STILTE NA DE STORM

Typhoon geraakt door excuses Nederlandse slavernijverleden

1 jaar geleden / Aangepast: 1 jaar geleden / Beeld © ANP
Typhoon geraakt door excuses Nederlandse slavernijverleden

STILTE NA DE STORM

Typhoon geraakt door excuses Nederlandse slavernijverleden

1 jaar geleden / Aangepast: 1 jaar geleden / Beeld © ANPGeschreven door RTL Boulevard
Geschreven door RTL Boulevard

Rapper Typhoon (38) heeft vrijdag op LinkedIn voor het eerst gereageerd op de excuses van premier Mark Rutte (55) voor het Nederlandse slavernijverleden. 'Er is veel te doen om de timing, het proces ernaartoe, de pijnlijke uitsluiting van bepaalde groeperingen en regeringen', schrijft Typhoon. 'Die kritiek is naar mijn mening terecht. En toch, de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden hebben me geraakt.'

"De excuses voor het Nederlandse slavernijverleden hebben me geraakt"

De muzikant vindt het heel bijzonder om 'eindelijk officiële woorden te horen die bij kunnen dragen aan heling van dat verleden. Woorden die ons slavernijverleden niet bagatelliseren of zelfs ontkennen. Woorden die wat mij betreft al veel eerder hadden mogen en moeten klinken. Woorden hebben kracht. En dit is een begin'.

Typhoon beklemtoont hoe belangrijk het nu is als 'met deze excuses ook echte verantwoordelijkheid wordt genomen. We kunnen het namelijk niet hebben over gelijkheid, inclusie of het uitbannen van racisme als ons verleden en de doorwerking in het heden niet volledig wordt erkend.'

De regering heeft volgens Rutte niet excuses aangeboden 'om schoon schip te maken', of om het verleden af te sluiten. "We doen dit en we doen dit nu om staande op de drempel van een belangrijk herdenkingsjaar samen de weg vooruit te vinden", aldus de premier. De excuses zijn een 'komma, geen punt', benadrukte hij.

De Nederlandse geschiedenis kent 'veel pagina's' die ons tegenwoordig met 'verbijstering, afschuw en diepe schaamte' vervullen, erkent Rutte. Excuses maken niet dat die pagina's worden gewist, 'en dat is ook niet de bedoeling'. Excuses moeten 'koninkrijksbreed' zorgen voor dialoog en heling.

ANP/RTL Boulevard
Typhoon