Leesvoer: 'De democratie crasht' is Kees Verhoevens reflectie op de Tweede Kamer

Zeg 'politicus' en 'ict' en de kans is groot dat je bij Kees Verhoeven terechtkomt. Sinds de D66'er bij de vorige verkiezingen de Tweede Kamer verliet, heeft hij gewerkt aan een boek. De democratie crasht is een soms frustrerend, maar vaak verhelderend kijkje achter de schermen van de politiek.

Kees Verhoeven was jarenlang hét gezicht van digitalisering in de Tweede Kamer. Hij was zeker niet het enige technisch onderlegde Kamerlid; Astrid Oosenbrug verliet gedesillusioneerd de politiek en Ton Elias stelde een hele commissie in om ict-projecten bij de overheid te onderzoeken. Door zijn behendigheid op Twitter en zijn standpunten rondom het Wiv-referendum werd Verhoeven echter een van de prominentste gezichten op digitaal gebied. Vorig jaar vertrok hij uit de politiek. Hij begon een consultancybureau, maar schreef ook het boek De democratie crasht over zijn tijd in de Tweede Kamer. Dat geeft een goed en soms ook cynisch kijkje achter de schermen van de Nederlandse politiek, met meer dan genoeg digitalisering om de gemiddelde tweaker te boeien.

Denkpatronen en weeffouten

Over dit boek

Kees Verhoeven, De democratie crasht
Uitgever: Business Contact
Verschenen: 23 januari 2023
272 pagina's
Verkrijgbaar als e-book en hardcopy
ISBN: 978 90 470 1601 4

Je merkt tijdens het lezen goed dat De democratie crasht vooral ook een reflectie is op Verhoevens tijd in de Kamer. In de eerste hoofdstukken probeert hij namelijk zaken in perspectief te plaatsen. Niet de politiek of digitalisering komen aan de orde, maar denkpatronen en weeffouten. Hij beschrijft fenomenen als confirmation bias en bedenkt formules als 'doel + middel + controle = wet', waarop hij later in het boek regelmatig terugkomt. Hoe er bijvoorbeeld ruis ontstaat in een discussie over het toestaan van Kaspersky-software bij de overheid. Het hele boek staat vol met zulke kaders. Zo gaat een belangrijk onderdeel over de totstandkoming van de Wiv 2017, de beruchte aanpassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarover in 2017 een referendum werd gehouden. Verhoeven schrijft niet alleen hoe en wat er gebeurde, hij noemt ook verschillende kaders en denkprocessen waarbinnen zo'n wet wordt opgezet, zoals het veiligheidsdenken onder politici.

Geen juice

Kees Verhoeven De Democratie CrashtWie sappige juice verwacht over handjeklap of schimmige achterkamerdeals in Den Haag, hoeft De democratie crasht niet te lezen. Het boek is vooral een waarschuwing van Verhoeven aan de samenleving en aan de politiek. Hij waarschuwt voor de invloed van sociale media en voor het gebrek aan kennis over ict in de Tweede Kamer. Dat beschrijft hij niet in abstracte termen, maar hij koppelt het aan concrete voorbeelden. De meeste daarvan zijn voor de gemiddelde tweaker misschien niet verrassend of onthullend. Verhoeven laat bijvoorbeeld zien hoe Huawei in Nederland kon blijven opereren doordat beleidsmakers het verschil tussen rand- en kernapparatuur in telecomnetwerken niet snapten. Daaruit komt de lange discussie over de aanwezigheid van de Chinese fabrikant in Nederland voort, door Verhoeven vervolgens op interessante wijze geduid via zijn eigen betrokkenheid bij de kwestie.

Een ander voorbeeld is de schok van de Tweede Kamer toen in 2022 bleek dat spionagesoftware Pegasus werd ingezet in Nederland. Verhoeven beschrijft in zijn boek hoe hij eerder een initiatiefwet indiende om de spyware te verbieden, maar dat die strandde vanwege een gebrek aan kennis in de politiek.

Draaien rondom de Wiv

Het boek gaat niet alleen over denkfouten en -patronen. Het is ook een reflectie van Verhoeven zelf op zijn werk. Een belangrijk onderdeel daarvan is zijn inmiddels veel bekritiseerde 'draai' rondom de Wiv. Aanvankelijk was Verhoeven fel tegenstander van de 'sleepwet', maar toen het referendum er kwam, riep hij juist op om vóór de nieuwe wet te stemmen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, met name door blogs als GeenStijl, maar ook door Arjen Lubach. Zij verweten hem partijpolitiek te bedrijven en niet eerlijk te zijn. In De democratie crasht komt Verhoeven uitgebreid terug op dat gedachteproces. Hij vertelt hoe hij zich realiseerde dat de wet nodig was, maar ook beter toezicht nodig had. Ook gaat het over de kritiek die hij kreeg en die aansloot op de mediacratisering van de politiek, die hij als een groot probleem ziet.

Politieke problemen

De democratie crasht gaat in het algemeen over de grote problemen die Verhoeven ziet in de politiek anno 2023. Voor een deel zijn dat problemen die de afgelopen jaren boven zijn komen drijven in Nederland, zoals een fragmentatie van de Tweede Kamer met kleinere partijfracties die gezamenlijk minder kennis hebben. Bij sommige van die problemen haalt Verhoeven er een digitale component bij, wat soms een beetje geforceerd aanvoelt. De werkdruk van Kamerleden verklaart hij bijvoorbeeld deels door het feit dat ze anno 2023 permanent online zijn met hun smartphones, terwijl die werkdruk ook veel andere oorzaken heeft, zoals juist de eerdergenoemde kleiner wordende fracties.

Oplossingen

Kees Verhoeven
Bron: Sebastiaan ter Burg

Het mooie aan De democratie crasht is dat het niet alleen een cynische biografie is van Verhoevens tijd in de politiek; het is een duidelijke uiteenzetting van wat hij ziet als de problemen in de politiek, maar hij draagt er ook meteen oplossingen voor aan. Die staan in de laatste twee hoofdstukken centraal. Sommige oplossingen lijken vrij voor de hand liggend en zijn makkelijker opgeschreven dan uitgevoerd. Verhoeven pleit bijvoorbeeld voor meer investeringen in cybersecurity en het versterken van de vitale infrastructuur in Nederland. Dat willen kabinetten en experts al jaren. Ook pleit Verhoeven ervoor om grote techbedrijven op te knippen en wil hij een 'digitaks'. Dat zijn plannen die in het verkiezingsprogramma van D66 stonden en waar ook op Europees niveau aan wordt gewerkt.

Daarmee hebben sommige onderdelen van De democratie crasht voor een tweaker misschien een wat hoog 'duh'-gehalte. Het is geen verrassing dat een prominente oud-D66-politicus meer geld voor cybersecurity wil. Ook zullen sommige wetten en wetsvoorstellen die Verhoeven beschrijft, bekend voorkomen, bijvoorbeeld over ict-projecten als CoronaMelder en SyRI. Dat is echter lang niet overal het geval. In veel gevallen is het ook goed om eens een kijkje in de keuken te kunnen nemen en te zien hoe een individuele politicus de totstandkoming van een wet beleeft en probeert te beïnvloeden. Dat maakt De democratie crasht voor iedereen interessant, zelfs als je technologie in de politiek al intensief volgt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-02-2023 • 10:56

139 Linkedin Whatsapp

Reacties (139)

139
122
68
5
1
20
Wijzig sortering
Verhoevens waarschuwing voor de gevaren van sociale media zijn wat mij betreft een geval van 'ook een kapotte klok geeft 2x per dag de juiste tijd'. Aangezien hij ideologische doelen nastreeft en niet simpelweg een progressieve technocraat is moeten wij, "de experts", hem niet zomaar op een voetstuk hijsen als hij onze zorgen benoemt!

2 citaten uit dit stuk van zijn hand:
"De tegenkrachten waarmee globalisering, kapitalisme en dus liberalisme deze eeuw te maken kregen, betekenden ook een onderdrukking van de liberale democratie als politiek systeem" &
"Met de opkomst van het populisme in het digitale tijdperk werd, in combinatie met de inzet van social media, de democratie onder druk gezet."

Hij stelt dus dat liberalisme niet kan bestaan zonder de combinatie van kapitalisme en globalisme: een aanval op één van deze is een aanval op onze democratie en het hele politieke systeem. Vanuit dat perspectief wil hij gebruik van sociale media sturen.

Zijn probleem is dus niet zozeer het bestaan van de marketingmachine achter sociale media die onze mening kan beinvloeden. Nee, hij waarschuwt vooral voor één bepaalde groep gebruikers van de machine: populisten. Die ondermijnen de rechtstaat en misbruiken emotie om macht te verkrijgen.

Daarmee groepeert hij organisaties als Extinction Rebellion en FvD bij elkaar in de groep 'gevaarlijk', maar laat ruimte voor de kapitalistische multinationals om onze keuze(vrijheid) ernstig te schaden via selectieve informatievoorziening.

Past perfect bij het D66 van de afgelopen 15 jaar, neoliberaal economisch perspectief en slechts progressief zolang de status-quo in stand blijft. Het is de bestuurscultuur die crasht, niet de democratie.

N.B. zijn standpunten rond dataverzameling en burgerrechten ben ik het wel mee eens, het juiste verband met profilering op sociale media ontbreekt wat mij betreft dus wel.

Edit: check deze ondergewaardeerde reactie voor meer achtergrond over (o.a.) D66'ers die ICT issues gebruiken voor behoud politieke en economische positie. Kees Verhoeven benoemt dit niet, dus reken zelf maar uit waar hij staat.

[Reactie gewijzigd door Cio op 2 februari 2023 17:06]

Hij stelt dus dat liberalisme niet kan bestaan zonder de combinatie van kapitalisme en globalisme: een aanval op één van deze is een aanval op onze democratie en het hele politieke systeem.
Ik snap ook dat blinde geloof in het neoliberalisme van de VVD en D'66 niet.

het is toch duidelijk dat het onbeperkte neoliberalisme onze planeet en maatschappij totaal kapot maakt. Alles voor de winst, alles voor de multinationals. Steeds grotere verschillen tussen arm en rijk. De rest van de wereld is allang verder aan het kijken maar zij gaan gewoon hardnekkig door op de Amerikaanse (Angelsaksische) richting. Historisch gezien zijn alle beschavingen met een complete vrije-markt inrichting ook onderuit gegaan door deze race to the bottom. Dat zie je in Amerika al gebeuren, dat land is zich helemaal kapot aan het scheuren van de tegenstellingen.

Ik vind het heel zorgelijk dat mensen denken dat het tegen deze begrippen zijn meteen een aanval op onze democratie is. Dan hebben ze toch de democratie niet begrepen, mensen mogen een andere mening hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 februari 2023 20:48]

Het punt is dat er simpelweg geen fatsoenlijk alternatief is. Welk systeem is dan echt beter? En los van of het systeem beter is, past het ook bij de menselijke natuur?

Het probleem zit hem altijd bij mensen en hoe ver we ontwikkeld zijn. Er zijn tal van betere politieke en economische systemen denkbaar, maar geen past bij ons huidig ontwikkelingsniveau En het lijkt ook niet alsof we niet echt geinteresseerd zijn om ons verder door te ontwikkelen - kijk eens hoe we in Nederland met kinderen en onderwijs omgaan.

Volgens mij gaat het in de rest van de wereld niet veel beter, hoogstens in een paar landen ten noorden van ons.
Nou het 'Rijnlandse' systeem zoals dat vóór de ongebreidelde neoliberalisering onder en dankzij Reagan en Thatcher (en later helaas gedeeltelijk overgenomen als 'derde weg' tot hun grote schade en schande overigens door sociaal democratische partijen onder Blair en Kok) Zie bijvoorbeeld: https://managementscope.n...model-angelsaksisch-model en Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijnlands_model

Dat is tot en met de 90iger jaren een 'kapitalisme met een menselijk gezicht' geweest in tegenstelling tot het ongebreidelde aandelhouderskapitalisme waar men nu de grote nadelen van begint in te zein. Zieook

The Dumbest Idea In The World: Maximizing Shareholder Value
Ik vind de socialere kant een stuk beter ja. Ik vond Nederland een stuk beter om in te leven in de jaren '80, hoewel dit voor de VVD een schrikbeeld is. Maar toen hadden we veel meer rust in ons leven en zaten niet steeds op een schopstoel. Als je een keer in de put zat dan kreeg je hulp, er was nog een vangnet.

Bij de natuur vind ik het ook niet passen. Rechts gaat altijd uit van het slechte in mensen. "Als je mensen teveel helpt dan bereiken ze niks", "De meeste uitkeringshouders zijn profiteurs", dat soort dingen. Ik vind het een beetje "zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten". Er moet een balans zijn, en die is al decennia weg in Nederland.
Volgens mij gaat het in de rest van de wereld niet veel beter, hoogstens in een paar landen ten noorden van ons.
Als je puur economisch kijkt ja, als je ook kijkt naar levenskwaliteit niet. Nederland is helemaal kapot gemaakt. Je kan geen huis meer krijgen (koop of huur), we lopen altijd op ons tandvlees van crisis naar crisis, hebben geen baanzekerheid meer (ZZP misbruik), terwijl de grote bedrijven het land misbruiken als belastingparadijs.

Als het gaat om het beschermen van het milieu kan je ook helemaal niks van het kapitalisme verwachten. Het gaat alleen om winstmaximalisatie en het externaliseren van milieuschade naar de samenleving (en ook andere factoren zoals sociale problemen).

Ik vind Nederland een van de slechtste landen in Europa om in te leven, niet economisch maar qua levenskwaliteit, gelukkig woon ik er ook niet meer.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 februari 2023 09:37]

De mensheid crashed keihard. Dat is wat er aan de hand is. We lijken inmiddels te dom om zelf goed na te kunnen denken. We sluiten ons aan bij populaire mening en dompelen ons daar helemaal in onder. Er is maar 1 uitkomst…
Dat komt omdat de niet populaire meningen niet meer bespreekbaar zijn. In het dagelijks leven wel, maar online is het nauwelijks bespreekbaar. Dat zagen we genoeg de laatste 2 jaar; pas nu worden dingen bespreekbaar terwijl het eigenlijk al geen nut meer heeft.
Als je een niet populaire mening hebt dan val je buiten de groep en dat willen de meeste mensen niet. Daarnaast zijn veel mensen niet perse dom, maar hebben gewoon geen interesse in bepaalde zaken tenzij het ze of naasten direct raakt.

Het helpt ook niet dat veel mensen gewoon binair (zwart/wit) denken. Om een niet populair voorbeelld te nemen. Probeer hier maar eens wat positief over bijvoorbeeld Trump te zeggen; mensen kunnen er gewoon niet inkomen dat iemand zowel positieve als negatieve dingen doet en dat als iemand iets positiefs benoemd van A het niet meteen betekent dat die persoon alles van A fantastisch vind.
Maak maar ééns een post op Reddit die niet aansluit bij de mening van de het gros. Gegarandeerd dat je honderden downvotes krijgt en onzichtbaar wordt (ergens helemaal onderaan in de comments). Ook al boeien de upvotes/downvotes je niet, jou comment waar je tijd in hebt gestoken is wel onzichtbaar (en dus verspilde tijd). Ik denk dat veel mensen zich inderdaad zoals jij al aangeeft zich niet meer durven uit te spreken want als jou mening anders is als anderen dan wordt je gelijk weggezet als trol of wappie. Wat je dan ook weer krijgt is enorme polarisering waar mensen met een bepaalde mening elkaar gaan opzoeken en er geen waardevolle discussie meer is maar alleen nog maar een echokamer waarin men elkaar napraat, en zoals jij al aangeeft hebben we dat de afgelopen twee jaar volop gezien.

Dat is ook het probleem van social media en met name systemen waarbij "goede reacties" beloont worden. Ik roep het al langer maar de meeste moderatiesystemen gaan veel te ver en zijn eigenlijk een vorm van censuur aan het worden. Mensen voor van alles uitschelden of racisme dat is natuurlijk een voorbeeld waarbij moderatie wel nodig zal blijven. Maar ik zie ook steeds vaker (of eigenlijk vrijwel altijd) dat mensen die een andere mening hebben en dit op een respectvolle manier uiten ook gewoon de grond in worden gemodereerd. Er zijn ook genoeg fora waar er helemaal geen karma systeem is en ik zie eigenlijk ook dat de discussie op dit soort fora vaak veel meer open is als social media a la reddit. Ook andere social media zoals facebook welke alleen content laten zien "die voor jou interessant" is dragen bij aan polarisatie en het vormen van echokamers. Als je dan ook nog hoort dat sommige social media van plan zijn om betaalde comments bovenaan te plaatsen dan moet je je toch afvragen of er überhaupt nog zinnige discussie mogelijk is op zon platform.
Dat is natuurlijk altijd zo geweest. De geschiedenis herhaalt zich omdat bepaalde lessen maar een beperkt aantal generaties blijft hangen. En er zijn natuurlijk altijd politieke en economische belangen op de achtergrond die meespelen, maar die niet met het publiek worden gedeeld.

De uitkomst ... met geluk redden we het en met pech niet. Ook dat is niet anders.

Het is inderdaad wel dat we sinds eind jaren 70 dommer lijken te worden, maar dan heb je het maar over een paar tienden van een IQ punt. Ik denk vooral dat mensen zich nu vooral veel sneller laten beinvloeden door meningen en discussies die niet al te bijster slim zijn.

(Social) Media lijkt ons collectief dommer en verdeelder te maken. Ook de ruimte voor discussie is er niet, omdat je nagenoeg niet een discussie op basis van feiten en objectieve standpunten kan hebben.
Hij waarschuwt voor de invloed van sociale media en voor het gebrek aan kennis over ict in de Tweede Kamer.
Als het gebrek aan ICT-kennis het grootste probleem binnen de Tweede Kamer was, zouden we er nu niet zo slecht voorstaan. Er zijn maar weinig onderwerpen waarover ze kunnen debatteren zonder compleet voor schut te staan. Het is eigenlijk te triest voor woorden. Nederland zou baat hebben bij een zakenkabinet, maar iedereen met inhoudelijk relevante kennis holt naar twee jaar de politiek weer uit. Ik kan mij de frustratie overigens best voorstellen: in detail kernfusie en de inzetbaarheid daarvan uitleggen aan een stel nitwits die vooral zichzelf graag horen praten, is onbegonnen werk.
Waar het dus op neerkomt is dat je niet over kwaliteiten/ kennis van zaken hoeft te beschikken om gekozen te worden in 2e kamer verkiezingen.
Je kan niet van een mens verwachten dat hij of zijn verstand heeft van alle vraagstukken die binnen de maatschappij spelen, of het nu een politicus is of niet.
Maar van een Minister van [Onderwerp] zou je principieel gezien* juist wel verwachten dat diegene daadwerkelijk verstand heeft van [onderwerp]. Niemand zegt dat een politicus letterlijk alles moet weten en kunnen.

*Bewerk: kleine correctie :)

[Reactie gewijzigd door Lapjespoes op 2 februari 2023 13:36]

Eens, maar dat is niet wat OP zei.

Maar neem bijvoorbeeld de opkomst van ai, hoeveel Nederlanders zullen er zijn die daar echt iets zinnigs over vinden en dat ook nog eens kunnen omzetten in nuttig en helder beleid?

Het gaat er uiteindelijk om dat iemand basiskennis heeft, een abstract probleem kan duiden en de goede mensen heeft om hier soep van te koken.
Het hoeft nu echt niet iemand te zijn die specifiek in dat vakgebied zit, je wil iemand met een hoge affiniteit. Stel je zou een ML minister nodig hebben. Dan neem ik aan dat je iemand neemt die een technische studie heeft gevolgd (iiets met een goede basis in de wiskunde), eventueel met een minor op iets sociaal vlak (gezien de implicaties van ML met morele dilemma's).
Ministers zitten er om het volk te dienen en moeten geinformeerde beslissingen nemen. Op de plek van een ML minister wil je niet iemand met met als enige kunde politiek en kunstgeschiedenis.
Probleem is dat er door (alle/veel van de) leden van de Tweede Kamer (en ook de EK) gestemd moet worden over bepaalde zaken en dat de minister van [Onderwerp] alleen een uitleg kan geven bij het onderwerp/voorstel. De interpretatie daarvan ligt aan de kant van de luisteraar. Bij sommigen daarvan werken bepaalde woorden alleen al als een rode lap en die zullen niet voor nuance vatbaar zijn. Anderen zullen er net de verkeerde dingen uitpakken, hoe goed je het ook uitlegt en dan zijn er de lucky few die het wel allemaal begrijpen. Wat dat betreft is ons politiek bestel net de echte wereld. Mij zou je bijvoorbeeld ook niets moeten vragen over bepaalde ecologische vraagstukken. Natuurlijk kan ik met beperkte kennis wel zeggen of iets goed of slecht is (in mijn ogen en met de informatie die ik tot mijn beschikking heb), maar vaak liggen de zaken complexer dan dat, om maar een dwarsstraat te noemen.
Vakministers zoals Jetten die dit vertelde?

"We stoten dus in Nederland te veel stikstof uit, dat is een stofje dat er voor zorgt dat de natuur eigenlijk een verstikkende deken over zich heen krijgt, en daardoor sterft de natuur langzaam af" (bron)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 2 februari 2023 13:28]

Je vergeet dat hij ook geen flauw idee had hoe je met kernenergie je huis kon verwarmen.

https://www.youtube.com/watch?v=TCVI2YM14Qg
Potje uranium in de kachel toch? :D
:+
Zeker niet. Wat je wel zou mogen verwachten van een mens is dat hij zijn mond niet opentrekt over zaken waar hij/zij geen verstand van heeft. Daar ontbeert het nogal eens aan in de tweede kamer.

Het zou niet eens zo heel gek zijn om toch wat kwalificaties te verwachten bij bv. minister-posten. Als je ziet wat voor onnozelheid daar soms uitkomt zou dat best goed zijn, ook voor de beeldvorming om de politiek. Nu zijn ministerposten grotendeels politiek-bepaald, in plaats van op kennis. Dat is best een dingetje..
Niet verstand van alle, maar op z'n minst van het departement waarvan je minister bent. Of tenmiste en relevante studie in de richting ervan hebben gevolgd.
Klopt. Zoiets heet democratie. Iedereen heeft het recht om een politieke partij op te richten en zich verkiesbaar te stellen. En iedereen heeft het recht om op iemand te stemmen. En dan maakt het niet uit of je heel goed of heel slecht bent: als je maar genoeg mensen zo gek weet te krijgen om op je te stemmen, dan kom je in de kamer.
Disclaimer vooraf: ik ga dit wat zwart-wit schrijven, om het wat duidelijker te maken.

Wat voor mensen vind je in de politiek? Als ik hier lokaal bekijk, is het een combinatie van mensen die 'iets specifieks' willen veranderen in de gemeente en mensen die de gemeente in het algemeen willen verbeteren. Voor politici is dit bijna altijd de eerste stap in hun carrière. Je leert op een redelijk simpele manier hoe het politieke denkproces werkt en hoe jij medestanders kunt vinden voor jouw voorstellen. Zeker dat laatste deel is in dit verhaal heel belangrijk: je krijgt ervaring in het laveren binnen de politiek. Dat is meteen de belangrijkste eigenschap van een politicus (en de reden dat ik -ondanks jarenlang lidmaatschap van twee verschillende partijen- nooit de politiek in ben gegaan).

Je moet jezelf dus weg kunnen zetten, accepteren dat je niet altijd alles kunt krijgen (of soms maar een klein deel) van wat je zou willen. 'Tel je zegeningen' is belangrijk in de politiek.

Dan gaan we (let op: zwart-wit!) kijken naar de gemiddelde IT-er. Mensen die goed zijn in hun vak, zijn vaak ook best rechtlijnig: de aloude Bastard Operator From Hell is niet voor niets een IT-er ;). Niet bepaald de beste eigenschap om in de politiek actief te zijn.

Politici zijn goed in diplomatisch zijn: kleine winstpunten, subtiel. Dan zie je meteen waarom er weinig IT-ers actief zijn in de politiek. Vandaar dat politici meestal vertrouwen op hun medewerkers, die verstand hebben van specifieke onderwerpen. Maar ja, ook daar komt hetzelfde weer terug: een IT-er zal niet snel beleidsmedewerker worden.

Of je het nu eens bent met Kees (en/of zijn partij) of niet, het is bijna een godswonder dat er iemand in de Tweede Kamer zat met kennis over ICT. Het is ook geen simpel onderwerp en voor het grote gros van de politici moeilijk te begrijpen.

Overigens geldt dit voor veel onderwerpen: een kenner zal zich af en toe opvreten over de uitspraken van politici.
Dat is nooit het geval. Je kiest iemand om jouw standpunt te vertegenwoordigen. Dossierkennis is altijd goed natuurlijk (en meer ondersteuning voor kamerleden moedig ik aan). Maar een kamerlid zit daar niet om zijn expertise op het gebied het cybersecurity of pootaardappelteelt. Maar om de belangen van zijn kiezers te behartigen.
Het gros van de kiezers interesseert het maar weinig hoe kundig een politicus is. Het gaat om tweets en praatprogramma's.
Sterker nog: de meeste stemmen gaan naar een frontman/-vrouw. Kijk maar hoeveel mensen bijvoorbeeld daadwerkelijk Gideon van Meijeren de Tweede Kamer in wilde hebben (spoiler: 602).
D66-er die meer overheidsinvesteringen in de ICT wil. Drie maal raden waar dat geld naartoe gaat stromen:

https://www.ftm.nl/artikelen/route-d66

D66, geld en ICT, dan gaan alle alarmbellen rinkelen bij mij.
Heb even een gratis proefaccount aangemaakt om het te kunnen lezen. En vrij veelzeggend eigenlijk, leuk ook dat Kees Verhoeven er in voorkomt. Dat maakt het zeker relevant voor dit artikel waarin zijn boek bekeken wordt.
Via archive.is kan je de artikelen ook lezen ;) Of de bypass-paywalls-clean plugin voor firefox of chrome.

Overigens betaal ik wel voor sommige sites (Ik heb sinds 2007 een abo gehad op tweakers totdat ze maandelijkse afschrijving gingen verplichten met de laatste wijziging) maar FTM interesseert me niet vaak genoeg om er een abo voor over te hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 februari 2023 20:36]

Must-read voor iedereen die meewerkt aan overheids-IT, zodat je als capabele IT'er kan kiezen om dit niet te faciliteren. Helemaal nu kan je veel meer zeggen, volgende week heb je een andere baan.

En de paywall is gelukkig puur visueel, een beetje zoals het D66 partijprogramma.

[Reactie gewijzigd door Cio op 2 februari 2023 17:08]

You are absolutely right! Scary stuff.
Kees Verhoeven...dat is die man toch die toen 180 graden draaide ivm de sleep(er)wet. De democratei in Nederland crashed vooral omdat overheidsinstellingen zich niet houden aan wetgevingen en afspraken.

Als gevestigde politiek in Nederland maar blijven afvragen waarom de burger het vertrouwen in de overheid verliest...
Zolang de burger blijft stemmen op politici die de overheid vooral willen uithollen, die bij welk beleidsvraagstuk dan ook - van Groningen tot klimaatcrisis - vooral op zoek gaan naar geitenpaadjes, die vooral voor zichzelf (boekjes verkopen) en hun lobbyisten van het grootbedrijf (fossiel, agroindustrie) bezig zijn en die voor de oorzaak van welk probleem dan ook vooral naar groepjes zwakkeren in de samenleving wijzen (migranten, vluchtelingen werklozen, moslims), zal de overheid dat vertrouwen nooit terugwinnen. Je zaait wat je oogst.
De komende weken zal er door de gevestigde media: DPG, 1Vandaag, RTL etc er dan ook alles aan gedaan worden om het beeld van VVD,CDA,D66 positief bij te draaien als betrouwbare politiek. Van Groningen (VVD) tot aan stikstof (CDA), van onderwijs (D66) tot aan beperking immigranten (VVD.) Spruitjesprogramma 1Vandaag met haar zogenaamde opiniepanel 'namens de Nederlandse bevolking' krijgt nog drukke weken...

Ik heb me zefl voorgenomen om nooit meer op een middenpartij te stemmen in Nederland. Als politiek moet je erin het midden samen uitkomen, en niet allang decennia in het midden zitten en aan kleurloze lobbyende incompetente kartelpolitiek doen. Een gevaarlijke ontwikkeling dat zorgt voor wantrouwen, polarisatie en het zoeken van politieke extremen door steeds meer kiezers
Ik stem bij voorkeur op een democratische partij die niet alleen problemen benoemt, maar ook met daadwerkelijke oplossingen komt. En bij de problemen naar de echte oorzaken wijst, en niet naar de zwarte schapen. Oplossingen die passen in onze Grondwet, het EHRM en EU regelgeving - anders zijn het geen reële, ondoordachte of zelfs gevaarlijke oplossingen. Plannen die extern zijn doorgerekend, en dus financieel onderbouwd zijn.

De gevestigde media, die zijn als gevolg van marktwerking vooral gefocust op ophef. Ik zie nu onevenredig veel aandacht op TV voor Carolien van der Plas van BBB. Waarbij ze nooit eens goed aan de tand wordt gevoeld over haar belangen bij de agro-industrie en of ze er nou echt is voor 'boeren en burgers' of vooral voor agro-industriële ondernemers, veevoederindustrie, agrofarmacie, vleesverwerkers, bestrijdingsmiddelenproducenten, tussenhandel en supermarkten.

In 2019 ging er onevenredig veel kritiekloze aandacht naar Baudet. Terwijl de critici toen allang scherp hadden dat ze met iemand te maken hadden die er fascistische, nazistische, seksistische en racistische sympathieën op na hield, liepen alle media met hem weg want "fris geluid". Nu in 2023 is zijn beweging nogal ontmanteld, maar die 5e colonne van Poetin had dus nooit zo groot gemaakt hoeven worden als de media zich niet alleen lieten leiden door "wie trekt de meeste kijkers".

Het kabinet krijgt het in de media overigens aardig voor de kiezen. Er valt helaas weinig goeds te spinnen uit de opeenstapeling van slechte en nog slechtere keuzes en beslissingen. Ze rollen van het ene slechte rapportcijfer naar het andere. Niet dat dit mensen ervan weerhoudt om op een van de coalitiepartijen te stemmen, want "we hebben het toch goed?".

Dat is de meest cynische invulling van de democratie in ons versplinterde stelsel: een voldoende grote meerderheid tevreden houden en zo aan de macht blijven terwijl je zo groot mogelijke minderheid bewust verdeelt tussen de partijen op beide flanken. Verdeel en heers.
Ik stem bij voorkeur op een democratische partij die niet alleen problemen benoemt, maar ook met daadwerkelijke oplossingen komt.
Er wordt vaak verweten dat politieke partijen die niet in het midden zitten niet met oplossingen (kunnen) komen of niet democratsich zijn...en dan wordt er gewezen naar zoiets als FvD om gelijk een extreem beeld te koppelen aan partijen die niet in het midden zitten. Groenlinks was ooit een rand-partij, evenals de SP, maar die hebben wel degelijk goede oplossingen en stellen goed beleid voor. Het vaak enge framen (m.n. door de VVD) en het electoraat bang te maken dat als we op die of die partij stemmen het land onbestuurbaar (of in relatie tot de VVD..onbetaalbaar) zou worden komt steeds minder aan gelukkig.
Hij had het naar mijn idee niet over de SP of GroenLinks, maar partijen zoals FvD, PVV.
Ik heb bewust geen concrete partij gekoppeld aan "een democratische partij die niet alleen problemen benoemt, maar ook met daadwerkelijke oplossingen komt." omdat er meerdere partijen zijn die in meer of mindere mate hieraan voldoen.

VVD was ooit ook zo'n partij - al werd ik zelden vrolijk van hun oplossingen. Maar is afgegleden naar een bedenkelijk niveau van bestuur waarin transparantie naar de volksvertegenwoordiging ontbreekt (Rutte doctrine, doofpot is niet eens uitzondering maar gewoon standaard werkwijze), regelgeving zo lang mogelijk genegeerd/overtreden wordt om korte termijn financieel voordeel voor de 1% (stikstof, mest, klimaat), onderhuids racisme welig tiert (toeslagenschandaal, 'anti woke' gekrakeel, onbarmhartige omgang met niet-witte vluchtelingen tegen mensenrechten schendingen aan) en 'dor hout' geofferd mag worden op het altaar van de economie van de 1% (vermijdbare oversterfte door wanbeleid tijdens Corona-crisis).
Dat schrijft hij niet. Daarnaast de PVV en FvD hebben bepaalde politieke verbanden, maar kan je niet direct met elkaar vergelijken. FvD is een reactionaire partij waarvan kamerleden letterlijk hebben opgeroepen tot fysiek verzet tegen democratisch gekozen instituties. De PVV houdt zich hier verre van.

De PVV is de eeuwige placeholder partij die vooral als doel heeft het verongelijkte rechtse deel van de samenleving een veilige gecontroleerde electorale plek te geven na Fortuyn en dat werkt al sinds 2006 uitstekend. Het polititeke midden (m.n. de VVD) in Nederland kan niet blij genoeg zijn met een partij als de PVV dat wel een enorm deel van de kiezers aan zich weet te binden, maar hierdoor totaal geen gevaar vormt, omdat het en nooit (meer) gaat (mee)regeren en vrjiwel met alle voorstellen van de VVD instemt

Een partij als JA21 is veel lastiger. omdat het wel bereid is mee te regeren, evenals de BBB en hopelijk ook ooit nog eens Omtzigt voor de zogenaamde gevestigde politiek. Omtzigt zou inhoudelijk het meest gevaarlijke voor het kleurloze politieke midden zijn dat nu aan de macht is.
k zie incompetent beleid en het niet nakomen van afspraken niet als ondemocratisch. Bovendien je kan in Nederland nog steeds de keuze maken om dit af te straffen.
Is dat dezelfde D66 dat in 2018 het raadgevend referendum definitief heeft afgeschaft?

Overigens kunnen Nederlandse burgers nog steeds niet hun Burgermeester, Commisaris van de Koning en hun Minister-President direct kiezen.

Ook is er geen Constitutioneel hof. Dat is in veel volwassen democratische landen (oa Duitsland en Frankrijk) ondenkbaar.

De democratie crasht niet, maar rammelt wel.
Wees blij dat er nog bepaalde functies zijn waarbij inhoudelijke kwaliteiten mbt het besturen van instellingen niet overgeleverd zijn aan de grillen van de burger.

En al anticiperend op de kritiek:
Natuurlijk, jij als individu kunt dat heel goed zelf bepalen en beoordelen.

Het 'probleem' ligt erin dat de wereld niet alleen om jou draait en er genoeg burgers zijn die hun buikgevoel volgen
Wees blij dat er nog bepaalde functies zijn waarbij inhoudelijke kwaliteiten mbt het besturen van instellingen niet overgeleverd zijn aan de grillen van de burger.
Nu zijn het de grillen van het 'old boys network' en de baantjescarrousel bij de Algemene Bestuursdienst.
Niet echt democratisch.
De assumptie dat in een democratie alles democratisch moet zijn is een verzinsel/wensbeeld.

Uiteindelijk is democratie een middel tot iets voor het beste voor een samenleving, geen doel an sich.
Wat het beste is, is subjectief maar ik als je een bestuurder wil kiezen die niet op basis van zijn kwaliteiten op die plek zit dan lijkt mij dat 'het beste' niet echt in het vooruitzicht ligt.

En bestuiren (dat wil zeggen met meerdere meningen en opvattingen er voor zorgen dat er een werkbare situatie is en er ook zoveel mogelijk gebeurt in het belang van de burger) dan heb je niets aan een bestuurder die die kwaliteit niet heeft en alleen op basis van buikgevoel anderen negeert of buitensluit.
En bestuiren (dat wil zeggen met meerdere meningen en opvattingen er voor zorgen dat er een werkbare situatie is en er ook zoveel mogelijk gebeurt in het belang van de burger) dan heb je niets aan een bestuurder die die kwaliteit niet heeft en alleen op basis van buikgevoel anderen negeert of buitensluit.
Dat geldt uiteraard ook voor de 'baantjesjagers' van de ABD.
Wie je kent is belangrijker dan wat je kan.
Wees blij dat er nog bepaalde functies zijn waarbij inhoudelijke kwaliteiten mbt het besturen van instellingen niet overgeleverd zijn aan de grillen van de burger.
En dus stemt de bevolking steeds extremer in een wanhopige poging de regie terug te krijgen... tot het op een zeker moment echt mis gaat.
De bevolking stemt steeds minder. Iedereen in de politiek zit in een hoogopgeleide elitaire bubbel en een hoop mensen aan de onderkant zijn afgehaakt.
Er zijn stadsdelen in Amsterdam waar de opkomst voor de verkiezingen onder de 20% komt.
Ik snap D66 ook wel, ik geloofde in eerste instantie ook in het referendum, maar wat mij betreft stemmen er teveel mensen zonder kennis die wel luisteren naar jolige figuren zoals Baudet en Jan Roos (bijv toen met Oekrainereferendum)
Hoe is dat anders dan mensen die zonder enkele kennis mogen stemmen op een politieke partij die niet eens verplicht is om hun eigen partijprogramma uit te voeren?

Ik weet overigens zeker dat als de uitkomst in jouw straatje gepast had, je nog steeds in het referendum zou geloven.
Hoe is dat anders dan mensen die zonder enkele kennis mogen stemmen op een politieke partij die niet eens verplicht is om hun eigen partijprogramma uit te voeren?
Dat gaat in principe niet over een enkel probleem en democratie is het minst slechte systeem.

Overigens zie je daar inderdaad ook mensen stemmen op partijen die niks bijdragen aan Nederland (PVV, FvD, misschien ook BBB etc).
Begrijp ik het goed dat je het belangrijker vindt dat mensen die stemmen voor een referendum meer kennis van het onderwerp hebben dan wanneer het gaat om alle beslissing voor de komende 4 jaar?

Je krijgt niet eens meer het partijprogramma waar je voor gestemd hebt. Stemmen anno 2023 is gewoon gokken op een bepaalde partij en hopen dat ze niet al te veel gekke dingen bedenken. Ik zou graag een verhoging van de kiesdrempel zien zodat er minder noodzaak is aan coalities met splinter partijen.
Overigens zie je daar inderdaad ook mensen stemmen op partijen die niks bijdragen aan Nederland (PVV, FvD, misschien ook BBB etc)
Beetje onsportief dit. Dat je persoonlijk geen fan bent van een partij, prima, maar polariseren hoeven we hier ook niet te doen.
Beide partijen roepen zaken die in strijd met de grondwet zijn, hoezo is mijn reactie dan onsportief?
Plus de Koning heb je niet (direct) gekozen.
Plus de partij die nu alle transacties vanaf €100 wil controleren op fraude. :/
Uiteindelijk evolueren zaken - zeker als je dit op de lange termijn bekijkt - spreek je niet snel van een crash.
maar "de democratie evolueert" werd door de marketing afdeling als te saai voor verkoop bestempeld... :)
Mooi verwoord. Met de kennis van nu of vanaf onze stoel is het heel makkelijk oordelen.
Dit https://www.geenstijl.nl/...niek-van-een-faalfabriek/ heb ik met 'plezier' gelezen, ook een goed voorbeeld. Het is gewoon rot in de regering/politiek. Miljoenen worden weg gesmeten en niemand is verantwoordelijk.
Waarbij er nooit een gedegen maatstaf is ter vergelijking.

Bij veel bedrijven is het vaak ook kommer en kwel en compleet afhankelijk van andere partijen die andere mensen weer inzetten uit andere landen 🧐🧐

Kamervragen iemand 👀
nieuws: ING-storing leidt tot problemen bij internetbankieren, app en iDEAL -...
Dat het kabinet veel belangrijke taken heeft uitbesteed aan de gemeenten, provincie, organisaties en de EU, de 2e kamer zat erbij en keek er naar, daar hoor je zo weinig over als ze plotseling het licht zien na hun politieke carrière.

Dat uurtje-factuurtje consultants en de grote ict aanbieders de lachende derde zijn, daar hoor je ze ook weinig over.

Organisatorische problemen en onwerkbare procedures afschuiven op ict, daar zijn ze weer wel goed in. De opluchting als "het systeem" het niet goed doet, geen pijnlijke vragen over het fuctioneren van politici en ambtenaren, is bijna hoorbaar.
Voor wie het boek niet kan vinden middels het onhandig geformatteerde ISBN nummer, hier is het nummer zonder spaties:
9789047016014
Dit is een reactie op @litebyte
Kees Verhoeven...dat is die man toch die toen 180 graden draaide ivm de sleep(er)wet. De democratei in Nederland crashed vooral omdat overheidsinstellingen zich niet houden aan wetgevingen en afspraken.

Als gevestigde politiek in Nederland maar blijven afvragen waarom de burger het vertrouwen in de overheid verliest...
Ik denk dat ze er op vertrouwen dat de kritieke massa toch op het centrum blijft stemmen.

(Verkeerd gereplaaid)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 2 februari 2023 12:18]

Ook democratie kan een verbeterslag maken door burgers meer inspraak te geven. Er wordt wel steeds meer een beroep gedaan op burgers, t.b.v. zelfredzaamheid en m.b.t. dat van hun (fysieke) omgeving maar meer inspraak m.b.t. deze domeinen blijft ver achter. Specifiek kijkend naar een partij als d66 die al haar punten voor meer inspraak allang over boord heeft gegooid.
Ze zorgen er helaas juist voor dat er minder inspraak is, of als er inspraak is, dmv een referendum, dan leggen ze die uitspraak naast zich neer.

En nu dat "handig" afgeschaft is, heb je helemaal niets meer te vertellen als burger. Dus ik zie het somber in voor de burger.
Dt is een van de redenen dat je een verschuiving ziet naar de zijlijnen van het politieke spectrum .De zijlijnen wordt vaak verweten populisme te bedrijven, het centrum van de politieke macht van onbetrouwbaarheid en incompetentie.

Een veel gehoord argument van het midden (inclusief tegenwoordig D66) is dat referenda voer zijn voor populisten. Maar dat is natuurlijk totale onzin. Als je als gevestigde politiek goed duidelijk kan maken waarom een maatregel dat maatschappelijk grote invloed gaat hebben noodzakelijk is, dan zal het gros van de bevolking er absoluut mee instemmen.
Als je als gevestigde politiek goed duidelijk kan maken waarom een maatregel dat maatschappelijk grote invloed gaat hebben noodzakelijk is, dan zal het gros van de bevolking er absoluut mee instemmen.
Dan gaat het licht uit en komt er weer oorlog in Europa.
Veel meer kwam er niet uit toen.

Maar ik vermoedt ook dat de politieke flanken gefinancierd worden door belanghebbenden die niet het beste voor hebben met onze landen met als puur doel ons politieke apparaat te verzwakken of zelfs kapot te laten gaan. Dus dat helpt ook niet echt mee.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 2 februari 2023 16:11]

Het midden zal door partijen die er welvaart aan denken te ontlenen worden betaald. En ik weet maar van 1 appartement. En dat is Pechthold's probleem niet dat van de partij. Maar het was wel typerende politieke "do as i say not as i do".

Mijn punt is meer dat de omvang van de flanken wordt gefinancierd door partijen die ons land letterlijk kwaad toe wensen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee