Buitenland

‘Wat Oekraïne het meest nodig heeft, is zwaar wapentuig’

19-01-2023 19:38

Houwitser
Ceasar houwitser

TAPA MILITAIRE BASE, Estland, 19 januari (Reuters) – Een groep van 11 NAVO-landen, waaronder Groot-Brittannië en Polen, heeft donderdag een groot aantal nieuwe militaire steunmaatregelen toegezegd om de oorlog van Oekraïne met Rusland te ondersteunen, in de aanloop naar een spoedvergadering over wapens voor Kiev die vrijdag in Duitsland zal plaatsvinden.

“Het Westen moet eensgezind blijven en Oekraïne blijven steunen met militaire hulp,” zei de Estse minister van Defensie Hanno Pevkur tegen een persconferentie in zijn thuisland, die samen met zijn Britse collega en andere ambtenaren werd gehouden.

“Wat Oekraïne het meest nodig heeft, is zwaar wapentuig. De zwaarste gevechten liggen nog voor ons,” zei Pevkur.

Brimstone-raketten

Bijeengekomen op een militaire basis, beloofden de functionarissen raketten, stinger luchtverdedigingssystemen, luchtafweergeschut, machinegeweren, training en andere uitrusting en diensten.

Groot-Brittannië, dat al plannen heeft aangekondigd om tanks naar Oekraïne te sturen, zal ook 600 Brimstone-raketten sturen, zei minister van Defensie Ben Wallace terwijl hij de details schetste.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Polen stuurt S-60 luchtafweergeschut met 70.000 stuke munitie en is bereid een compagnie Leopard 2 tanks van Duitse makelij te doneren, “in afwachting van een bredere coalitie” van Leopard-donoren, aldus een gezamenlijke verklaring van de vergadering.

De potentiële levering van Leopard tanks zal naar verwachting hoog op de agenda staan wanneer een bredere groep landen, waaronder de Verenigde Staten, vrijdag bijeenkomt op de Duitse luchtmachtbasis Ramstein.

Impasse over Leopards

De Verenigde Staten en Duitsland hebben donderdag geprobeerd een impasse over de Leopard, die de Duitse regering tot dusverre niet aan Oekraïne wilde leveren, op te lossen, maar tot dusver is er geen conclusie getrokken.

Kiev heeft gepleit voor de tank, die volgens haar zou helpen het tij te keren tegen de Russische strijdkrachten.

Uren na de bijeenkomst kondigde de Deense regering aan dat zij 19 in Frankrijk vervaardigde Caesar houwitser artilleriesystemen aan Oekraïne zou schenken, waarmee de wens van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in vervulling ging, maar de militaire opbouw van het Scandinavische land werd belemmerd.