FC Groningen-NEC definitief gestaakt: supporter gooit beker tegen grensrechter. Gudde: 'Als je je niet kan gedragen, blijf dan lekker weg'

Scheidsrechter Richard Martens staakt de wedstrijd.

Scheidsrechter Richard Martens staakt de wedstrijd. Foto: ANP

De wedstrijd FC Groningen-NEC is definitief gestaakt, omdat een supporter van de thuisploeg een beker bier tegen de grensrechter gooide.

Dat gebeurde in de 18de minuut na een duel aan de zijlijn tussen NEC’er Souffian El Karouani en Oliver Antman van FC Groningen. De grensrechter vlagde voor een overtreding van Antman, waarna hij op zijn been werd geraakt door een beker. De dader werd meteen afgevoerd door beveiligers.

Algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde, noemde het incident voor de camera van ESPN ‘dramatisch’. Hij sprak van een goede sfeer in het stadion, totdat het toch weer misging.

Gudde: ,,Iedereen kent de regels. Er zitten 20.000 mensen in het stadion. En er is één iemand die het verpest. We zijn bij meerdere incidenten betrokken dit jaar, zo eerlijk moet je ook zijn. Het is wel weer FC Groningen dat negatief in de publiciteit komt.’’

‘Kom nooit meer terug’

,,Als je je niet kunt gedragen, blijf lekker weg en kom nooit meer terug’’, vervolgde Gudde, die vreest voor een wedstrijd zonder publiek. ,,Dat is een heel harde straf. Maar blijkbaar is het nodig totdat iedereen het snapt.’’

De KNVB kondigde nieuw beleid aan nadat het eerder deze maand misging in De Kuip, bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Davy Klaassen werd daar geraakt door een aansteker.

Als er voorwerpen op het veld worden gegooid, wordt de wedstrijd meteen stilgelegd. Als het een tweede keer gebeurt of als een speler of official wordt geraakt, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt.

Definitief gestaakt

Er was nog even hoop dat de wedstrijd toch werd hervat. Na overleg met de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, is besloten de wedstrijd definitief te staken.

Buiten het stadion werden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Rondom de Euroborg stonden politiebusjes opgesteld, zodat agenten konden ingrijpen bij mogelijke ongeregeldheden.

Pijnlijk

FC Groningen-trainer Dennis van der Ree begrijpt de beslissing van scheidsrechter Richard Martens, vertelde hij voor de camera van ESPN. ,,Zeker, dat zijn de regels. Maar het is balen. Wij hadden het momentum en zaten goed in de wedstrijd. En door een actie van één iemand wordt het gestaakt. Dat is pijnlijk.’’