Anita uit Groningen is de reddende engel van Marijke (75) die strandde op station Eemshaven. 'Wie kent daar nou mensen?'

Station Eemshaven.

Station Eemshaven. Foto: JanZeeman

,,Een reddende engel, ik? Het is toch de normaalste zaak van de wereld om een oude vrouw in nood te helpen.” Anita Hovenkamp uit Groningen is de vrouw met (klein)kind en hond die Marijke Welting (75) uit Harfsen afgelopen zaterdag redde op het treinstation Eemshaven.

Er reden geen treinen meer. Behalve Hovenkamp en haar kleinkind was er verder geen levende ziel in het Eemshavengebied te bekennen. ,,Mijn kleinkind en ik gaan graag op avontuur en we houden van bootjes kijken. Dus we gingen naar de Eemshaven”, blikt Hovenkamp terug. ,,Op het perron zagen we een mevrouw moederziel alleen staan. Ik zei tegen mijn kleinzoon: die trein komt niet meer. De matrixborden waren zelfs uit. De wachtende mevrouw reageerde met: ‘Dat klopt, die trein komt niet’.”

Noodknop tevergeefs driemaal ingedrukt

Hovenkamp zegt dat mevrouw Welting best wel ontdaan was. Ze bleek al een paar uur te wachten op een trein die niet kwam. ,,Het was al vier uur ’s middags. Als ze naar Appingedam had moeten lopen, weet ik niet wat er gebeurd was. Ze had de weg nooit teruggevonden”, meent Hovenkamp.

Mevrouw Welting vertelde onderweg naar Appingedam dat ze op het station tot drie maal toe op de noodknop had gedrukt. Zonder resultaat. ,,Ze kreeg de derde keer te horen dat ze al vaker op de knop had gedrukt en dat de verbinding zou worden verbroken. Waar is dan de noodknop voor? Mevrouw werkte vroeger nog wel bij de NS.”

‘Dit had iedereen gedaan’

De Groningse bood vervolgens aan de gestrande Welting naar het treinstation in Appingedam te brengen. ,,Ik zei voor de grap dat ze daar op het station aan het einde van Nederland stond, maar dat er altijd wel een reddende engel in de buurt is.”

Hovenkamp ziet zichzelf in ieder geval niet als zodanig, ook niet als heldin. ,,Dit had iedereen gedaan. Wie kent daar in dat gebied nou mensen?”

Overladen met reacties

In de hectiek van het moment vergat mevrouw Welting de naam van Hovenkamp te vragen. Ze deed via DVHN.nl woensdag een oproep. Dat verhaal leidde op Facebook al snel tot reacties. ,,Een collega kende dit verhaal al van me en wees me op de oproep”, zegt Hovenkamp. Ze is inmiddels overladen met reacties. Mevrouw Welting zoekt nu contact met haar.

Anita Hovenkamp en haar kleinzoon gingen naar de Eemshaven voor avontuur en ze beleefden er een. Door eigen inzet eentje met een goede afloop.