Google biedt vpn-dienst voortaan ook aan bij goedkoop One-abonnement

Google maakt zijn vpn voortaan ook beschikbaar voor goedkopere Google One-abonnementen. Voorheen was de vpn alleen bruikbaar bij het duurste abonnement, maar de dienst wordt ook beschikbaar voor het Basis-abonnement van twee euro per maand.

Google schrijft dat de vpn-dienst, die simpelweg VPN by Google One heet, beschikbaar komt voor alle betaalde abonnementen. Google One is een abonnement waarbij gebruikers extra bestandsopslag kunnen krijgen voor opslagdiensten Drive en Foto's. Het bedrijf bracht daar eind 2020 een eigen vpn-dienst bij uit, maar die was lange tijd alleen beschikbaar voor abonnees die het Premium-abonnement afnamen. Dat komt met twee terabyte aan opslag en kost tien euro per maand.

Google zegt nu dat de vpn ook bij Basis en Standaard beschikbaar wordt. Die kosten 1,99 euro en 2,99 euro per maand en bieden 100GB en 200GB aan extra opslag. De dienst komt geleidelijk aan beschikbaar voor alle gebruikers.

De vpn-dienst is beschikbaar in 22 landen. Daar vallen Nederland en België allebei onder. Google brengt daarnaast ook darkwebmonitoring uit voor One, maar dat geldt voorlopig alleen voor Amerikaanse gebruikers. Met die feature kunnen gebruikers een notificatie krijgen als Google hun persoonsgegevens ergens online ziet. Het gaat dan niet om gebruikersnamen of wachtwoorden, maar om namen, adressen en telefoonnummers.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-03-2023 • 19:18

68 Linkedin Whatsapp

Reacties (68)

68
66
40
6
0
15
Wijzig sortering
Ben al tijden blije gebruiker van de Google One VPN.

Onbeveiligde WiFi, zoals in hotel of restaurant, VPN aan. Je weet maar nooit he.

Op mijn thuis computer gebruik ik het eigenlijk nooit.

En Google One VPN heeft helaas geen functie om je locatie te veranderen. ( Om langs locatie restricties te komen )
Zo'n beetje alles wat je tegenwoordig via internet doet komt TLS of SSL of iets dergelijks bij kijken. Welk verschil maakt een VPN verbinding dan nog als je op een open wifi van een hotel of restaurant ofzo zit?
Het geeft je op een one-size-fits-all manier een hogere mate van zekerheid over wat je niet weet :-)

Ik heb geen idee op welke manieren er allemaal misbruik gemaakt zou kunnen worden en ben op zoek naar iets simpels voor de zekerheid:
  • Je noemt zelf bijvoorbeeld al dat niet alles gebruik maakt van ssl/tls.
  • Ook zit ik niet te wachten op brieven van advocaten uit Duitsland omdat ik met een p2p streamservice media heb gebruikt.
  • En het hotel of restaurant hoeft helemaal geen idee te krijgen welke websites ik bezoek, ook al zien ze niet wat ik er doe.
En dat zijn drie dingen die ik als niet-expert weet te bedenken. Voor al die andere dingen die ik niet bedacht heb geeft een vpn mij een hogere mate van zekerheid.. geruststellend..

Of Google dan een betere leverancier dan bijv. Privado is, dat is meer een kwestie van smaak, en daar valt niet over te twisten.
Proxyserver ertussen proppen?
Via DNS je redirecten naar een tussenstation in Noord Korea?
Dat zijn zaken waar the bankier app niet in trapt door ingebouwde checks, maar je webbrowser gaat daar flexibel mee om.
Als je in een bedrijf werkt, LAN, wil men ook graag monitoren wat je naar buiten stuurt. Merk je niks van als gebruiker, je browser regelt dat allemaal ongezien met de gateway.
Dat kunnen hackers/overheden/hotel eigenaren ook doen.

[Reactie gewijzigd door TinusH777 op 9 maart 2023 14:10]

Merk wel op mijn Pixel dat ik toch vaak het toestel even opnieuw op moet starten zodat alles weer werkt met de VPN. Desalniettemin hoop ik dat deze VPN wat meer mensen bewust maakt en beschermd op een makkelijke manier. Moet zeggen dat ik beter aan mijn ouders kan uitleggen hoe ze de VPN aanzetten en dat is al een grote plus!

Bij een 'gratis' VPN mogen we maar niet te veel klagen over verschillende locaties.
op mijn LG G8s telefoon kan ik de google vpn "Snoozen" of beeindigen via het dropdown meldingen menu.
Handig als bepaalde apps eventjes niet willen verbinden met een server of iets, daarna kan de vpn weer aan.

Heb jij die vaste melding van Google VPN ook op de pixel?
Als je je er een beetje in verdiept zit het qua beveiliging (en verbazingwekkend genoeg ook Privacy) best goed in elkaar. Dit is ook onafhankelijk getest.

Nadeel is wel dat op mijn Pixel veel sites (nu.nl bijv) opeens niet meer werken
Dit is ook onafhankelijk getest.
Waar precies? Het laatste wat ik kon ontdekken over deze VPN is dat Google een proprietary protocol gebruikt en niet transparant is over hoe dat werk (security by obscurity). Ook valt deze dienst onder de reguliere privacy policy van Google's diensten, dus bij gebruik krijg je op infrastructuur niveau gewoon met tracking te maken.
https://research.nccgroup...-one-security-assessment/

De VPN heeft wel degelijk een aparte policy, onderaan de app staat dat alleen de "level of usage" anoniem gelogged wordt. https://one.google.com/about/vpn/howitworks

Ook voor @MrMarcie

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door DamirB op 9 maart 2023 14:03]

Ik heb sinds donderdag een Pixel 7 en merkte dit ook. Wat opviel is dat ipv6 sites bij mij geen probleem waren, maar sites die alleen op ipv4 draaien, daar kreeg ik geen verbinding mee. Google One een reinstall gegeven waarna ipv4 weer prima werkte, maar helaas voor twee dagen.
Hoe veilig is het dan? Google ziet zo nog meer van je dan ze al deden.
Dat dacht ik ook al...
Heeft het nut om een vpn te gebruiken voor huis tuin en keuken gebruik, bijvoorbeeld op je smartphone?
Technisch... Nee.
Je gaat jouw data naar een ander sturen die je dan maar blind moet vertrouwen hiermee.
Een NL provider is momenteel niet bezig met datascraping en mining.
Hooguit wat gebruikers data om netwerk te optimaliseren.

In de VS wordt veel data gebruikt om reclames te kunnen injecteren, dan is het meer van toepassing om te gebruiken.

Als je je sporen enigzins wil beperken (minder nette websites) of je wil toegang tot een systeem in een ander land (geoblock) dat is het voor die korte periode handig om te gebruiken.
Maar daar kan je zelfs bij een provider als.windscribe een paar GB aan gratis data verbruiken
Ik weet niet of @darkdesign openbare WiFi netwerken schaart onder 'huis tuin en keuken' gebruik, want dan is het absoluut zinvol om een VPN te gebruiken.

Dan nog zou ik overigens bijna ieder andere VPN provider dan Google aanraden overigens.
Ik weet niet of @darkdesign openbare WiFi netwerken schaart onder 'huis tuin en keuken' gebruik, want dan is het absoluut zinvol om een VPN te gebruiken.
Zeker waar, maar dat is vaak de andere kant van een VPN.
huis tuin en keuken gebruik zie ik persoonlijk niet in combinatie met openbare 'free' wifi, maar ook daar moet je je afvragen WIE kan er de boel controleren.
Ziggo, KPN of eender welke glasaanbieder heeft geen interesse in ouw gedrag, tenzij er specifieke eisen zijn ( Justitie )
maar het blijft een spel van vertrouwen, vertrouw je 'Starbucks' meer of minder dan XXYZ-VPN die je toegang biedt tegen amper 3$/m

Persoonlijk gaat AL mijn externe verkeer op wifi via mijn eigen VPN verbinding, primair via thuis en als 'backup' een VPS in een datacenter.
Zelfs het gast-wifi-netwerk van mijn werkgever, of een restaurant ergens zonder 4G/5G bereik, gebruik ik niet zonder mijn WG aan te zetten, en alle verkeer daar over te laten lopen.
Publieke hotspots heb ik al in geen 10j meer gebruikt, zelfs onze laatste trip naar NYC heb ik een data-sim gebruikt, ondanks dat je in Manhattan bijna 99% coverage hebt van diverse wifi-spots
In het gelinkt artikel van 2 jaar geleden staat dat de VPN vooralsnog alleen voor Android werkt. Is er ondertussen ondersteuning voor andere besturingssystemen waaronder Windows?
Ja, het werkt voor Android, iOS en PC (Windows, macOS).

https://support.google.co...n&co=GENIE.Platform%3DiOS
Ja, het werkt voor Android, iOS en PC (Windows, macOS).

https://support.google.co...n&co=GENIE.Platform%3DiOS
De vraag is of het goed en praktisch werkt en onder welke omstandigheden. Nu zijn sommige websites niet instelbaar te gebruiken of te zien. App’s niet kunnen installeren omdat die native moet draaien. Een ‘workaround’ in alle landen waar je komt, anders ben je wederom aangewezen op obscure mogelijkheden. Zeker met wild/west taferelen wil je graag enige rust op de datalijn. De prijs die Google hanteert is aantrekkelijk, de lat is hiermee hoger gelegd.
Wat is het nut van deze vpn?
De achterliggende gedachte zal veiligheid zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je verkeer versleutelen als je op een publiek wifi netwerk zit.
Google slaat je surfgegevens op, dat is dan niet bepaald een stukje extra veiligheid.
Als ik moet kiezen tussen een onbekend, publiek netwerk met en zonder vpn zou ik altijd voor het laatste kiezen, ook als het van Google was.
Praktisch alles wat je op internet doet is al versleuteld via TLS/SSL etc. Welke extra veiligheid gaat een VPN dan precies nog bieden op een publiek wifi netwerk?
Ik snap het ook niet goed. Heb er al lang toegang tot via mijn abonnement, maar ik gebruik het nooit.

Het is niet zoals bij een andere VPN dat je het kan gebruiken om vanuit een ander land te surfen.
Google VPN? Nee bedankt!
Je kunt van Google vanalles vinden m.b.t. gegevensverwerking/privacy. Maar qua veiligheid doen ze het gewoon goed, en kun je ze wellicht beter vertrouwen als een willekeurige andere provider.
Nieuws gemist rond Franse, Ierse, Oostenrijkse en zelfs even kort Nederlandse AVG?

Maar de logica is dus blijkbaar, we mogen alles van je vastleggen, zolang we dat maar veilig en netjes doen?
Ik volg het nieuws inderdaad. Mijn punt is dat er een duidelijk onderscheid is tussen gegevensverwerking/privacy en veiligheid/security.
Tja, daar zitten natuurlijk wel twee kanten aan he. Enerzijds hou je de gegevens wat beperkter voor de buitenwereld. Aan de andere kant kan Google net zo goed mee spieken in de data die over de lijn gaat, zonder dat jij er ook maar iets van merkt, maar er wel voor betaald, al is het dus 2 euro in de maand. ;)
Nou. Ik vind VPN het nieuwe Virusscan verhaal eigenlijk.
Maar als ik via zo'n dienst websites die de overheden blokkeren wel kan benaderen zonder google translate te gebruiken dan zie ik hier echt wel het nut van.
Liever van Google dan van een net bestaande partij x.
Liever van Google dan van een net bestaande partij x.
Een proprietary VPN protocol? Nope. Niet geïnteresseerd. Vanuit informatiebeveiliging een slecht idee, vanuit functionaliteit (werkt enkel op Android/iOS, volgens het genoemde artikel), en ook vanuit beschikbaarheid van de dienst (hello, Google Graveyard).

Een beetje VPN-provider ondersteunt minstens OpenVPN. Zelf waardeer ik ook WireGuard-ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 maart 2023 19:43]

Blijkbaar word PPtP ook nogsteeds ingezet. Is al lang niet meer veilig. Ieder zijn eigen ding. Het doel is vandaag de dag bypass. Het middel geeft data aan een partij/leverancier die niet transparant is. Dan toch echt liever Google.
Ookal is het een Proprietary protocol waar niet alles duidelijk is.

Proprietary protocols are those designed and created by a single manufacturer. One of the advantages of using proprietary protocols is that it can be highly customized to the user's application since the manufacturer has ownership of the protocol design and how it is implemented.

// edit: Het doel is vandaag de dag bypass

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 8 maart 2023 21:49]

Blijkbaar word PPtP ook nogsteeds ingezet. Is al lang niet meer veilig.
Geen idee waarom je PPTP erbij haalt. OpenVPN is TLS-gebaseerd en WireGuard is een eigen protocol. Beide protocollen zijn open en worden als veilig gezien.

Ik prefereer open en veelbekeken protocollen boven gesloten. Al is het niet voor de meer experts die ernaar kijken, dan is het wel voor interoperabiliteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 maart 2023 21:27]

Ik haal er een ander protocol bij om duidelijk te maken dat er meer is dan WireGuard en Ovpn die ik er helemaal niet bij heb betrokken.

VPN is een naam en er zijn meerdere wegen. Mijn post gaat eigenlijk over dat VPN een virus buzzword is geworden. Als er dan een dienst is, in dit geval Google die me mogelijk maakt om over een ander netwerk naar buiten gaan, kan ik dat alleen maar aanmoedigen. Nu blijkt dat het alleen via android kan. Dan zet ik daar oprecht vraagtekens bij. Maar het is imo wel heel fijn dat er meerdere wegen zijn naar buiten.

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 8 maart 2023 23:01]

Ik haal er een ander protocol bij om duidelijk te maken dat er meer is dan WireGuard en Ovpn.
En nergens in de discussie werd dat ontkend.
Mijn post gaat eigenlijk over dat VPN een virus buzzword is geworden. Als er dan een dienst is, in dit geval Google die me mogelijk maakt om over een ander netwerk naar buiten gaan, kan ik dat alleen maar aanmoedigen. Nu blijkt dat het alleen via android kan. Dan zet ik daar oprecht vraagtekens bij. Maar het is imo wel heel fijn dat er meerdere wegen zijn naar buiten.
Dus het is een 'virus buzzword', je bent er blij mee, maar toch weet niet, maar toch weer wel? :?

Fijn voor je dat je blij bent met nog een VPN-provider. Daarvan zijn er 13-in-een-dozijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 maart 2023 21:51]

Ik heb meer gezegd dan je qoute. Ik ben er helemaal niet blij mee.
Mensen willen VPN blijkbaar. Om deze youtube video verder te kijken moet je met VPN verbinden.
Zonder boos te worden kan ik niet ingaan op iemand met badges op dit moment. Jij hebt gewonnen.


// ik ben me een partij boos nu....

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 9 maart 2023 02:16]

Ik had verwacht dat ze op z'n minst WireGuard in kernel module gingen gebruiken waar mogelijk.
Nu zit je met een proprietary protocol en battery drain. Was anders nog een verkoopargument voor de Pixel phones.
Nou ja, waarom zou je alleen je webverkeer, emails, contacten, agenda en tasks met Google delen als je er via hun VPN voor kunt zorgen dat letterlijk ál je verkeer via Google gaat? Hoe moet Google er anders achter komen wat voor andere applicaties je draait?
Je laat dus liever al je dataverkeer door een andere vpn boer verwerken. Dan heeft niet alleen google je data, maar ook je vpn boer. En vergeet niet dat google er meer geld tegenaan gooien qua security dan een vpn boertje
Er zijn toch zeker tien VPN providers die ik meer vertrouw dan Google.

De meeste VPN providers hebben als doel om een VPN dienst aan te bieden, Google heeft als doel om zoveel mogelijk data van en over jou te verzamelen. Een VPN dienst is een middel daarvoor. Net als het gratis aanbieden van website analytics, of een browser, of downloadable fonts voor in je website, of DNS, of email, of een mobiel OS. Die diensten bieden ze niet gratis aan vanwege een of ander ideëel doel, dat doen ze om informatie te kunnen verzamelen, hoe klein ook.
Ik betaal gewoon voor mijn google diensten, daar is niks gratis aan. En tenslotte ben ik zeer tevreden met hun producten. Als ik daarvoor wat kliks moet inleveren dan is dat prima. Als je van mening bent dat Apple, Microsoft of welk ander beursgenoteerd bedrijf dan ook leeft zonder data.. dan heb je het wel mis.
waarom krijgt deze beste man direct een aantal irrelevante aanmerkingen. Google staat nou niet echt bekend meer om het bedrijf wat het een aantal jaar geleden was. Mijn vertrouwen in dit bedrijf is toch echt wel flink gezakt met alle privacy dingen en monopolistisch gedrag wat ze vertoond hebben. Vroeger was het een innovatief bedrijf naar mijn mening die echt een pioneer was, nu is het gewoon een mega bedrijf met 1 doel maximaal winst behalen en 0 respect voor een concurrent etc..

en begrijp me niet verkeerd, een bedrijf moet geld verdienen maar denk dat het ook op een mindere "greedy" manier kan. Maar goed zo denk ik er iig over.
Ik gebruik liever tailscale's wireguard. Is erg makkelijk en zonder abbo oid.
Ben benieuwd vanaf wanneer het operationeel is. Nu nog niet bij het kleine abonnement.
Het zou interessant zijn als Google een vergelijkbare oplossing zou hebben als iCloud privacy relay.
Als ik naar het Basic plan kijk, zie ik dat je dat abonnement met up to 5 members mag delen. Houdt dat in dat je voor 2 euro per maand deze VPN dienst met 5 gebruikers mag gebruiken?
Je deelt het met de mensen in je Family. Dus zowel de opslag als de storage is voor al je 5 familieleden beschikbaar. Dus stel je neemt de 100gb, dan is dat 100gb in totaal voor alle 5.
Dat is vrij goedkoop voor een VPN dienst en Google heeft gigantisch hoeveelheden aan datacenters. Dus de snelheid zou ook goed moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Solaris op 9 maart 2023 19:30]

Goedkoop jha zekers.
Maar hoe betrouwbaar is google ?
Persoonlijk vertrouw ik Google meer dan Facebook, Twitter, Apple, etc. juist omdat ze open zijn over wat ze van je weten en ook best soepel in jou laten bepalen wat ze van je weten.
Plus dat ik geen extreem grote privacy schandalen van Google heb gezien, dit itt bijvoorbeeld Facebook.
Toch, als ik naar het gebruik van bijvoorbeeld WhatsApp kijk, interesseert privacy de gemiddelde Nederlander niet zo veel en is het vooral een vooroordeel wat mensen over Google hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee