RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politie waarschuwt voor zakkenrollers tijdens Koningsdag

Een zakkenroller grist een portemonnee uit een tas in de supermarkt terwijl het slachtoffer ernaast staat. Beeld © Politie

De politie waarschuwt Nederlanders tijdens Koningsdag overmorgen waakzaam te zijn voor zakkenrollers. Ter illustratie werden in het tv-programma Opsporing Verzocht beelden vertoond van vingervlugge, hondsbrutale dieven.

In het tv-programma maakte de politie beelden openbaar van twee duo's die oudere mensen beroofden van hun portemonnee.

Twee mannen met Franse petten op werden gefilmd toen ze in Rijssen en Nijkerk slachtoffers maakten; een man van 79 en een vrouw van 69. De mannen werden ook gezien in een Audi met Roemeens kenteken, maar verder is over hen niets bekend. De politie heeft foto's van het tweetal gepubliceerd en vraagt om tips.

Afleidingsmanoeuvre

"Terwijl één van de mannen het muntje uit het winkelkarretje trekt, begint de andere man het slachtoffer te betasten en zegt in een buitenlandse taal dat hij hem wil helpen met het dichtdoen van zijn jas", schrijft de politie. "Dit is een afleidingsmanoeuvre, waardoor de man de kans krijgt om de portemonnee uit de broekzak van het slachtoffer te stelen."

In Nijmegen werd op 24 januari van dit jaar een vrouw van 81 jaar in een Bruna-winkel beroofd door twee vrouwen. Zij keken de pincode af toen het slachtoffer geld pinde.

Oudere, kwetsbare slachtoffers

"Nadat het slachtoffer het geld en de bankpas weer opgeborgen had in haar portemonnee, liep ze achter de andere vrouw langs", schrijft de politie. "Op dat moment graaide de vrouw de portemonnee uit de jaszak van het slachtoffer. Vervolgens werd er met de bankpas geld van haar rekening gepind."

De politie vraagt ook in deze zaak om tips. Een overeenkomst is volgens de politie dat de dieven het op oudere en kwetsbare mensen hebben voorzien.

Bekijk het item van Opsporing Verzocht hier:

Herken
Lees ook:
Herken de zakkenroller: 'Duiken weer op na coronacrisis'