Buitenland

FBI: ‘TikTok schreeuwt om nationale veiligheidszorgen’

08-03-2023 18:21

TikTok
Ascannio/Shutterstock.com

WASHINGTON, 8 maart (Reuters) – De Chinese regering zou TikTok kunnen gebruiken om gegevens van miljoenen Amerikaanse gebruikers te controleren, vertelde FBI-directeur Christopher Wray woensdag aan een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat, waarbij hij zei dat de video-app in Chinese handen “schreeuwt” om veiligheidsrisico’s.

Wray vertelde een hoorzitting van de Senaat Inlichtingencommissie over wereldwijde bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid dat de Chinese regering TikTok ook zou kunnen gebruiken om software op miljoenen apparaten te controleren en verhalen te sturen om Amerikanen te verdelen over Taiwan of andere kwesties.

“Ja, en ik wil vooral op dat laatste wijzen, dat we er niet zeker van zijn dat we veel van de uiterlijke tekenen daarvan zouden zien als het zou gebeuren,” zei Wray over de bezorgdheid dat China gebruikers verkeerde informatie zou kunnen geven.

“Dit is een instrument dat uiteindelijk binnen de controle van de Chinese regering valt – en het schreeuwt, voor mij, nationale veiligheidszorgen,” zei Wray.

Nieuwe wetgeving

Het Witte Huis steunde dinsdag wetgeving die door een dozijn senatoren werd geïntroduceerd om de regering van president Joe Biden nieuwe bevoegdheden te geven om TikTok en andere buitenlandse technologieën te verbieden als ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De goedkeuring stimuleerde de inspanningen van een aantal wetgevers om de populaire app, die eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance en gebruikt wordt door meer dan 100 miljoen Amerikanen, te verbieden.

Andere topambtenaren van de Amerikaanse inlichtingendienst, waaronder directeur van de National Intelligence Avril Haines, CIA-directeur William Burns en directeur Paul Nakasone van de National Security Agency waren het er tijdens de hoorzitting over eens dat TikTok een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS.

Nakasone uitte dinsdag tijdens de getuigenis van de Senaat zijn bezorgdheid over de gegevensverzameling van TikTok en het potentieel om brede beïnvloedingsoperaties te vergemakkelijken.