Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Auteurs en uitgevers steunen schrijver Pim Lammers met paginagrote advertentie

Alle landelijke dagbladen publiceren zaterdag een paginagrote advertentie waarin auteurs en uitgevers steun betuigen aan schrijver Pim Lammers. Zeker 2000 mensen uit het vak hebben de advertentie ondertekend, meldt boekenkoepel CPNB.

Schrijver/dichter Pim Lammers.Beeld Poeziepaleis

In de advertentie staat dat de initiatiefnemers het verschrikkelijk vinden dat Lammers zich terug heeft moeten trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht omdat hij talloze doodsbedreigingen ontving.

“De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd.”

De steunbetuiging is spontaan ontstaan bij enkele auteurs en uitgevers waarna de Groep Algemene Uitgevers (GAU) de actie coördineerde. Behalve schrijvers, illustratoren en vertalers hebben tal van organisaties uit het boekenvak de oproep medeondertekend.

Online hetze

Ook boekwinkels in Amsterdam brengen de komende week het werk van Pim Lammers extra onder de aandacht, om zo hun steun aan de schrijver te betuigen. De Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) meldde donderdag dat vrijwel alle 1500 boekwinkels in Nederland meedoen aan de actie, door bijvoorbeeld het werk van Lammers op een prominente plek te etaleren en posters met zijn gedichten op te hangen.

De doodsbedreigingen gericht aan Lammers volgden na een online hetze op sociale media. Veel mensen vonden het niet kunnen dat Lammers een gedicht voor de Kinderboekenweek zou schrijven, omdat de auteur bijna tien jaar geleden een verhaal voor volwassenen schreef over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...