Wifi zone bord
© StLynx/Shutterstock.com

Het Europese hof van Justitie, besluit dat de eigenaar van een open WiFi netwerk niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de illegale activiteiten, uitgehaald door de gebruikers van zijn wifi netwerk. De aanleiding was de zaak van Tobias McFadden die door Sony werd aangeklaagd voor het faciliteren van piraterij (illegaal downloaden).

Talloze burgers en bedrijven in Europa hebben een open (onbeveiligd) WiFi-netwerkt, maar wat gebeurt er als deze netwerken worden gebruikt door derden die illegaal aan het downloaden slaan?

Piratenpartij lid Tobias McFadden heeft een dergelijk onbeveiligd netwerk dat hem in 2010 in de problemen bracht met Sony. McFadden kreeg een claim van het muziekbedrijf Sony, dat beweerde dat zijn onbeveiligde WiFi was gebruikt om een van hen albums ter download aan te bieden. Sony eiste een scala aan maatregelen van McFadden, waaronder het voorkomen van dergelijke praktijken in de toekomst door een wachtwoord op zijn WiFi-netwerk te zetten, het blokkeren van file-sharing-poorten en het loggen / blokkeren van gebruikers die auteursrechtelijk beschermd materiaal delen via zijn netwerk.

Gisteren heeft het hof uitspraak gedaan in deze zaak:

Het Hof gaf aan dat een aanbieder van gratis wifi niet aansprakelijk kan worden gehouden indien de volgende regels van kracht zijn:

– De Wifi eigenaar mag de data-overdracht (upload) niet geïnitieerd hebben

– De Wifi eigenaar mag de persoon / computer waar de (illegale) upload heen gaat niet zelf aangemerkt hebben

– De Wifi eigenaar mag de inhoud van de upload niet hebben bepaald of gewijzigd

Het Hof bevestigde dat, wanneer aan de bovengenoemde drie voorwaarden is voldaan, een dienstverlener, zoals de heer McFadden, niet aansprakelijk kan worden gesteld.

In een poging om een mooie balans te vinden tussen het beschermen van een service provider en de rechten van copyright houders oordeelde het Hof dat deze service providers (De Wifi eigenaar) kan worden verplicht tot het beëindigen van de illegale activiteiten.

Wel geeft het hof aan dat er bepaalde acties van een aanbieder van open WiFi geëist kunnen worden waaronder het afschaffen van anonieme toegang tot het WiFi netwerk. Hierbij wordt expliciet gemeld dat dit niet mag inhouden dat geëist mag worden dat het dataverkeer gemonitord moet worden.

Tegenwoordig kun je je beveiligde wifi-verbinding delen met mensen die je vertrouwt zonder je wachtwoord prijs te geven.

Laat een reactie achter