RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Techbedrijf ASML op huizenjacht in Veldhoven: 'Alsof je de loterij hebt gewonnen'

Een reclamebord voor de bouwplannen van het techbedrijf. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / GinoPress

Techbedrijf ASML wil heel graag uitbreiden in Veldhoven, waar het hoofdkantoor gevestigd is. Het bedrijf heeft al een eventuele locatie op het oog en probeert daarom liefst dertien huizen in één straat op de kop te tikken. Daarbij wordt niet op een cent meer of minder gekeken, meldt Omroep Brabant.

Het gaat om huizen aan de Heerseweg in de Brabantse plaats, die naast Eindhoven ligt. ASML is inderdaad in gesprek met de bewoners, aldus woordvoerder Kelsey Zeegers. Volgens haar gebeurt dat mede op initiatief van de bewoners.

Dubbele van de vraagprijs

Die willen namelijk graag weten waar ze aan toe zijn, nu ASML het oog heeft laten vallen op het terrein waarop hun huizen staan. Eigenlijk wil niemand weg uit zijn huis, maar het techbedrijf zou bereid zijn veel geld te betalen om de bewoners uit te kopen. "Bijna het dubbele van de vraagprijs", zegt Frans Hendriks, een van de bewoners, tegen Omroep Brabant. "Alsof je de loterij hebt gewonnen."

Chinese
Lees ook:
Chinese werknemer ASML verduisterde informatie over technologie

Hij heeft een makelaar in de arm genomen, als hulp bij de onderhandelingen met het bedrijf. Volgens Hendriks zijn er al afspraken over de verkoopprijs, maar ASML ontkent dat al over bedragen is gesproken. 

Hele terrein nodig

"We gaan niet continu naar onze buren toe om hun huizen op te kopen", zegt Zeegers. Ze legt uit dat het voor het bedrijf ook geen zin heeft om één woning te kopen, omdat ASML het hele terrein nodig heeft voor eventuele nieuwbouw. 

Topman
Lees ook:
Topman ASML: strengere exportregels voor China gaan ons allemaal raken

Het bedrijf denkt daarom ook actief mee met de bewoners. Onder meer door hen te wijzen op een informatiebijeenkomst van een projectontwikkelaar, vanavond in Veldhoven. Om wat voor soort project het gaat, is nog onduidelijk. In de uitnodiging, ingezien door Omroep Brabant, staat dat het gaat om 'woningen in alle soorten en maten, van een seniorenwoning tot een riante bungalow'. 

Mogelijkheden bekijken

Het bedrijf, dat vorig jaar 5,6 miljard euro winst boekte, kijkt gewoon naar de mogelijkheden, aldus Zeegers. Dat is nodig omdat er nog wel wat tijd overheen gaat tussen het kopen van grond en het krijgen van vergunningen om er te mogen bouwen, legt Zeegers uit.