Media

Bonusquote: ‘Er is in Nederland sprake van maffianisering, een levensgroot probleem’

04-02-2023 12:23

The Godfather
Still uit The Godfather. Youtube.

 

“We staan in Nedeland op een kantelpunt.

“Er is in Nederland wel sprake van maffianisering. Je ziet dat de Italiaanse maffia zich ook heeft genesteld in landen als Duitsland en Nederland. En vanwege hun succes zijn Nederlandse criminele groepen de maffia gaan imiteren. En als je nu dan ziet dat ze er ook mee zijn gaan samenwerken dan moet je erkennen dat er sprake is van een levensgroot probleem.

“Geweld is niet alleen meer een middel dat criminelen onderling gebruiken. Er zijn in Nederland groepen die zich nu met geweld tegen de overheid én de rechtsstaat keren. Dat is echt een verschil met de jaren negentig.

“Criminele groepen die zich, zoals de afgelopen jaren, met offensieve acties tegen de overheid keren. Dan moet je spreken van maffianisering: het toepassen van strategieën van de Italiaanse maffia. Nederlandse criminelen hebben zich die werkwijze eigen gemaakt.

“Door jarenlang mismanagement is de recherche in de jaren tachtig en negentig de nek omgedraaid. En daarmee ook de rechtsstaat.

“Het grootste probleem zit bij de korpsleiding van de Nationale Politie. Daar zitten te weinig mensen die recht van spreken hebben.”

Cyrille Fijnaut (77) wordt in NRC, waarin een interview met hem, de ‘nestor van de vaderlandse criminologie’ genoemd. Hij heeft nu zijn memoires geschreven en in het nawoord kondigt hij nog meer boeken aan, waaronder één over de geschiedenis van georganiseerde misdaad in Nederland.

Daarmee is het niet best gesteld in Nederland, zo blijkt. Helemaal niet best.

Reden: falend management, een Nationale Politie met mensen in de top die geen kennis van zaken hebben en het de nek omdraaien van het recherchevak.