Wat drijft Femke Wiersma, kandidaat gedeputeerde voor de BBB? 'We geane fansels foar lânbou en natuer'

Femke Wiersma.

Femke Wiersma. Foto: Jan Spoelstra

,,Ik ha der sin oan en fansels kin ik it.” Het Friese BBB-boegbeeld Femke Wiersma (38) zegt klaar te zijn voor haar zeer waarschijnlijk nieuwe baan als gedeputeerde van de provincie Fryslân.

Zittend aan de keukentafel in haar grotendeels zelf opgeknapte woning in Holwert, aan de voet van de imposante Sint Willibrorduskerk in Holwert, blikt Femke Wiersma terug op hectische jaren en hectische dagen. Dankzij datingprogramma Boer zoekt vrouw werd ze boerin en rolde zijn ze in de belangenbehartiging.

Samen met Caroline van der Plas stond ze aan de basis van Team Agro NL, een soort ambassadeursorganisatie voor de land- en tuinbouw. Kort daarna gevolgd door de oprichting van BBB, twee jaar geleden de verrassende nieuwkomer in de Tweede Kamer met één en net geen twee zetels. Wiersma werd daardoor geen Kamerlid maar fractiemedewerkster van Van der Plas in Den Haag.

Woensdagavond was ze te gast bij Jinek en kreeg ze tijdens het voorgesprek de eerste prognose van Noord-Holland te horen. Dat raakte haar enorm, ze kreeg tranen in de ogen. ,,Ik tocht: as wy sels yn it ferstedske Noard-Hollân sa grut binne, wat stiet ús dan wol net te wachtsjen yn it Noarden en Easten.” Haar verklaring voor de politieke aardverschuiving: de praktische, gewone Nederlander is klaar met de miskenning. De boeren, het platteland, de Groningers en de slachtoffers van de toeslagenaffaire, ze willen gehoord en gezien en niet vermorzeld worden door de overheid.

BBB gaat voor portefeuille landbouw en natuur

Na de emotie is er nu de blijdschap. ,,Blydskip omdat we yn de posysje binne om dingen by te stjoeren, te feroarjen.’’ Ze kan daar zelf werk van maken, omdat ze de eerste kandidaat-gedeputeerde is voor de BBB. Ze hoopt op de portefeuille landbouw en natuur, maar ook zorg en welzijn (ze is WMO-consulent geweest in Dongeradeel en Dantumadiel) draagt ze een warm hart toe. ,,Allinnich finânsjes is net sa myn ding. Mar we geane fansels foar lânbou en natuer. Dat is ús fûnemint, dat is wat minsken fan ús ferwachtsje. Wy binne in moaie, trotse lânbouprovinsje en dat moatte wy bliuwe.”

Ze wil niet te veel op de zaken vooruitlopen, maar gedurende het gesprek blijkt dat Wiersma bij stikstofreductie vooral wil aansturen op innovatie en een bredere aanpak van natuurherstel. Niet alleen stikstof bepaalt de goede staat van de natuur, zegt ze. ,,Ek saken as hydrology en natuerbehear spylje in rol.”

Noordelijke lobby in Den Haag

Waar ze ook werk van wil maken is het opzetten van een sterke noordelijk lobby in Den Haag. ,,Ast sjochst nei al dy jilden foar ynfrastruktuer en kultuer, dan komt it Noarden der bekaaid fan ôf. Dat moat earliker.” Daarnaast wil ze werken aan een andere manier van beleid maken en presenteren. ,,Ik haw yn myn Haachske jierren sa faak meimakke dat belied oer it sket dropt wurdt sûnder dat de oerheid har ferdjippe yn de gefolgen.” Wrang recent voorbeeld: de nieuwe huis- en hobbydierenlijst. Die dreigde ook gevolgen te hebben voor de hertenhouders en de enige kamelenhouderij in Nederland. ,,Dy technokratyske wize fan hanneljen is echt funest foar draachflak en fertrouwen.”

Ze heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. ,,Of het me gaat lukken? Fansels kin ik it! Ik kin goed skeakelje en lear gau. Alle dagen BBBeter, ha ha.” Dan serieus. ,,En we ha by BBB ek minsken efter de hân mei ûnderfining. Dy kinne my, as it nedich is, stypje.” Met maar liefst veertien zetels in de Friese Staten heeft BBB in het nieuwe college recht op twee en mogelijk drie gedeputeerden. ,,Kloppet”, zegt Wiersma.. ,,Wy binne der drok mei dwaande, mooglik ek mei in kandidaat fan bûten de provinsje.”

We staan voor mienskip en ‘nabuurschap’

Ook in het veertienkoppige BBB-team in de Friese Staten heeft ze vertrouwen. ,,Fansels, wy sille sûnder mis in stek falle litte, mar as partij steane wy foar mienskip en ‘nabuurschap’ en sa is dizze list ek gearstald. Fuort nei de Keamerferkiezingen binne wy der mei oan de slach gien. Wy binne gjin Pim Fortuin dy ‘t op ‘e tafel sprong mei de fraach: wa wol Keamerlid wurde?”

Vanuit haar keukenraam kijkt ze uit op het kantoor van Holwerd aan Zee en het beoogde getijdemeer bij het dorp. Een dossier dat dit jaar ongetwijfeld terugkeert op het bordje van de provincie. In het begin, zo geeft ze toe, droomde ze ook van een jachthaven, bootjes en toeristische bedrijvigheid. In het aangepaste plan dat nu onderzocht wordt, de natuurlijke variant, heeft de BBB echter weinig vertrouwen. ,,In dyktrochbraak sûnder boattoerisme makket it hiel djoer en ûnwis. We kinne miskien better ynsette op in grut swietwetterbekken en dêr aardige toeristyske dingen by ûntwikkelje.”