Nieuws

Johan uit Dalfsen stort in na ander medicijn: "Alles zat vast"

Vervangende medicatie had voor Johan Bokma uit Dalfsen grote gevolgen
Vervangende medicatie had voor Johan Bokma uit Dalfsen grote gevolgen © RTV Oost
Steeds meer patiënten merken de gevolgen van de medicijntekorten in Nederland. Doordat bepaalde medicijnen niet op voorraad zijn, krijgen patiënten soms andere medicijnen dan ze gewend zijn mee naar huis. Voor Johan Bokma uit Dalfsen had dit afgelopen week grote gevolgen. Door heftige bijwerkingen besloot hij zelf na een aantal dagen te stoppen met de medicatie.
"Ik kon eigenlijk niks meer. Ik kon mijn hoofd niet meer draaien en mijn spieren zaten zo vast als een huis. Het voelde als beton", zo beschrijft Johan zijn situatie afgelopen maandagmorgen. Het begon al eerder, toen hij op de donderdag daarvoor naar de apotheek ging om weer nieuwe cholesterolmedicatie te halen.

In ziekenhuis beland

"Ik had al gelezen dat er een probleem was met de levering van het medicijn dat ik altijd gebruik. In overleg met de apotheek heb ik daarom andere, vervangende, medicatie gekregen." Johan gebruikt zijn medicijnen drie keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag. "Vrijdagochtend nam ik de eerste dosis. Tijdens het weekend voelde ik me niet helemaal fit en had ik veel pijn in de spieren. Maandag ging het helemaal mis toen ik uit bed kwam, ik kon helemaal niets meer."
In het verleden heeft Johan al eens meegemaakt dat het misging nadat hij andere medicatie had gekregen. Hij belandde destijds in het ziekenhuis. "Ik had toen dezelfde klachten als nu", vertelt Johan. "Als je dat de eerste keer meemaakt is dat best ingrijpend. Afgelopen maandag wist ik door deze ervaring dat het lag aan de medicatie. Daarom ben ik na maandag gestopt met de medicijnen. En inderdaad, ik voelde me al snel wat beter."
Johan Bokma: "Ik kon niks meer. Alle spieren waren verstijfd."
De Patiëntenfederatie Nederland herkent de problemen rond de levering van medicijnen. Een woordvoerder zegt: "Het is een landelijk probleem, vooral bij aandoeningen zoals parkinson en epilepsie. Hier zie je bovengemiddeld veel medicijntekorten en dat mensen gedwongen worden andere medicijnen te nemen. We horen verhalen over slechte bijwerkingen via patiëntenverenigingen in het land en ons nationaal zorgnummer."

Campagne gestart

De federatie zou graag meer aan het probleem willen doen maar laat weten dat zij ook afhankelijk is van bijvoorbeeld een land als China, dat de medicijnen levert. Wel heeft de federatie een brief gestuurd aan de minister van Volksgezondheid. Die laat in een reactie weten dat hij de tekorten betreurt en dat het ministerie werkt aan oplossingen voor het probleem. Daarnaast zijn Nederlandse apothekers vorige maand een campagne gestart om de medicijntekorten onder de aandacht bij de politiek te krijgen.
Voor Johan Bokma is het nog niet duidelijk wanneer hij zijn 'oude' medicijn weer kan ophalen bij de apotheek. "Ik heb van de apotheek te horen gekregen dat het medicijn wat ik normaal slik over een maand weer beschikbaar is, maar dat is niet met zekerheid te zeggen."

Oproep aan patiënten

Ondertussen ziet hij dat er heel veel problemen ontstaan, omdat mensen andere medicatie krijgen voorgeschreven. Met zijn verhaal wil hij vooral deze mensen waarschuwen. "Ik ben na vier dagen nog steeds niet de oude. Ik wil mensen die problemen ervaren na het krijgen van vervangende medicatie ook oproepen om zich te melden. Ik denk dat hier heel snel een oplossing voor moet komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.