Marokkaans parlement heroverweegt relatie met EU-Parlement

marokko
17
23 jan '23
Het Marokkaanse parlement heeft maandag besloten de betrekkingen met het Europees Parlement (EP) te heroverwegen.

Dat meldt Kamervoorzitter Rachid Talbi Alami maandag. Het besluit is een reactie op een resolutie waarin het EU-parlement vorige week Marokko veroordeelde voor vermeende mensenrechtenschendingen en het beperken van de persvrijheid.

Het Marokkaans parlement meent "met grote verbazing en diepe consternatie" kennis te hebben genomen van de resolutie en stelt dat het vertrouwen tussen de twee instellingen "ernstig is geschaad". Ook zou de resolutie "de positieve resultaten" die beide partijen in de afgelopen decennia hebben opgebouwd, "diep hebben ondermijnd".

Marokko wordt door enkele Europese politici verweten met harde hand te regeren en het journalisten en dissidenten moeilijk te maken. Het EU-parlement heeft Marokko opgeroepen om gevangen journalisten vrij te laten en de persvrijheid te respecteren.

Centraal in de Europese resolutie staat de veroordeling van de Marokkaanse journalist Omar Radi, die in juli 2021 een celstraf van zes jaar kreeg opgelegd wegens verkrachting van een collega-journaliste. Radi stond ook terecht voor spionage voor de Nederlandse regering.

Lastercampagne
Marokko betreurt dat het EP zich heeft laten meeslepen door "vijandige kringen" als onderdeel van "een lastercampagne van valse beschuldigingen" jegens een "geloofwaardige partner". Marokko zou een belangrijke rol op zich nemen bij "de bescherming van rechten en vrijheden en de verdediging van regionale en internationale vrede en veiligheid". Het land ziet zichzelf als een "pijler van stabiliteit en goed nabuurschap".

Het Marokkaans parlement veroordeelt "krachtig" alle vijandige pogingen om de belangen van het land te ondermijnen en zijn imago te schaden, evenals de diepe en historische banden tussen Marokko en de EU; een relatie die gebaseerd is op "een fundament van gedeelde waarden en gemeenschappelijke belangen".

Het Marokkaans parlement vindt dat het EP zijn bevoegdheden op "ontoelaatbare wijze" heeft overschreden en omschrijft de resolutie als een "onaanvaardbare aanval op de soevereiniteit, waardigheid en onafhankelijkheid van de gerechtelijke instellingen" van het land.

Standje
Marokko weigert de les gelezen te worden door "welke partij dan ook" en ongeacht diens "niveau van de relaties met Marokko" en benadrukt zelf toezicht te houden op de eerbiediging en toepassing van rechten en vrijheden.

De wetgevende macht in het land "houdt toezicht op het optreden van de regering" en evalueert het overheidsbeleid en is ook zelf verantwoordelijk voor het maken van wetgeving op gebieden als de fundamentele rechten en vrijheden die uiteen zijn gezet in grondwet van het land.

© MAROKKO.NL 2023
marokko
rabat
tweede kamer
europees parlement
europese unie
resolutie
mensenrechten
persvrijheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?