Een verdeelstation van netwerkbedrijf Alliander.
Volledig scherm
Een verdeelstation van netwerkbedrijf Alliander. © ANP / ANP

Alliander slaat alarm: netwerk vol, huishoudens wacht stroomuitval en plots knipperende verlichting thuis

Met videoBurgers en bedrijven verduurzamen zo hard dat netbeheerder Alliander donderdagmorgen de noodklok luidt. Gewone Nederlanders zullen lang niet altijd meer een zwaardere aansluiting kunnen krijgen, meldt topman Maarten Otto. Huishoudens kunnen bovendien te maken krijgen met knipperende verlichting thuis, het niet kunnen terugleveren van zonnestroom of zelfs met stroomuitval, waarschuwt hij.

212 reacties

  • Margaret Schraven

    1 jaar geleden
    Het is ook niet gek dat er een elektriciteit te kort is. Nederland is te vol. Stop met al die mensen binnen te laten in dit kleine land. Dat zou een heel stuk schelen. Meer mensen binnenhalen, betekend meer huizen bouwen, betekend meer stroom verbruik!!!!! Minder groen, minder natuur!!!!
  • Dreeke Janssen

    1 jaar geleden
    Tja, dat krijg je als kantoorvolk (regeringen en EU) iets bedenken (alles moet 100% electrisch worden) maar niet wil snappen dat netwerk een capaciteitsmaximum heeft
  • Th.A. Hendriks

    1 jaar geleden
    Door aan het klimaat mee te werken,wat de regering voor stelde hebben wij sinds 2012 een wartepomp en geen gas.Nu worden wij hierdoor gestraft ,want door meer klw stroom +/- 3900 klw komen wij ondanks ledverlichting en kort douh sgebruik niet onder de 2900kwh.Wij worden door de gemeente niet geholpen en naar regering gestuurt maar krijg daar ook geen antwoord op.
  • A. Van Iersel

    1 jaar geleden
    Ergo...de productie vam stroom is, evenals de afname niet constant. Logisch. Met kerncentrales los je dat op...de afname kun ke reguleren door bijvoorbeeld de subsidie op die electrische voertuigen per onmiddellijk af te schaffen. Laat de markt zelf het transitie tempo bepalen... Kerncentrale...constante productie...aangevuld met zonnepanelen op woningen en bedrijven. Geen grootschalige wind en zon projecten. Afname van stroom zal ook constanter worden zonder een verkoop piek van EV 's
  • Marinus Burger

    1 jaar geleden
    Waar blijkbaar wel rekening mee gehouden wordt, zijn de data centra, deze worden van alle kanten bevoorraad vanwege economische belangen. Ben je niet van economisch belang, de burger dus (alleen betalen), ben je niemand in dit land en kan je overal naar fluiten of achter de feiten aanhobbelen. En we gaan gewoon door met de prestige en het doordrammen en het volledig negeren van signalen uit de maatschappij. Het vernuft zit, wederom, niet in de politiek.