Direct naar artikelinhoud

Dijsselbloem wil bedrijven beschermen tegen buitenlandse overname

De schrik van de mislukte miljardenoverval van het Amerikaanse Kraft Heinz op Unilever zit er nog goed in. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen buitenlandse kopers, zei hij dinsdag tijdens een gesprek over de PvdA-campagne.

Dijsselbloem wil bedrijven beschermen tegen buitenlandse overname
Beeld EPA

'Nederland moet de naïviteit afschudden en moet zijn strategische economische belangen beschermen.'

De PvdA-bewindsman voelt er wel voor buitenlandse overnames, naar Amerikaans voorbeeld, voortaan aan een overheidscommissie voor te leggen. Die moet dan bekijken of de overname de Nederlandse belangen dient. In het geval van Unilever betreft dat de agrofood-sector, goed voor ruim 10 procent van het bbp. Zo is Unilever volgens Dijsselbloem een van de grootste geldschieters van de universiteit van Wageningen.

'Roofdieren'

Ook ondernemingsraden zouden een stem moeten krijgen. Ook wil de minister bedrijven ruimte geven zichzelf te wapenen. Een recent voorstel van zijn VVD-collega Kamp voor de telecomsector gaat Dijsselbloem lang niet ver genoeg. Nederland moet het nu hebben van 'lomp duw- en trekwerk' om buitenlandse belagers te weren. Zoals bij de dreigende overname van PostNL door BPost. Het kabinet noemde dat, tot boosheid van de Belgen, 'een stap terug'.

Grote Nederlandse bedrijven zijn aantrekkelijk voor 'roofdieren'. Ze hebben vaak veel geld in kas en maken weinig werk van investeringen en groei. Dijsselbloem wil niet spreken van protectionisme, maar waarschuwt wel dat bedrijven zelf ook moeten waken voor luiheid en meer moeten investeren in innovatie en groei. Als ze hun aandeelhouders niet tevreden houden, trekken ze immers kopers aan. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens Dijsselbloem elf niet of slecht beschermd. Hij baseert zich daarbij op een artikel uit Het Financieele Dagblad.

Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen, is verbaasd dat Dijsselbloem elf AEX-bedrijven slecht beschermd noemt. Eumedion telt er maar drie: naast Unilever zijn dat digitaal beveiliger Gemalto en informatiebedrijf Relx (voorheen Reed Elsevier). Beleggers moeten doorgaans weinig hebben van beschermingsmaatregelen, omdat die de beurskoers van bedrijven drukken en het management lui zouden maken.

Dijsselbloem wil niet spreken van protectionisme, maar waarschuwt wel dat bedrijven zelf ook moeten waken voor luiheid