Duitse uitgevers willen geld zien als AI van Google en Microsoft hun content gebruikt

Duitse bonden van uitgevers spreken zich uit tegen het gebruik van hun content door chatbots zoals ChatGPT en later zoekmachines aangedreven door AI, zo meldt Tagesspiegel. Volgens hen wordt AI gebruikt om op basis van door hen beheerde publicaties concurrerende inhoud te genereren, wat alleen mag met een licentie afgegeven door de uitgever. Ondertussen staat de AI-wereld niet stil en wordt er gesproken over zoekmachines die eigen content genereren op basis van dergelijke publicaties, wat het conflict nog ingewikkelder maakt.

De klachten komen van twee grote bonden van Duitse uitgevers, de Federale Vereniging van Digitale Uitgevers en Dagbladuitgevers (BDZV) en de Mediavereniging van de Vrije Pers (MVFP). Zij stellen: "Naar onze mening is de exploitatie van content van uitgevers door AI-modellen voor de publicatie van concurrerende inhoud alleen toegestaan met een licentie van de uitgever." Ze gaan verder: "Als beschermde inhoud wordt gebruikt door chatbots moet een passende vergoeding worden betaald aan rechthebbenden."

De uitgeversbonden roepen een interessante vraag op; van wie is de content die online gepubliceerd wordt en mag dat gebruikt worden om eigen concurrerende content mee te maken? In het geval van ChatGPT is dat nog op vrij kleine schaal een kwestie, maar het wordt pas echt ingewikkeld als zoekmachines als Google en Microsofts Bing inderdaad zelf inhoud gaan genereren, samengesteld op basis van concurrerende teksten. De BDZV en MVFP stellen verder dat het verboden zou moeten worden dat zoekmachines hun eigen (door AI gegenereerde) content bovenaan een zoekpagina zetten. Dit zou concurrentiebelemmerend en toepassing van een monopolie zijn.

Deze discussie lijkt voort te borduren op eerdere conflicten tussen uitgevers en zoekmachines. In verschillende landen (onder meer binnen de Europese Unie) mogen uitgevers een vergoeding aan zoekmachines vragen als (delen van) hun nieuwsberichten in bijvoorbeeld Google News vertoond worden. Dat zou een voorproefje kunnen zijn op het AI-verhaal; de politiek schaarde zich tot dusver achter uitgevers. Vooralsnog zijn er daarentegen geen concrete regels over het verwerken van beschermde inhoud met AI's. Dat zal ongetwijfeld niet meer lang duren.

Bron: Tagesspiegel

« Vorig bericht Volgend bericht »
0