RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Van 'schandalig' tot 'nare bijsmaak': felle reacties na incident Feyenoord-Ajax

Ajax-middenvelder Davy Klaassen nadat hij een aansteker tegen zijn hoofd kreeg. Beeld © ANP / Maurice van Steen

Het is 'schandalig', 'gaat van kwaad tot erger', 'heeft niets meer met voetbal te maken' en 'je houdt er een nare bijsmaak aan over'. Dat is een greep uit de reacties na het incident gisteren tijdens Feyenoord-Ajax. Eerst was de wedstrijd al stilgelegd vanwege zwaar vuurwerk, kort na rust kreeg Ajacied Davy Klaassen een voorwerp tegen zijn hoofd. 'Teleurstellend dekt de lading niet.'

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was gisteren in De Kuip bij de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. "Je houdt er een nare bijsmaak aan over", zei hij tegen omroep Rijnmond.

En dat kwam niet doordat Ajax de wedstrijd uiteindelijk won (2-1), maar vanwege het incident waarbij Ajax-middenvelder Davy Klaassen gewond raakte. Hij kreeg vanaf de tribune waarschijnlijk een aansteker naar zijn hoofd gegooid en begon daardoor te bloeden. De wedstrijd werd daarom in de 62ste minuut voor een half uur stilgelegd. Bekijk dat hier:

Een 32-jarige man uit Roelofarendsveen werd vanwege het incident aangehouden. De politie doet onderzoek naar wat er precies gebeurd is.

De Rotterdamse burgemeester vindt het 'buitengewoon schokkend dat sommige mensen blijkbaar bevangen worden door emoties, of weet ik veel wat, en overgaan tot zulke actie'. "Wat ongelofelijk schadelijk voor Feyenoord, schadelijk voor het Nederlandse voetbal."

'Dit wil je absoluut niet zien'

Vanuit de kant van Feyenoord klinkt hetzelfde geluid. Trainer Arne Slot wilde na de nederlaag met de pers eigenlijk niet eens meer over de wedstrijd praten. "Dit heeft bijna niets meer met voetbal te maken", zei Slot. "Dit wil je natuurlijk absoluut niet zien op een voetbalveld. Laat staan bij de club waarbij jij hoofdtrainer bent."

De aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kökcü, zegt dat 'dit echt niet kan'. "Dit gun je niemand." Ook supportersvereniging FSV De Feijenoorder neemt 'nadrukkelijk afstand van het belachelijke gedrag van enkele mensen'. "Rivaliteit hoort erbij, zeker in een wedstrijd als deze, maar het gooien van voorwerpen keuren wij ten zeerste af".

Ajax
Lees ook:
Ajax wipt Feyenoord uit bekertoernooi na tumultueus duel

Ajax heeft aangifte gedaan tegen de persoon die de vermoedelijke aansteker gooide. Of Klaassen zelf ook aangifte gaat doen, weet hij nog niet. Hij zei dat hij na het incident 'niet weg wilde lopen'. "Dan hebben ze je. Dat laat ik niet toe", zei hij bij ESPN. "Als wij hier spelen, zijn het altijd gekke wedstrijden. Maar dit hadden we niet verwacht."

Ajax-trainer John Heitinga zei dat de spelers er zelf voor kozen om de wedstrijd na een half uur onderbreking verder te spelen. "Voor mij was het belangrijkste hoe het met Davy ging. Kon hij verder of niet?", zei Heitinga. "En verder ging het om de veiligheid van de spelers. Die kon gegarandeerd worden."

Een dieptepunt

Politievakbond ACP had geen goed woord over voor het gedrag van sommige toeschouwers in De Kuip. "Ronduit schandalig gedrag", liet de voorzitter van de bond weten. 

Ook de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, reageerde. Zij sprak van een dieptepunt. "Wat een schande. Als je spelers belaagt of bekogelt ben je geen supporter, maar een enorme hufter die gestraft moet worden." 

De KNVB liet ook weten het 'krankzinnig' te vinden dat spelers op het veld niet veilig zijn.

Nog geen 30 seconden na de aftrap moest de wedstrijd voor het eerst stilgelegd worden vanwege zware rookontwikkeling door vuurwerk achter een van de tribunes. De persoon die het zware vuurwerk mee naar binnen had genomen, werd later ook aangehouden.

"Hij probeerde nog aan de politie te ontsnappen en is bij de wc's aangehouden", zei burgemeester Aboutaleb over die arrestatie. 

'Gitzwarte avond'

Ook in de media wordt er schande gesproken over de wedstrijd. "Het gaat van kwaad tot erger met het Nederlandse voetbal", kopt de Volkskrant. De Telegraaf schrijft over een 'gitzwarte avond'. Voetbal International spreekt van een 'trieste Klassieker'.

Feyenoord speelt volgende week een thuisduel met AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. "Ook dat is een verhit duel", voorspelt trainer Slot. "We moeten als club maar eens kijken hoe we dat gaan aanpakken."