RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal nieuwe coronagevallen daalt pijlsnel, laagste aantal sinds juli 2020

Archieffoto Beeld © ANP

Het aantal nieuw vastgestelde coronabesmettingen blijft dalen. Tussen zondag- en maandagochtend waren er het er maar 151, het laagste aantal sinds 19 juli 2020.

Afgelopen week kregen 2336 mensen na een bezoek aan een teststraat te horen dat ze positief waren getest op het coronavirus. Ook dat aantal is het laagste in jaren. De vorige keer dat het er zo weinig waren, was op 28 juli 2020, 129 weken geleden. Ook vergeleken met vorige week is het aantal positieve tests fors afgenomen, met ruim 47 procent.

GGD's en zelftesten

De cijfers geven geen volledig beeld. Het RIVM registreert alleen de uitslagen van coronatesten die in de teststraten van de GGD's zijn uitgevoerd. Daarnaast kunnen mensen op het platform Infectieradar doorgeven of hun test positief was. Zelftesten worden daarin ook meegenomen, en ook dan is er een daling te zien: van alle deelnemers bleek deze week 0,8 procent besmet. Dat is het laagste percentage sinds september. 

Vakbonden
Lees ook:
Vakbonden naar rechter: 'Tijd voor post-covidcompensatie zorgmedewerkers'

Om het virus te monitoren, wordt daarnaast naar het rioolwater gekeken. Ook daarin zitten steeds minder virusdeeltjes. In de eerste volle week van dit jaar daalden de concentraties daarin met 46 procent en begin vorige week ging er nog eens 31 procent van af. 

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. Vorige week werden 301 mensen vanwege hun coronaklachten opgenomen, tegen 519 een week eerder en 685 in de week daarvoor. Het aantal nieuwe opnames is in twee weken tijd dus meer dan gehalveerd.

Bekijk ook: Voorkomt verplichte test voor reizigers uit China een nieuwe pandemie?

03:33
Sinds 10 januari moeten reizigers uit China een recente, negatieve coronatest laten zien. We vroegen viroloog Marion Koopmans hoe effectief de maatregel is en wat de gevaren van de nieuwe, grote uitbraak in China zijn voor ons.