Terug naar de krant

Amerikaanse onderzoekers: kernbom mogelijk beschadigd op Vliegbasis Volkel, het Pentagon ontkent

Leeslijst Nieuws
Kernwapens Op een opgedoken foto is te zien dat vier mannen sleutelen aan een voorwerp, volgens Amerikaanse onderzoekers mogelijk een beschadigde kernbom. De foto zou zijn gemaakt op Vliegbasis Volkel. Het Pentagon ontkent de berichtgeving stellig.
Leeslijst

Volgens de denktank Federation of American Scientists (FAS) is er mogelijk een Amerikaanse kernbom beschadigd geraakt op Vliegbasis Volkel. Dat schrijft de denktank maandag in een rapport op basis van een foto. Daarop is te zien dat drie militairen en een vierde man in burgerkleding een voorwerp inspecteren dat er volgens de FAS uitziet als een beschadigde B61-kernbom. De foto zou gemaakt zijn op Vliegbasis Volkel. Het Pentagon ontkent dat het gaat om een beschadigde kernbom, zonder in te gaan op de locatie waar de foto gemaakt is.

De foto dook voor het eerst op in een presentatie voor studenten van het Amerikaanse Los Alamos National Laboratory in april 2022, schrijft Hans Kristensen (directeur van het nucleaire informatieproject van de FAS) in het rapport. Wie de foto heeft gemaakt en hoe de presentatiemakers aan het beeld zijn gekomen, is niet bekend. Na vergelijkend onderzoek, onder andere met een foto van prinses Amalia die de vliegbasis bezocht in april 2022, kwamen de FAS-onderzoekers tot de conclusie dat de foto waarschijnlijk werd gemaakt op Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant.

In het rapport waakt Kristensen voor te stevige conclusies. „Het moet van tevoren worden benadrukt dat het niet officieel bevestigd is dat dit beeld is geschoten op Vliegbasis Volkel, dat de gebogen B61-vorm een echt wapen is (of een trainingswapen), of dat de schade het resultaat is van een ongeluk (of een trainingssimulatie).” Voor een beschadiging als op de foto is „aanzienlijke kracht” nodig, denkt Kristensen. „Mogelijk is het wapen geraakt door een voertuig of verbogen geraakt door de wapenlift van een ondergrondse opslagkluis.”

Pentagon ontkent

Een woordvoerder van het Pentagon ontkent de berichtgeving stellig, meldt Omroep Brabant. „Dit is absoluut onwaar.” Volgens de woordvoerder zijn op de foto studenten te zien die een routinetraining doen met een ongevaarlijk oefenwapen. „Het is een voorbereiding om te werken in een speciaal team”, aldus de woordvoerder.

Dat er al sinds de Koude Oorlog Amerikaanse kernbommen liggen opgeslagen op Vliegbasis Volkel was lange tijd een publiek geheim, en werd in 2019 bevestigd in een per ongeluk gelekt NAVO-rapport. In Volkel zouden er twintig liggen, van de circa honderdvijftig nucleaire bommen op zes locaties in Europa. Het ministerie van Defensie zegt desgevraagd niets los te kunnen laten over de mogelijk beschadigde kernbom. „We doen op basis van NAVO-afspraken geen uitspraken over locaties van kernwapens.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 4 april 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in