Dierenasiel zit zo vol met coronahonden dat het met een wachtlijst werkt: “Ze vallen voor de schattige puppy’s, maar kunnen er later niet meer voor zorgen”

Stefanie Brandt met Mechelse herder Nox: “Jammer genoeg leeft het beeld dat alle honden in het asiel een rugzak hebben, dat er iets mee scheelt. Dat is natuurlijk niet zo.” © ktb

Brugge -

Voor veel honden wordt het een eenzame kerst. Het dierenasiel in Brugge zit zo vol met coronahonden dat het met een wachtlijst werkt. “Het personeel kan het gewoon niet meer bolwerken”, zegt adoptieverantwoordelijke Stefanie Brandt.

Koen Theuns

Leo, geboren in 2020. Balou, geboren in 2021. Maiko, geboren in 2021. Beau, geboren in 2021. En het lijstje gaat nog wel even door. Dierenasiel het Blauwe Kruis telt momenteel 55 honden. “Zeker tien daarvan mag je gerust coronahonden noemen: honden die tijdens de coronaperiode werden aangeschaft maar waar de eigenaars nu geen tijd meer voor hebben”, zegt Stefanie Brandt, adoptieverantwoordelijke van het asiel. “Dit fenomeen stelden we eind 2020 voor het eerst vast. Sindsdien is het eigenlijk nooit gestopt.”

Nieuwste hype: Mechelse herders

Onder de achtergelaten honden bevinden zich opvallend veel Mechelse herders. Zoals ook Nox, geboren in maart 2021 en nu weer afgestaan voor adoptie. “Mechelse herders zijn blijkbaar de nieuwste hype. Mensen vallen voor de schattige puppy’s, maar beseffen te weinig dat zo’n dier vooral heel veel aandacht nodig heeft als het groter wordt. En dan komen ze hier terecht.”

Ook opvallend: veel baasjes laten hun hond achter met een smoes. “Verschillende mensen geven aan dat ze allergisch zijn aan honden. Zo plots, na een aantal jaar”, zegt Brandt ironisch. “In drie gevallen is het ook zo dat mensen die een hond als vondeling binnenbrachten, nadien de eigenaar bleken te zijn. Men heeft dus wel wat schaamte om bij ons aan te kloppen.”

Extra vrijwilligers welkom

Wie een hond ter adoptie wil afstaan, kan dat niet langer zomaar. Het Blauwe Kruis werkt tegenwoordig met een wachtlijst. “Er staan nu al dertig honden op die lijst, en we laten maar een nieuwe hond toe wanneer er een vertrekt. Momenteel verblijven 45 honden in het asiel en 10 bij een gastgezin. Meer kan het personeel niet bolwerken. Ter vergelijking: voor corona hadden we er standaard maar 15 tot 20”, zegt Brandt. “Bovendien zorgt meer drukte ook voor meer stress bij de dieren. Ze krijgen wel allemaal nog dagelijks hun wandeling, al duurt die nu wel minder lang dan voordien. Extra vrijwilligers zijn dus meer dan welkom.”

Goed opgevoed

En zijn natuurlijk ook bijzonder welkom: nieuwe baasjes voor de honden. “Jammer genoeg leeft het beeld dat alle honden in het asiel een rugzak hebben, dat er iets mee scheelt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het zijn lieve, goed opgevoede dieren. Dat misverstand moet echt de wereld uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus