Na bijna 100 jaar tuinbouw verruilt Kwekerij Arends de lavendel voor caravans

Mathijs en Hilde Barendse-Arends genieten nog één seizoen van de lavendel
© RTV Drenthe / Esmée Söllner
Diverse soorten groenten, bloemen (azelea's), maar ook fruit (aardbeien) en de laatste twintig jaar lavendel. Dat is wat Kwekerij Arends in Paterswolde in bijna honderd jaar vooral te bieden had. Maar dit arsenaal aan producten dat het tuinbouwbedrijf produceerde, wordt ingeruild voor caravans, campers en boten.
De kwekerij zet er na 97 jaar een punt achter. De kassen gaan gebruikt worden als opslag voor de aanhangwagens en vaartuigen.
Eigenaren Matthijs en Hilde Barendse-Arends besloten te stoppen met de teelt vanwege een gebrek aan toekomstperspectief op de huidige locatie. Maar de liefde voor tuinbouw zal blijven, getuige het veredelingsbedrijf dat in bedrijf blijft. Daarmee kan de kweek van hun eigen soort lavendel - waar de familie een patent op heeft - worden voortgezet.

'Het is wel raar'

"We voelen ons goed bij het besluit", vertelt Hilde over het stoppen van Kwekerij Arends. "Het is iets wat we hebben zien aankomen. Niet van: 'Oh, we moeten stoppen'. Het is op deze locatie lastig om een tuinbouwbedrijf voort te zetten. Het is een kleine locatie en uitbreiden gaat niet. Neemt niet weg dat het raar is om te stoppen."
Ze vervolgt: "Het is wel bijzonder dat na bijna honderd jaar het bedrijf stopt en dus ook stopt met het kweken van planten. We zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan. We hebben er goed over nagedacht en de keuze gemaakt. Het geeft nu ook een goed gevoel", vult haar man Matthijs aan.
RTV Drenthe nam een kijkje bij Kwekerij Arends. Benieuwd hoe de kassen er nu uit zien? Kijk hieronder de video.
Na bijna 100 jaar tuinbouw verruilt Kwekerij Arends de lavendel voor caravans

Kassen als stalling

Het tuinbouwbedrijf bestaat uit 4 hectare aan ruimte voor kassen, dat is 40.000 vierkante meter. Kortom: heel wat ruimte om boten en sleurhutten te stationeren. Die eerste boot staat er trouwens al. "We hebben al één kas gestript en klaar gemaakt voor de stalling. Het loopt ook al storm met belletjes van mensen die graag willen weten of wij een wachtlijst hebben, maar die hebben we nog niet", lacht Matthijs.
In de andere kassen wordt nog druk gewerkt om de laatste lavendelplanten op transport te krijgen. Dat dit seizoen het laatste is, merkt Hilde. "Je haalt allerlei herinneringen op. 'Weet je nog toen...?', zeg je dan tegen collega's. En je doet ook alles voor de laatste keer. Laatste keer potgrond bestellen, laatste keer plantjes binnen oppotten, laatste keer planten buiten oppotten. De eerste kas die leeg is... Al die dingen, dat is wel bijzonder."

Familiebedrijf

De kwekerij is al die jaren in handen van de familie Arends. Hilde groeide op in het bedrijf. "Dan denk je: ben ik de persoon die het laat eindigen in de familie? Maar het is nu eenmaal zo en dat is niet anders. Het biedt ook wel weer mogelijkheden voor nieuwe dingen. Als iets eindigt, dan komen er ook weer nieuwe mogelijkheden op je pad."
De vader en oom van Hilde snappen dan ook dat het stel deze keuze heeft gemaakt. "Die hebben het ook zien aankomen en hebben daar alle begrip voor. Het is heel duidelijk dat het nu geen tuinbouwgebied meer is. En het gebied gaat niet veranderen", weet Hilde. "Dat is waarom hier geen toekomst meer is. En dat begrijpen zij ook."
(Verhaal gaat verder na de foto)
Ook in 1955 werd er al druk gewerkt in de kassen van de familie Arends
© Familie Arends

'Niet meer 10 jaar door'

Sommige medewerkers werken al jaren voor het bedrijf. Zij waren al even op de hoogte, vertelt Matthijs. "We hadden al eerder aangegeven dat we niet meer tien jaar door zouden gaan, dus erg verrast waren ze niet. Maar niet iedereen had verwacht dat het nu zou gebeuren."
Toch zetten ze samen nog voor één seizoen de schouders eronder. "Het personeel zet zich nog 100 procent in, daar zijn we heel blij mee. De stemming is goed en we maken er samen nog een mooi seizoen van. En die eindigen we op 1 juli."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.