is meer de nieuws headlines "by pocket" die ze standaard in je nieuwe tab scherm proppen. Eigenlijk heeft dat niet eens echt zo veel met pocket te maken maar het is gewoon spam. Natuurlijk kan je het uitzetten maar dat moet je op elke computer en nieuwe install weer doen (en ik heb er heel veel...). Bovendien gebruikte ik firefox nou juist om niet alle spam en dergelijke rotzooi uit de browser te hoeven slopen op elke installatie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 mei 2023 09:32]

Dat merk ik dan weer niet, omdat ik altijd start met een aantal vooraf instelde tabs en een nieuwe tab bij mij een blank page is.

Daarnaast gebruik ik een Firefox account en is het gedrag bij elke computer hetzelfde als ik inlogd ben.

Maar eens. Die headline meuk, zou mij ook irriteren.
Of fakespot in het belang van gebruikers is valt niet duidelijk op te maken. Mozilla lijkt vooral een marketing verhaal te publiceren met positief bedoelde beweringen, niet met een duidelijke opsomming van positieve en negatieve kanten.

Fakespot lijkt marketing ook belangrijker te vinden dan duidelijk zijn. Ze schrijven dat ze trust-obsessed zijn, maar geven nauwelijks inzicht in waar dat uit blijkt voor hun werkwijze.
Helemaal mee eens, liever als een officiële Firefox add-on die je kan installeren als je dat wil.
Of eentje die standaard meegeleverd wordt en jezelf kan deinstalleren.
Dat hebben ze ook gedaan met Pocket of hoe dat ook heet. Irritant, moet je weer een flag zoeken
Persoonlijk zie ik juist liever geïntegreerde oplossingen met een aan/uit optie (nee niet voor alle zaken maar handige veel gebruikte dingen wel). Extra addons betekent vaak ook dat je niet weet wat extra data verstuurd wordt. Ik weet niet meer welke maar als voorbeeld was er een addon die stilletjes opgekocht werd en de volgende update werd er ineens data verstuurd naar de nieuwe eigenaar. Of ik zag bijvoorbeeld dat iemand in de beschrijving had gezet "Als er niet genoeg gedoneerd wordt ga ik data schrapen en verkopen". Wie zegt dat er ondertussen geen update geweest is dat dit ondertussen gedaan werd of dat die addon dat de hele tijd al deed en nog eens extra donaties ernaast.

En nee ik verwacht zeker niet dat alle dingen erin komen. Maar er zijn genoeg dingen die er wel standaard in zouden kunnen.
Ik hoop het juist wel.
Een schonere surfervaring voor iedereen ipv de paar geeks die addons zoeken en installeren. :+
Als ik kijk naar de marktaandelen, lijken het vooral de geeks die nog Firefox gebruiken. Ik ken letterlijk niemand buiten de IT die Firefox gebruiken op 1 gewoonte dier na, die Firefox al bijna zijn hele leven gebruikt.
Lastig. Je wil in principe een zo compleet mogelijke ervaring bieden als browsermaker. Een functie als dit zou je net als een veiligheidsconstruct kunnen zien als iets dat gewoon deel moet zijn van een browser.
En hoe voorkomt zo'n plugin een false positive waardoor legitieme reviews ten onrechte als nep worden bestempeld, en dus uitgefilterd/gemarkeerd?

Want ja, niet élke review die bijvoorbeeld heel erg lovend is, is meteen nep. Sommige mensen zijn écht lyrisch over een produkt en verwoorden het dan wellicht wat enthousiast, maar wel legitiem.
Ik weet niet hoe deze plugin werkt, maar ik zou zelf ook kijken naar de reviewgeschiedenis van de recensent in kwestie. Je kunt vaak veel afleiden over de legitimiteit van een gebruiker door te kijken bij welke producten hij reviews heeft, hoe vaak deze worden geplaatst, het tijdstip wanneer deze wordt geplaatst en of het logisch is dat deze producten door één en dezelfde gebruiker gekocht zouden zijn. Om maar een voorbeeld te geven: iemand die elke week op exact dezelfde dag op exact hetzelfde tijdstip een review plaatst van een grafische kaart is oftewel een tech journalist oftewel een bot.
Die extensie lijkt dat inderdaad ook te doen. Kijkt onder andere naar de gebruiker zelf, de review geschiedenis, het aantal reviews etc. En ook naar de inhoud van de review zelf, het gebruik van bepaalde woorden enzovoort. Dat laatste kan ik nog wel inkomen, de rest lijkt me best intensief als alle reviews op die manier door een extensie worden geanalyseerd op een pagina met tientallen reviews. Ook vraag ik me af hoe dat op een grote hoeveelheid websites werkend krijgt, dat is toch vaak vrij specifiek waar die data te vinden is lijkt me. Maar moet de bestaande extensie misschien eens bekijken van de week.
Ik gebruik het al enkele jaren om alle noise eruit te filteren. Net als Instagram, twitter,... heb je een hoop bot followers.

Probeer het toch even uit? Daar staat mooi uitgelegd waarom ze bv 3 sterren ipv 4.8/5 sterren geven.
In dat geval is het meer het enthousiasme van een persoon dan een mening die geuit wordt. Enthousiaste mensen vind ik leuk maar datzelfde enthousiasme is meestal niet goed voor de objectiviteit waardoor de mening in waarde daalt.

Ik neem 1 of 5 sterren reviews niet al te serieus tenzij ze on-topic of goed gemotiveerd worden. Reviews met 2,3,4 sterrren zijn vaak realistischer.
Leuke wapenwedloop. Kunstmatige intelligentie die het werk van kunstmatige intelligentie probeert te herkennen, met als gevolg steeds overtuigendere neprecensies en slimmere AI. Interessante tijden...
Ik zie het al voor me, volledige videorecensies op basis van Stable Diffusion. Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen!
Is het niet zo dat Fakespot maar bij een beperkt aantal websites werkt (bijv Amazon)?
Hoe zit dat met de geïntegreerde versie?
Ik kende het nog niet, maar het lijkt me goed om er tegenwoordig mee bezig te zijn. Je kan eigenlijk steeds minder voor waar aannemen. Tegelijk is het ook weer moeilijk om het helemaal te voorkomen. Als iemand op basis van wat een AI (ergens anders) schrijft en dit overneemt/gebruikt in een review, klopt het alsnog niet.

Weet ik ook weer waar mijn donatie aan Mozilla o.a. terecht is gekomen, hopelijk helpt dit ze wel om een grote speler te blijven en interessanter te worden in de markt.
Ze willen nu wel heel veel dingen toevoegen. VPN, dit...
Benieuwd of dat op Tweakers ook bruikbaar wordt...
Denk toch dat dit topic beter werkt :z Meldingen 'onreine' productreviews
Ach zolang je websites hebt zoals reviewclub waar je producten gratis mag proberen in ruil voor t schrijven van een review op 5 verschillende websites krijg je gewoon erg veel noise in het aanbod online reviews.

Hetzelfde effect is ook al zichtbaar op youtube. Hoevaak kom je nou een negatieve review tegen van een product dat je op je shortlist hebt staan?
... bloat ...

Dit is toch waar extensies voor zijn? Niet iedereen zit hierop te wachten.

[Reactie gewijzigd door Travelan op 2 mei 2023 21:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee