Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Regeringspartijen gaven miljoenen uit aan verkiezingscampagne, BBB niet in top-10

De drie grootste regeringspartijen hebben in de laatste weken voor de verkiezingen met flinke mediabestedingen geprobeerd de nederlaag van de verkiezingen af te wenden. D66, VVD en CDA waren veruit de grootste adverteerders, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.

Still uit een campagnevideo van de VVD.Beeld VVD

D66 is met ruim 1,8 miljoen euro aan brutobestedingen de grootste adverteerder, op de voet gevolgd door de VVD met 1,3 miljoen euro. Het CDA besteedde bijna 600 duizend euro. De bedragen van Nielsen geven de marktwaarde aan van een advertentie, de partijen kunnen minder hebben betaald als ze korting hebben bedongen. De politieke partijen gaven het merendeel van hun geld uit in de laatste twee weken voor de verkiezingsdag.

Door de eindsprint in de laatste week komen de uitgaven van politieke partijen ook aanzienlijk hoger uit dan bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. In totaal is er door alle partijen in de aanloop naar de verkiezingen ruim 5,8 miljoen euro uitgegeven, bij de vorige provinciale verkiezingen ging het om 3,9 miljoen euro. Bij de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer lagen de uitgaven met 19,6 miljoen euro wel veel hoger.

Op sociale media waren de PvdA en GroenLinks de grootste adverteerders, blijkt uit een inventarisatie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De twee linkse partijen, die één lijst hebben voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer, gaven in de laatste dertig dagen voor de verkiezingen samen 300 duizend euro uit. De advertentie-uitgaven op sociale media zijn daarmee aanzienlijk lager dan bij traditionele advertenties.

Uit eerder onderzoek van de Volkskrant in samenwerking met I&O Research en de UvA bij de landelijke verkiezingen bleek dat het extra geld aan sociale media wel een klein gunstig effect heeft op het stemgedrag. Wie veel advertenties zag van een oppositiepartij op Facebook was iets meer geneigd om op die partij te gaan stemmen. Voor regeringspartijen had adverteren echter weinig zin. Advertenties zien van een coalitiepartij had geen effect op het stemgedrag.

De grote verkiezingswinnaar BBB gaf nauwelijks geld uit aan advertenties. Bij het onderzoek van Nielsen staat BBB niet in de top-10 van grootste adverteerders. Uit het onderzoek van de UvA blijkt dat BBB 28 duizend euro uitgaf aan advertenties op Facebook en Instagram, waarmee de partij net buiten de top-10 valt.