FRAUDE

Oud-rector Islamitische hogeschool krijgt ruim twee jaar celstraf voor miljoenenfraude met vervalste donaties

Het gebouw van de toenmalige Islamitische Universiteit van Europa
Het gebouw van de toenmalige Islamitische Universiteit van Europa © Rijnmond
Een oud-rector van de Islamitische Universiteit Europa in Rotterdam heeft 28 maanden gevangenisstraf gekregen voor het jarenlang plegen van belastingfraude. De 62-jarige man malverseerde samen met zijn schoonzoon, die ook de boekhouder was van de Islamitische Universiteit. De oud-rector was niet bij zijn eigen rechtszaak aanwezig; de man vertrok in 2017 naar Turkije en verkeert volgens zijn advocaat in slechte gezondheid.
Het is een oude zaak. Al in 2013 ontstaat bij de Belastingdienst Rijnmond het vermoeden dat er wordt gefraudeerd met giften, met name bij islamitische instellingen. Gezinnen met lage inkomens doen op papier forse donaties. Ze geven eigenlijk helemaal niet zo heel veel geld, maar op de hogeschool worden de giften flink opgekrikt, bijvoorbeeld door er een nulletje achter te plakken. De gevers krijgen van de school een kwinantie terug met een hoger bedrag dan ze daadwerkelijk hebben geschonken. Die opgehoogde giften konden ze vervolgens van de inkomstenbelasting aftrekken.
Bij de Islamitische Universiteit loopt het fraudebedrag op tot boven het miljoen. Tijdens de rechtszitting eind januari wordt een voorbeeld getoond van een opgekrikte gift. De rechter toont een kwitantie van een donatie van 2.000 euro. De handtekening erop is van de boekhouder, de schoonzoon van de oud-rector. In werkelijkheid was er maar 200 euro betaald door de donateur, maar die kan dus wel 2000 euro als gift opgeven bij de belastingdienst.

Duizenden valse kwitanties

De Islamitische Universiteit verkocht opgehoogde kwitanties aan zowel particulieren als sponsors. Bij die laatste groep ging het om grotere bedragen. Het was een win-win voor alle partijen: de universiteit haalde geld binnen met de donaties, de gulle gevers kregen een veel hogere belastingaftrek. Er werden volgens justitie duizenden valse kwitanties verkocht, ter waarde van 1,2 miljoen euro.
De rechter heeft in zijn vonnis deels meegewogen dat de behandeling van de zaak lang heeft geduurd. De oud-rector werd in december 2016 al opgepakt en in 2017 vrijgelaten. Maar de rechter neemt het de man kwalijk dat hij daarna naar Turkije is gevlucht en dus niet kwam opdagen tijdens zijn rechtszaak om vragen te beantwoorden.

Gesjoemel met diploma's

In deze fraudezaak staan nog drie andere mannen terecht. De boekhouder - een 37-jarige man uit Vlaardingen - en twee mannen uit Rotterdam. Tegen de drie werden eind januari taakstraffen geëist.
De Islamitische Universiteit van Europa ging in 2019 failliet. De onderwijsinstelling pleegde niet alleen belastingfraude, maar werd ook beticht van het witwassen van crimineel geld en gesjoemel met diploma's. Voor dat laatste wil justitie de oud-rector ook nog vervolgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl