Almeerse aanpak rookverslaving blijkt succesvol

ALMERE • Di 21 maart 2023 | 17:38 • Dinsdag 21 maart 2023 | 17:38

Een stoppen-met-roken programma van Almeerse huisartsen lijkt dubbel zoveel succes te hebben als de gebruikelijke landelijke aanpak tegen roken. Uit een onderzoek naar het effect van het nieuwe programma blijkt dat na een jaar veertig procent van de deelnemers nog steeds niet rookt. Landelijk ligt dat op rond de twintig procent.

Volgens huisarts Michael Brouwer van Zorggroep Almere komt het succes onder andere door de focus op de geestelijke verslaving en de persoonlijke, langdurige begeleiding. "De sigaret wordt vaak uit gewoonte gekoppeld aan een bepaalde activiteit, zoals koffie drinken, of aan een emotie, zoals verdriet", zegt Brouwer. "Onze rookstopcoaches maken samen met de roker een plan om dit gewoontegedrag te doorbreken."

Langdurige nazorg
In het programma krijgen de deelnemers intensieve persoonlijke begeleiding. Zo wordt er gezamenlijk een plan gemaakt inclusief een stopdatum. Na deze datum krijgt de deelnemer een jaar lang individuele nazorg en zijn er (groeps)bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt onder andere gesproken over het voorkomen van een terugval. Ook leren deelnemers hoe ze met sociale druk kunnen omgaan. Specialistische verslavingszorg en medicatie kunnen ook onderdeel zijn van het programma.

Volgens Brouwer is motivatie een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen aan het programma. Van de deelnemers wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze aanwezig zijn bij de bijeenkomsten en dat ze ter voorbereiding een boek over stoppen met roken lezen, of dat als luisterboek aanhoren. Ook moet er een uitgebreide vragenlijst ingevuld worden. Het doel van deze voorbereiding is dat deelnemers zich meer bewust worden van hun redenen om te roken en de motieven om te stoppen.

Wat vinden verstokte rokers?
Rokende Almeerders die onze verslaggever op straat aanspreekt, lijken nog niet helemaal overtuigd. "Ik weet dat dit soort programma's er zijn, maar die hulp is niet aan mij besteed", zegt een man. "Ik ben ooit zelf begonnen dus nu vind ik dat ik ook zelf moet stoppen." Een andere voorbijganger is het met hem eens. "Voor anderen zou dit programma waarschijnlijk wel geschikt zijn, maar voor mij niet. Als ik ga stoppen, dan stop ik zelf." Volgens Brouwer is de kans dat het lukt om op eigen houtje van een rookverslaving af te komen ongeveer tien procent.

Voor deelname aan het stopprogramma is een doorverwijzing van de huisarts of een andere zorgverlener nodig. Het wordt dan vergoed vanuit de basisverzekering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel