Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Het bericht van het ministerie van Volksgezondheid in het Algemeen Dagblad over de voordelige zorgkosten voor minima is niet goed aangekomen bij de Patiëntenfederatie Nederland. In het artikel staat dat deze groep het meeste voordeel heeft van zorgtoeslag en een tegemoetkoming in het eigen risico. De Patiëntenfederatie vindt echter dat er ook gekeken moet worden naar de eigen bijdrage in de zorg. Een hoge kostenpost voor velen. Dat meldt NOS.

In 2016 betaalde een alleenstaande met een minimumloon zo’n 446 euro voor de zorg. Dat is bijna honderd euro minder dan toen het ziekenfonds nog in werking was. Chronisch zieken die door hun aandoening hun eigen risico van 385 euro hebben opgemaakt, worden daarvoor in de meeste gevallen tegemoetgekomen door de gemeente. Hierdoor is deze groep er per saldo tientallen euro’s op vooruit gegaan in de afgelopen jaren.

Maar, zegt de Patiëntenfederatie, er is ook een grote groep minima die er financieel niet op vooruit  is gegaan. “En vergeet de mensen met een chronische ziekte of met en beperking niet, zij moeten juist veel meer zelf gaan betalen. Zij gebruiken de meeste zorg”, zegt Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland.

De eigen bijdrage die moet worden betaald voor bepaalde zorg, of als iemand het eigen risico al helemaal heeft opgebruikt, is voor veel mensen een financieel probleem. Sommige mensen moeten een paar honderd euro per maand extra betalen voor medicijnen. Eerder was hiervoor nog een tegemoetkomingsregeling, echter is die op de schop gegaan na de transitie naar de gemeenten. “We horen van mensen dat ze drie maandsalarissen aan hun eigen bijdrage voor al hun zorg moeten betalen. Dat hakt er natuurlijk flink in”, aldus Veldman. 

Door: Redactie Nationale Zorggids