Binnenland

Voor oorlogsmisdaden geweigerde asielzoekers mogen gewoon in Nederland blijven

09-03-2017 12:26

Asielzoekers die in Nederland geen verblijfsvergunning krijgen omdat ze in eigen land oorlogsmisdaden hebben gepleegd blijven meestal gewoon in Nederland. Dit vertellen medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in de documentaire Het Kaf en Het Koren, die door de NPO in eerste instantie nog voor de verkiezingen zou worden vertoond maar plotseling werd ‘verplaatst’ naar 10 april, aldus de Volkskrant.

De documentaire was woensdag te zien in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. De Volkskrant keek ook mee en weet nu waarom de NPO deze documentaire pas na de verkiezingen uitzendt. U nu ook. De rest van de kiezers nu ook (maar dit is beslist geen stemadvies).

Vrij rondlopende oorlogsmisdadigers

In de documentaire worden IND-ambtenaren gevolgd tijdens hun soms bijna onmogelijke werk. Zo moeten de ambtenaren kunnen bewijzen of een van oorlogsmisdaden verdachte asielzoeker ook daadwerkelijk misdaden heeft gepleegd. In de praktijk is dit vaak moeilijk. Zonder bewijs krijgt een van oorlogsmisdaden verdachte asielzoeker alsnog een verblijfsvergunning, ook al poseren ze soms in uniform met kalasjnikov in de hand op Facebook-foto’s.

De afgelopen 18 jaar is aan slechts 970 vermoedelijke oorlogsmisdadigers daadwerkelijk asiel geweigerd. Daarvan is bevestigd dat er 110 nog gewoon in Nederland verblijven. Maar van de overige 860 oorlogsmisdadigers is weinig bekend. De IND laat in de documentaire weten er van uit te gaan dat ze gewoon als illegaal vrij rondlopen in Nederland.

Ook kunnen bijvoorbeeld Syrische oorlogsmisdadigers niet gedwongen worden uitgezet omdat in hun land nog altijd oorlog is. Het enige wat de Nederlandse overheid dan kan doen is de oorlogsmisdadigers vriendelijk verzoeken uit Nederland weg te gaan.

Gewoon verkeerde keuzes gemaakt

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) liet na afloop van de vertoning in een reactie aan De Balie weten dat al die vrij rondlopende illegale oorlogsmisdadigers in Nederland ook weer niet zo heel erg is want “een IS-aanhanger zou in Europa nog een aanslag kunnen willen plegen, maar er zitten ook genoeg mensen bij die in hun tijd verkeerde keuzes maakten door bijvoorbeeld een cruciale rol te vervullen in een gewelddadig regime, maar die nu niet meer gevaarlijk zijn.”

 

Lees ook: KRO-NCRV verplaatst documentaire over criminele asielzoekers tot ná de verkiezingen.

Lees ook: Ongeacht wat NRC en TPO zeggen: Van mij mag de docu op ieder moment dat mogelijk is worden uitgezonden.

 

Video: gesprek met de regisseur en reactie van staatssecretaris Dijkhof na afloop van de vertoning in De Balie

Nagesprek: Het kaf en het koren – De IND op zoek naar oorlogsmisdadigers from De Balie on Vimeo.