LOKAAL

Waarschuwing: agenten slingeren steeds meer kinderen op de bon

Dit meisje kreeg een 'bon voor goed gedrag'
Dit meisje kreeg een 'bon voor goed gedrag' © SCHIE
De afgelopen weken heeft de politie in Schiedam tenminste vijftig kinderen op de bon geslingerd. Dat aantal gaat alleen nog maar hoger worden, want de politie houdt de jeugd de komende tijd extra in de gaten. Niet kinderen die de wet overtreden, maar juist kinderen die zich goed gedragen kunnen een prent verwachten.
Met de ‘bon voor goed gedrag’ krijgen jonge Schiedammers tot en met dertien jaar oud een beloning als zij een goede daad hebben verricht, in de vorm van een gratis patatje. "Vandaag hadden we bijvoorbeeld een kindje dat vertelt dat ze de afwas doet", zegt wijkagent Alex Glijn. Volgens hem is dat een voorbeeld van gedrag dat beloond moet worden. "Maar ook kinderen die bijvoorbeeld hun moeder helpen met boodschappen sjouwen spreek ik aan."

Goed gedrag

Volgens Glijn is het daarnaast ook belangrijk dat de band tussen gezagsdragers en minderjarigen wordt versterkt. "Ik kan me nog herinneren dat toen ik heel jong was, ik een positieve vibe kreeg van een of andere wijkagent. Dat heb ik mijn hele leven met me meegenomen. Kijk nu naar mij, ik sta in het blauw. Ik zeg niet dat het direct invloed heeft gehad, maar het heeft er wel mee te maken gehad."
Ook denkt de Schiedamse wijkagent dat deze actie op de lange termijn deels kan bijdragen aan een oplossing in het personeelstekort bij de politie. Het enthousiasmeren voor het vak kan wat Glijn betreft namelijk niet vroeg genoeg beginnen: "Wat je tegenwoordig ziet, is dat er slecht mensen te krijgen zijn. Dus ik vind dat je daar jong mee moet beginnen."

Feest

Naast een gratis patatje dient de ‘bon van goed gedrag’ ook als uitnodiging voor een groot feest op 18 maart in de Grote Kerk in Schiedam. Tijdens het feest kunnen kinderen in een ambulance zitten, de sirenes van een politieauto aanzetten en genieten van het optreden van een goochelaar.
Met de ‘bon van goed gedrag’ kunnen kinderen een gratis patatje halen bij alle locaties van Bram Ladage in de stad. Naast de politie zal ook het ambulancepersoneel, de brandweer, het personeel van Irado en andere gezagsdragers de komende weken bonnen uitdelen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl