WOONCRISIS

Een minihuisje voor studenten in je tuin? Sportschooleigenaar Eric ziet het wel zitten

Microwoning in Gouda en Eric in zijn Rotterdamse achtertuin
Microwoning in Gouda en Eric in zijn Rotterdamse achtertuin © Rijnmond
Een klein huisje voor een starter of student in je achtertuin. Rotterdammer Eric Rosbergen ziet het wel zitten. Hij heeft een grote tuin in de wijk Kralingse Veer, waar hij nu niets mee doet. Een klein detail: zo'n huisje mag je niet zomaar bouwen. Daar probeert Matthijs Rolleman verandering in te brengen. Hij wil kleine huisjes plaatsen in achtertuinen en deze verhuren. Zijn eerste zogenoemde microwoning in Gouda staat er al. "Als mensen een stukje grond over hebben en wat willen doen voor woningzoekenden, kunnen wij daar een huis plaatsen en verhuren."
Matthijs geeft een rondleiding door zijn eerste microwoning in een rustige woonwijk. De woning met houten betimmering heeft huisnummer 'twee' gekregen en op de gevel hangt een groene brievenbus. Het huisje is gebouwd in Estland en met een grote hijskraan in de achtertuin van Tessa gezet. De kleine woning is ongeveer 22 vierkante meter, inclusief een douche, keuken, slaapnis en een toilet. "Alles past erin, het is alleen allemaal wat kleiner dan een normale woning."
Het bedrijf van Matthijs (microwoning.com) verhuurt de woning nu aan een studente. Het is een experiment voor twee jaar en daarna volgt mogelijk verlenging. Het kleine huisje is een sociale huurwoning. Huurders betalen 750 euro per maand en kunnen ook huurtoeslag aanvragen. De eigenaar van de tuin krijgt ongeveer de helft van de huur. Matthijs investeert in de huisjes, regelt de vergunningen en verhuurt het huis. De grondbezitter hoeft dus zelf geen geld in te leggen.
"Er is een groot tekort aan bouwgrond maar particulieren hebben vaak juist grond over. Dit is een manier om wat te doen tegen de woningnood. De beschikbare ruimte wordt zo beter gebruikt."
Neem een kijkje in de microwoning:
Een microwoning in je achtertuin

Kan dat zomaar: zo'n huisje in je tuin zetten?

Het eerste huisje in Gouda is neergezet als experiment tegen de woningnood. De wethouder heeft een uitzondering gemaakt op het bestemmingsplan. Een normaal tuinhuis mag slechts voor privédoeleinden worden gebruikt en niet om te wonen. Het omgevingsrecht kent de mogelijkheid om met een zogenoemde kruimelvergunning af te wijken van het bestemmingsplan. In Gouda is dit gebeurd. Het is een test om te kijken hoe het bewonen van huisjes in achtertuinen bevalt.
Vanuit de provinciale en landelijke politiek is er interesse in het experiment. Gedeputeerde Anne Koning van de Provincie Zuid-Holland is al komen kijken naar het kleine huisje. Ze zei bij dat bezoek tegen Omroep West dat ze wel wat ziet in dit idee. Het is volgens haar een mooie kans voor gemeenten om de woningnood aan te pakken. "Ik denk dat heel veel jongeren staan te springen om zo'n ruimte." Enkele overburen zijn minder positief, zo tekent de omroep op. Het gebouw is wat hoger dan ze hadden verwacht.
Zo ziet de microwoning met sedumdak er van boven uit
Zo ziet de microwoning met sedumdak er van boven uit © Microwoning.com
In de Tweede Kamer is onlangs een motie van de PvdA aangenomen voor een inventarisatie van dit soort creatieve oplossingen tegen de woningnood. "Overwegende dat creatieve oplossingen, zoals microwoningen op particulier grondgebied, daartoe op korte termijn al kunnen bijdragen; verzoekt de regering om de totale set aan creatieve oplossingen die kunnen bijdragen aan een snelle toename van het aanbod van betaalbare woningen te inventariseren en daarbij te onderzoeken hoe de beleidsinstrumenten van overheden deze creatieve oplossingen kunnen faciliteren."

Microwoning in Rotterdam?

Rotterdam is de op één na grootste studentenstad van ons land. Maar zo populair als het onderwijs er is, zo moeilijk is het om een goede en betaalbare studentenwoning te vinden. Er is een enorm tekort aan studentenkamers. Alleen bij woningcorporatie Stadswonen staan er al zo'n 4000 studenten op de wachtlijst. Internationale studenten wonen soms noodgedwongen in hotels of op de camping. Bij particuliere verhuurders huren ze kamers voor een veel te hoge huur.
Matthijs wil het concept daarom graag uitrollen naar Rotterdam. De eerste mensen met een tuin hebben zich al gemeld bij de jonge ondernemer. Een van die mensen is de Rotterdamse sportschooleigenaar Eric Rosbergen. Hij staat deze middag in het zonnetje te kijken naar zijn tuin. Echt groene vingers heeft hij niet, lacht hij.
Eric in de tuin
Eric in de tuin © Rijnmond
In de coronatijd had Eric het zwaar. Zijn sportschool moest voor langere tijd de deuren sluiten. Dat was een financiële strop. De inkomsten van een microwoning in zijn tuin zijn daarom welkom. "Het is natuurlijk geen enorm bedrag. Maar het is welkom en ik wil mij ook inzetten voor de woningnood bij studenten en starters. Ik doe nu niets met dit gedeelte van mijn tuin."
De Rotterdammer denkt dat er zeker vraag is naar dit soort woningen. "We zitten hier op twee kilometer fietsen van de universiteit. Er kloppen hier in de buurt zelfs studenten aan die vragen of er kamers te huur zijn en huizen worden opgekocht voor kamerverhuur."

Reactie gemeente

De afdeling stadsontwikkeling van Rotterdam laat weten dat ze nog niet bekend zijn met de bouw van microwoningen in achtertuinen. "In Rotterdam zoeken we – naast nieuwbouw - vooral naar mogelijkheden om de bestaande woningvoorraad te benutten om de woningnood te verlichten. We kijken daarbij onder meer naar het delen van woningen, splitsen, optoppen (een extra woonlaag op een dak bouwen, red.) en transformeren."
Of microwoningen daar in de toekomst bijkomen, is aan de wethouder. "We zijn benieuwd naar de evaluatie van Gouda."
Een gedeelte van Eric's tuin in de wijk Kralingse Veer
Een gedeelte van Eric's tuin in de wijk Kralingse Veer © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl