Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van dinsdag 24 januari terug

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Dit was het belangrijkste nieuws van vandaag:

    • Duitsland heeft volgens Der Spiegel ingestemd met het leveren van Leopard-tanks. Amerika zou bijna overstag zijn om Abrams-tanks te leveren.

    • Polen heeft officieel toestemming gevraagd aan Duitsland om Leopard-tanks te mogen leveren. Nederland denkt erover na om de Leopards die het leaset van Duitsland te kopen en te schenken aan Oekraïne.

    • Een groot corruptieschandaal noopt de Oekraïense president Zelensky tot het ontslaan van veel hoge functionarissen. Het gaat om onder meer een onderminister van Defensie en de plaatsvervangend procureur-generaal.

    • De toetreding van Zweden tot de Navo lijkt nog ver weg. Turkije annuleert een ontmoeting met Zweden en Finland in februari, waar ook de Navo-baas bij aanwezig zou zijn. Intussen hint Finland er op desnoods niet tegelijkertijd met Zweden toe te treden, als de Turkse bezwaren lang blijven aanhouden. 

    Lees hier verder in het liveblog van woensdag 25 januari.

  2. Pentagon verzesvoudigt productie artilleriemunitie om Oekraïne

    Om Oekraïne te kunnen voorzien van voldoende artilleriemunitie, moeten de VS hun productie verzesvoudigen. Binnen twee jaar hoopt het Pentagon 90 duizend artilleriegranaten per maand te kunnen vervaardigen, meldt The New York Times. Voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak, produceerden de VS 14 duizend stuks munitie per maand.

    De productie is sinds de Korea-oorlog, die eindigde in 1953, niet zo hoog geweest. Voor Amerikaanse doeleinden was het decennialang niet nodig om zoveel artilleriegranaten te maken. De focus kwam juist te liggen op de productie van precisiewapens. In de komende vijftien jaar investeren de VS 1 miljard dollar per jaar om de productie van artilleriegranaten te kunnen opschroeven.

    Hoewel de Verenigde Staten ook precisiewapens leveren aan Oekraïne, zoals luchtafweergeschut en Himars-lanceerinrichtingen, wordt het grootste deel van de strijd gevoerd met ongeleide artilleriegranaten. Volgens de VS vallen de meeste slachtoffers aan beide kanten door artillerievuur. 

    De extra productie is niet alleen bedoeld voor Oekraïne. De VS willen ook een grotere voorraad voor zichzelf opbouwen, voor het geval het land ooit een conventionele oorlog moet uitvechten. Gedurende het conflict hebben de VS al zeker een miljoen artilleriegranaten naar Oekraïne gestuurd. Bovendien hebben ze munitie gekocht en geleverd voor Oekraïense artillerie van Sovjet-makelij. 

    Joram Bolle


    Oekraïense militairen met een L119-houwitser in de regio Loehansk.Beeld AFP
  3. Twee Britse hulpverleners gedood in Oekraïne

    Twee Britten, die al een aantal weken werden vermist, zijn omgekomen in Oekraïne. Het gaat om de 28-jarige Chris Parry en de 48-jarige Andrew Bagshaw. Volgens de familie van Parry sneuvelden de twee tijdens een evacuatiepoging uit Soledar, in Oost-Oekraïne. 

    Om de stad wordt hevig gevochten. Aan Russische zijde is de Wagner-groep betrokken bij het offensief. Zij claimden eerder al de dood van de twee. Van Parry en Bagshaw werd voor het laatst iets vernomen toen ze op 6 januari van Kramatorsk naar Soledar reisden.

    Volgens zijn familie heeft Parry gedurende zijn tijd in Oekraïne vierhonderd mensen gered door te helpen bij evacuaties, net als ‘veel verlaten dieren’: ‘Zijn onbaatzuchtige vastberadenheid om oude mensen, jonge mensen en kansarmen te helpen, maakt ons ongelooflijk trots’, aldus zijn familie in een verklaring. Parry was sinds maart in Oekraïne.

    Bagshaw had naast de Britse ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Hij woonde in Nieuw-Zeeland. Bij zijn vermissing prees zijn familie hem als een ‘zeer intelligent, onafhankelijk denkend mens, die naar Oekraïne vertrok om het Oekraïense volk te helpen’.

    Joram Bolle

  4. Nederland overweegt leasetanks te schenken aan Oekraïne

    Ook Nederland denkt eraan zich aan te sluiten bij de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Welke status de eventuele levering heeft, is onduidelijk. Rutte zegt ‘bereid te zijn het te overwegen’.

    Nederland heeft zelf geen tanks in bezit. Wel maakt een Nederlands eskadron deel uit van een Duits-Nederlands tankbataljon. Dat eskadron heeft de beschikking over achttien tanks die het leaset van Duitsland. ‘We hebben ze geleased, dus we kunnen ze kopen en vervolgens doneren’, aldus Rutte. 

    Duitsland heeft vanavond naar verluidt al besloten Leopard-tanks te leveren aan Oekraïne. Ook onder meer Finland en Polen willen de Oekraïners tanks sturen.  Nederland en Duitsland zijn eerder samen opgetrokken bij de levering van wapens aan Oekraïne. Zo leverden de landen gezamenlijk pantserhouwitsers. 

    Joram Bolle

  5. ‘Duitsland overstag: levering Leopard-tanks goedgekeurd’

    Duitsland gaat Oekraïne Leopard 2-tanks leveren. Volgens Der Spiegel heeft bondskanselier Olaf Scholz de knoop doorgehakt. De goedkeuring van Scholz zou volgen op contact met de Verenigde Staten, die zeer waarschijnlijk ook tanks leveren aan Oekraïne.

    Met de Duitse toezegging, die nog officieel moet worden bevestigd, zou een einde komen aan een maandenlange discussie over de levering van tanks aan Oekraïne. Dat land heeft de wens voor tanks al tijden geleden bij het Westen neergelegd. De westerse twijfel bestond uit de vrees de strijd met Rusland verder te escaleren. Bovendien is er voor de moderne westerse tanks een lange training nodig en is het onderhoud bewerkelijk.

    Onduidelijk is hoeveel tanks Duitsland gaat leveren. Er wordt gesproken over één compagnie, die meestal uit zo’n veertien tanks bestaat. Volgens Der Spiegel komen ze in eerste instantie uit de voorraad die de Bundeswehr zelf heeft. Daarna kunnen er ook tanks volgen uit de voorraad van fabrikanten als Rheinmetall. 

    Ook andere landen willen Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen. Daar is Duitse toestemming voor nodig, omdat het voertuig van Duitse makelij is. Polen heeft inmiddels toestemming gevraagd aan Duitsland voor de levering. Die tanks kunnen naar verwachting morgen worden afgegeven.

    Joram Bolle

    Een Leopard-tank van het Poolse leger.Beeld AFP
  6. Atoomagentschap ontkracht Russische bewering over wapens bij kerncentrales

    Oekraïne bewaart geen militair materieel bij kerncentrales en Russische beweringen dat dat wel het geval is zijn onzin, volgens directeur Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Grossi zei dat vandaag tegen het Europees Parlement.

    De Russische inlichtingendienst SVR bracht de beschuldiging gisteren naar buiten, zonder enige vorm van bewijs erbij te leveren. Oekraïne zou onder meer Himars-installaties en munitie voor artillerie opslaan bij kerncentrales.

    Oekraïne ontkende direct. Toch besloot de IAEA tot inspecties van alle Oekraïense kerncentrales. Daaruit kwam naar voren dat er niks waar is van de Russische aantijgingen, zei Grossi. 

    Eerder betichtte Rusland Oekraïne te werken aan een ‘vuile bom’. Dat is een conventioneel explosief dat geladen is met radioactief materieel. Ook toen bleek uit inspecties van de IAEA dat de Russische beschuldiging nergens op gebaseerd was. 

    Joram Bolle

  7. Turkije annuleert ontmoeting met Zweden en Finland

    Turkije heeft een ontmoeting met Zweden en Finland in Brussel voor onbepaalde tijd uitgesteld. Bij die ontmoeting, die in februari gepland stond, zou ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Navo aansluiten.

    Het Turkse besluit is weer een indicatie dat het land niet van plan is z’n eisen voor Navo-toetreding richting met name Zweden gemakkelijk te laten varen. De nieuwste stok die de Turkse president Erdogan heeft gevonden om Zweden mee te slaan is een koranverbranding door de extreem-rechtse activist Rasmus Paludan, voor de Turkse ambassade in Stockholm. De Turken vinden dat Zweden had moeten ingrijpen. 

    Finland heeft altijd gezegd samen met Zweden toe te willen treden. Eerder vandaag leek de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto er op te hinten wellicht zonder de Zweden lid te willen worden, als hun aanvraag te lang duurt. Haavisto heeft bovendien opgeroepen tot een time-out in de gesprekken met Turkije totdat ‘het stof is neergedaald’.

    Joram Bolle 

    Lees ook‘Zweden en Finland staan strategisch zwak nu hun aanvraag nog niet is goedgekeurd, dat moet niet te lang duren’

  8. ‘Verenigde Staten neigen naar levering Abrams-tanks’

    De Verenigde Staten zijn waarschijnlijk van plan om Abrams-tanks te leveren aan Oekraïne. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen in de Amerikaanse regering. De toezegging moet ertoe leiden dat Duitsland ook overstag gaat, met de levering van Leopard 2-tanks.

    Zowel Duitsland als de Verenigde Staten hebben twijfels over het leveren van tanks aan Oekraïne, onder meer uit angst voor escalatie. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is bovendien tegen levering, omdat voor de Abrams M1-tank een lange training nodig is, en het ministerie betwijfelt of de Oekraïners de kennis en kunde hebben om de tank te onderhouden. Dat betekent dat de Amerikanen logistieke ondersteuning moeten blijven bieden als de Oekraïners de tank eenmaal inzetten.

    Andere Navo-lidstaten, met name Oost-Europese landen, willen Oekraïne wel tanks leveren. Een top in het Duitse Ramstein vorige week vrijdag leverde geen akkoord op. Toch lijken er verschuivingen in zicht. Duitsland heeft gezegd niet dwars te liggen als Polen Leopard 2-tanks uit eigen voorraad aan Oekraïne wil leveren. Daar heeft Polen toestemming van Duitsland voor nodig, aangezien de tanks van Duitse makelij zijn. 

    Volgens The Wall Street Journal heeft een telefoontje tussen president Joe Biden en bondskanselier Olaf Scholz vorige week ertoe geleid dat er toch ruimte ontstond voor de tankleveringen. In weerwil van de wens van het Pentagon zei Biden toen te willen kijken naar de levering van ‘een significant aantal’ Abrams-tanks, als Duitsland ook Leopards beschikbaar wil stellen. Mogelijk neem het Witte Huis deze week een besluit over de levering van de Abrams-tanks. 

    Joram Bolle

    Een Abrams-tank, in bezit van het Poolse leger.Beeld Getty

    Lees ookMet westerse tanks kan Oekraïne het Russische leger in de Donbas terugdringen

  9. Duitse export naar Rusland halveert, import neemt juist toe

    Duitsland heeft in 2022 voor 14,6 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar Rusland. Dat betekent een daling van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. De export is daarmee gezakt tot het niveau van 2003. 

    De daling in handelsvolume is een gevolg van de sancties die Duitsland als onderdeel van de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland om de oorlog in Oekraïne. Die lijken, op korte termijn in ieder geval, Duitsland harder te raken dan Rusland. De waarde van import vanuit Rusland nam juist met 11 procent toe, tot 37 miljard euro. Dat is vooral het gevolg van de gestegen olie- en gasprijzen. 

    Er zijn vooral minder auto’s, motoren en onderdelen daarvan aan Rusland verkocht. De verkoop van farmaceutische producten en landbouwapparaten is op niveau gebleven. Die vallen niet onder de EU-sancties.  

    De verwachting is dat het handelstekort van Duitsland met Rusland dit jaar sterk zal afnemen. Duitsland voert inmiddels veel minder Russisch gas in, onder meer door vloeibaar gas te kopen in het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. 

    Joram Bolle

  10. Rheinmetall verhoogt winstverwachting door gestegen vraag naar wapens

    De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall, dat onder meer kanonnen voor Leopard 2-tanks levert, heeft zijn verkoopverwachtingen voor 2025 verhoogd naar 11 tot 12 miljard euro. Dat zegt topman Armin Papperger tegen het Duitse blad Stern. In november verwachtte het nog tussen de 10 en 11 miljard euro aan wapens te verkopen.

    De beurswaarde van het bedrijf is in 2022 met 170 procent gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Duitsland heeft 100 miljard euro extra beschikbaar gesteld om uit te geven aan defensie, en daar zal Rheinmetall de komende jaren van profiteren.

    Van het bedrijf zijn luchtdoelsystemen, munitie, militaire trucks en veldhospitalen naar Oekraïne gegaan, aldus Papperger. Daarnaast heeft Duitsland al Leopard-tanks en Marder-infanteriegevechtsvoertuigen naar bondgenoten gestuurd die in ruil hiervoor voertuigen uit de Sovjettijd aan Oekraïne gaven.

    Duitsland twijfelt nog of het zelf Leopards naar Oekraïne zal sturen, Polen heeft Berlijn inmiddels toestemming gevraagd zijn eigen tanks te mogen leveren. Vandaag liet Rheinmetall weten dat in de lente 29 Leopard 2-tanks gereed zullen zijn voor ‘gebruik door bondgenoten’ en dat er eind dit jaar of begin volgend jaar nog 22 kunnen volgen. Daarnaast kan het 88 oudere Leopard 1-tanks beschikbaar stellen.

    Gevraagd naar de winst op de tanks, zegt de topman dat Rheinmetall een marge van ten minste 10 procent hanteert. Hij zegt dat ‘een hightechbedrijf als wij meer zou kunnen vragen’, maar dat het bedrijf goede banden met zijn klanten wil onderhouden en dat het werkt ‘voor de nationale en Europese veiligheid, daar horen eerlijke prijzen bij’.

    Niels Waarlo

    Een Marder-infanteriegevechtsvoertuig van de Duitse Bundeswehr.Beeld Getty Images
  11. Tsjechische minister: meer sancties tegen Russische techsector nodig

    Om de Russische wapenproductie dwars te zitten, moet de EU meer sancties instellen tegen de technologische industrie in het land, vindt de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat in een interview met persbureau Reuters.

    Op dit moment vinden er onder EU-leiders gesprekken plaats over een  tiende sanctiepakket tegen Rusland. Gisteren kwamen de buitenlandministers van de lidstaten mede hierom bijeen. Daarnaast spraken ze af om nog eens 542 miljoen euro aan militaire steun te verlenen aan Oekraïne.

    De vraag is welke nieuwe sancties nog wat uithalen nu een fors deel van de economische banden met Rusland al is doorgesneden. Volgens de Tsjechische minister, Jan Lipavsky, wordt gekeken naar ‘nieuwe en creatieve manieren’ om Ruslands capaciteit voor het bouwen van wapens verder in te perken. Het instellen van meer sancties tegen Russische technologiebedrijven kan daarbij helpen, denkt hij.

    Ook zei hij dat een ban op diamanthandel en een verbod op samenwerking op gebied van kernenergie door België en Hongarije worden geblokkeerd. Hij verwacht niet snel overeenstemming over die onderwerpen.

    Niels Waarlo

    Volgens de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavsky liggen België en Hongarije dwars bij het instellen van sancties op gebied van diamanten en kernenergie.Beeld REUTERS

    Lees ook: Een kwart van de Antwerpse diamanten komt uit Rusland, maar van sancties is geen sprake

  12. Rusland werkt aan wetswijziging die uitreismogelijkheden kan inperken

    De Russische regering bereidt een wet voor waardoor Russen die het land via de weg willen verlaten van tevoren een tijd en plaats moeten boeken. Dat blijkt uit amendementen op een transportwet die maandag bij het Russische parlement zijn ingediend.

    Sinds Rusland een mobilisatie heeft afgekondigd, zijn honderdduizenden Russen vertrokken om te voorkomen dat ze naar het front gestuurd kunnen worden. De wetsaanpassing kan het moeilijker maken voor Russen om hun land te verlaten. Volgens de website van het Russische parlement, de Doema, wordt het wetsvoorstel in februari in behandeling genomen.

    Het Russische ministerie van Transport stelt dat de wet louter bedoeld is voor vrachtverkeer en alleen op sommige locaties zal worden gehandhaafd. De wet zelf noemt echter ook ‘voertuigen die toebehoren aan (...) burgers van de Russische federatie, staatlozen en andere weggebruikers’. 

    Niels Waarlo

    Russische burgers nadat ze door de Georgische douane zijn gegaan, bij de Russische grens. Beeld ANP / EPA

    Lees ook: ‘Door de vlucht van Russen naar Georgië zijn de huurprijzen hier verdubbeld’

  13. Nog meer Oekraïense bestuurders weg na corruptieschandalen

    Nog eens twee plaatsvervangende ministers in Oekraïne hebben hun ontslag ingediend, beide van het ministerie van Gemeenschaps- en Gebiedsontwikkeling. Daarnaast zijn vijf regionale bestuurders weggestuurd.

    De ontslagen zijn een reactie op corruptieschandalen in Oekraïne, die de regering in Kyiv nopen tot ingrijpen. Eerder vandaag stapten een plaatsvervangend minister van Defensie, een procureur-generaal en een hoge adviseur van Zelensky al op. Om corruptie tegen te gaan heeft president Zelensky verder aangekondigd dat functionarissen het land alleen nog uit mogen voor overheidszaken.

    Een van de schandalen draait om een cateringcontract dat het ministerie van Defensie heeft gesloten en waarin het voor sommige producten twee tot drie keer zoveel neerlegt als in de supermarkt. Het is voor Kyiv op dit moment extra van belang dat zijn westerse partners vertrouwen hebben in de Oekraïense overheid, gezien de miljardensteun die Oekraïne van hen ontvangt vanwege de oorlog.

    Niels Waarlo

    Lees ook: Pijnlijke beschuldigingen van corruptie voor Oekraïne; Zelensky treedt op, ministers leggen functies neer

  14. Britse inlichtingen: Rusland stuurt gerespecteerde bevelhebber weg uit Oekraïne

    Rusland heeft een van zijn belangrijkste bevelhebbers in Oekraïne, kolonel-generaal Michail Teplinski, waarschijnlijk ontheven uit zijn post. Dat schrijft het Britse ministerie van Defensie in haar dagelijkse inlichtingenupdate. Onduidelijk is of hij ook zijn positie als hoofd van de VDV, de Russische luchtlandingstroepen, kwijt is.

    Teplinski was onder meer verantwoordelijk voor de relatief soepel verlopen aftocht uit Cherson. De stad was onhoudbaar geworden voor de Russen doordat het Oekraïense leger de aanvoerlijnen grotendeels had doorgesneden, waarna ze zich in november terugtrokken en de rivier de Dnipro overstaken. Deze terugtrekking gebeurde sneller dan veel analisten hadden voorzien.

    De hoge militair staat volgens de Britten hoog in aanzien in Rusland. Mogelijk is zijn vertrek een poging van de nieuwe opperbevelhebber, generaal Valeri Gerasimov, om zijn eigen autoriteit te versterken. Hoe dan ook lijkt er sprake van aanhoudende meningsverschillen in de Russische militaire top over hoe te handelen in Oekraïne, aldus het Britse ministerie. 

    Niels Waarlo

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Polen dient verzoek in bij Duitsland voor levering Leopards

    Polen heeft Duitsland officieel toestemming gevraagd om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Dat meldt de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak. Eerder maakte Polen al bekend veertien van deze tanks naar Oekraïne te willen sturen.

    Afgaande op uitspraken die minister Baerbock van Buitenlandse Zaken dit weekend deed, betekent dit dat Polen daadwerkelijk tanks zal leveren. Baerbock zei dat de Duitse regering zich bij een Pools verzoek ‘niet zou verzetten’. Landen die Leopards willen leveren hebben toestemming nodig van Duitsland, aangezien zij de tanks bouwen. Duitsland twijfelt er nog altijd over om zelf de door Oekraïne zo gewenste Leopard 2-tanks te leveren.

    Navo-chef Jens Stoltenberg heeft er vertrouwen in dat de militaire alliantie binnenkort tanks naar Oekraïne zal sturen, zei hij vandaag na een gesprek met de Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius. ‘Op dit cruciale moment in de oorlog moeten we zwaardere en geavanceerdere systemen naar Oekraïne sturen, en we moeten het sneller doen’, zei Stoltenberg tijdens een persconferentie waar Pistorius ook bij was.

    De Duitse minister stelde op zijn beurt dat als Duitsland besluit tanks te sturen, het snel zal leveren. Hij benadrukte ook dat de Navo ervoor moet waken om een partij te worden in de oorlog.

    Niels Waarlo

    Een Leopard 2 van het Poolse leger, in actie tijdens een militaire oefening in Polen. Beeld ANP / EPA

    Lees ook: Leopard-discussie toont diepgewortelde Duitse vrees voor verwijt van oorlogszucht

  16. Meer Oekraïense bestuurders weg na corruptieschandalen

    De regering van Zelensky lijkt werk te maken van het wegsturen van overheidsfunctionarissen, zoals al was aangekondigd in reactie op een tweetal corruptieschandalen. De plaatsvervangend minister van Defensie, Vjatsjeslav Sjapovalov, en procureur-generaal Oleksi Symonenko zijn opgestapt, naar eigen zeggen uit eigen beweging.

    Eerder op de dag kondigde Zelensky's topadviseur Kyrylo Tymosjenko zijn ontslag al aan. De vertrekken volgen kort op twee corruptieschandalen in de Oekraïense regering. De plaatsvervangend minister van Infrastructuur zou omgerekend bijna 400 duizend euro hebben achterovergedrukt en het ministerie van Defensie betaalde een leverancier om onduidelijke redenen te veel geld voor voedselleveringen aan het leger.

    Zelensky heeft deze week gezegd de bezem te halen door ministeries, lokale besturen en het veiligheidsapparaat. Ook mogen functionarissen niet langer naar het buitenland als het niet voor overheidszaken is. 

    Niels Waarlo

  17. Finse minister hint op toetreding Navo zonder Zweden

    Finland vraagt om een gesprekspauze van een paar weken tussen Zweden en Turkije, over de Zweedse toetreding tot de Navo. De spanningen zijn op dit moment te hoog, aldus buitenlandminister Pekka Haavisto tegen persbureau Reuters. Op de Finse televisie liet hij doorschemeren dat Finland nadenkt over toetreding zonder Zweden.

    Turkije ligt dwars bij de Navo-toetreding van Zweden omdat het een hardere aanpak tegen Koerdische organisaties eist die Turkije als bedreiging ziet. Maandag verslechterden de verhoudingen verder door een koranverbranding van een Zweedse rechts-extremist. ‘Diegenen die dergelijke godslastering toestaan voor onze ambassade, hoeven niet langer te rekenen op onze hulp bij de Navo-toetreding’, zei Erdogan erover.

    Over een paar weken is de kalmte waarschijnlijk teruggekeerd en kunnen de gesprekken worden hervat, hoopt Haavisto. Tegen Reuters zegt hij geen reden te zien om af te zien van de gelijktijdige toetreding van Finland en Zweden. In gesprek met de Finse omroep YLE liet hij echter blijken hier wel degelijk over na te denken. ‘We moeten de situatie nog evalueren als blijkt dat de Zweedse toetredingsaanvraag voor lange tijd vertraging oploopt’, zei hij.

    Niels Waarlo

    De Finse minister Haavisto van Buitenlandse Zaken liet doorschemeren dat Finland toetreding tot de Navo zonder Zweden overweegt.Beeld AFP
  18. Belangrijke adviseur Zelensky stapt op

    Kyrylo Tymosjenko, een belangrijke adviseur van de Oekraïense president Zelensky, heeft zijn ontslag ingediend. Hij gaf geen reden op, maar volgens Oekraïense media is zijn vertrek mogelijk onderdeel van personeelswisselingen die Zelensky heeft aangekondigd als reactie op corruptiebeschuldigingen, onder meer bij het ministerie van Infrastructuur.

    Zelensky heeft ontslagen aangekondigd bij ministeries, lokale besturen en de veiligheidsdiensten. Tymosjenko was vorig jaar herhaaldelijk betrokken bij schandalen. Zo bleek hij in een dure sportauto te rijden, wat vragen opriep over hoe hij daar aan kwam. Hij heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.

    De 33-jarige Tymosjenko was verantwoordelijk voor regionaal bestuur en speelde een belangrijke rol in de verkiezingscampagne van Zelensky. Op Telegram bedankt hij de president ‘voor het vertrouwen en de kans om iedere dag en iedere minuut goed te doen’.

    Niels Waarlo

    Kyrylo Tymosjenko (in het midden) met Zelensky (links) en enkele andere Oekraïense bestuurders.Beeld ANP / EPA
  19. Zelensky kondigt ontslagen aan na beschuldigingen van corruptie

    De Oekraïense president Zelensky heeft personeelswisselingen aangekondigd in zijn regering, het regionale bestuur en de veiligheidsdiensten na beschuldigingen van corruptie. Dat zei hij tijdens een videotoespraak.

    Sinds de Russische invasie zijn er relatief weinig corruptiegevallen in Oekraïne aan het licht gekomen, maar dat wil niet zeggen dat het probleem is verdwenen. Zondag meldde de anti-corruptiepolitie de arrestatie van de plaatsvervangend minister van Infrastructuur, die omgerekend bijna 400 duizend euro zou hebben achterovergedrukt, geld dat eigenlijk bedoeld was voor de import van stroomgeneratoren.

    Maandag besloot een parlementscommissie corruptie harder aan te pakken na mediaberichten dat het ministerie van Defensie voedselleveranciers voor het leger te veel zou hebben betaald. Het ministerie zelf spreekt van een technische fout. De nationale corruptiewaakhond heeft een onderzoek aangekondigd.

    Zelensky noemde in zijn toespraak geen namen van ontslagen functionarissen, maar sprak van ‘ministeries en andere centrale regeringsstructuren, evenals in de regio’s en de wetshandhaving’. Ook zal het toezicht op buitenlandse reizen worden aangescherpt, zei hij. 

    Niels Waarlo

  20. Oekraïens leger lijdt zware verliezen in Bachmoet en Avdiivka

    In de Oost-Oekraïense regio Donetsk is maandag opnieuw zwaar gevochten. Het Oekraïense leger zegt dat het weliswaar Russische aanvallen heeft afgeslagen in Bachmoet en Avdiivka, maar dat het daarbij grote verliezen heeft geleden.

    Beide steden liggen aan de frontlinie en worden al maanden belegerd. Volgens Kyiv vecht het Russische leger daar meedogenloos 'zonder rekening te houden met de eigen verliezen'. Moskou meldde maandag dat ook de gevechten in de zuidelijke regio Zaporizja geïntensiveerd zijn.

    De Oekraïense president Zelensky zegt dat Rusland 'de hele dag door' doelen beschiet en aanvalt. 'Maar de strijd om de Donbas gaat door. En de strijd om het zuiden gaat door.' Zelensky ziet dat Rusland zijn manschappen verzamelt op strategische plekken, 'maar we weten hoe we moeten reageren'. (ANP)

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 23 januari

    • Polen gaat producent Duitsland officieel om toestemming vragen voor het sturen van Leopard 2-tanks naar Oekraïne. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken gaf zondag aan welwillend tegenover zo’n verzoek te zullen staan. 

    • Turkije zal de toetreding van Zweden tot de Navo voorlopig blokkeren, nadat een extreem-rechtse activist zaterdag voor de Turkse ambassade een koran verbrandde. Daarmee lijkt het lidmaatschap van Finland voorlopig van de baan.

    • De ministers van Buitenlandse Zaken van EU-lidstaten zijn het in Brussel eens geworden over militaire steun aan Oekraïne ter waarde van 500 miljoen euro. Ook investeren de lidstaten 45 miljoen euro in het trainen van Oekraïense soldaten.

    Lees hier het liveblog van maandag 23 januari terug.

Een getroffen schoolgebouw in de regio Donetsk.Beeld REUTERS