Begrip in Staphorst voor verhinderen Zwarte Piet-protest: ‘Wat hebben zij te zoeken bij kinderfeest?’ (ad.nl)


Veel Staphorsters zeggen, nu de rust is wedergekeerd, vooral begrip te hebben voor de blokkade van dorpsgenoten. Honderden inwoners van het dorp - veel als Zwarte Piet verkleed - voorkwamen zaterdag met geweld dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) er kon p ...
Lees verder op ad.nl

10 dagen geleden door Reconquista in Binnenland | 24 Reacties | 232


Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Reacties (24)

Veel Staphorsters zeggen, nu de rust is wedergekeerd, vooral begrip te hebben voor de blokkade van dorpsgenoten. Honderden inwoners van het dorp - veel als Zwarte Piet verkleed - voorkwamen zaterdag met geweld dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) er kon protesteren. Er klinkt ook kritiek. ,,Het sinterklaasfeest is hier geen lange traditie.”

Terwijl de sneeuw op rieten boerderijdaken herinnert aan winterse buien, is er maandag weinig in Staphorst dat doet denken aan de grimmige sinterklaasintocht van zaterdag, toen honderden inwoners bij de afrit van snelweg vuurwerk en eieren gooiden op auto’s van demonstranten. Zij wilden in Staphorst demonstreren tegen Zwarte Piet, maar door de onrust en blokkade verbood de burgemeester dit.

Grens stellen
,,Staphorst heeft gewoon gelijk”, zegt Martin Jansen (54) als hij boodschappen in zijn fietstas doet na een bezoek aan de Aldi in het centrum. ,,Laat ik vooropstellen dat het vernielen van auto’s niet mag, maar er moest eens een grens gesteld worden. Een heel kleine groep drammers die de laatste jaren in Nederland is komen wonen, wil alles verbieden.”

,,Ik woon al veertig jaar in Staphorst, maar ben opgegroeid in Haarlem”, vervolgt hij. ,,Ik had vroeger gekleurde vriendjes: van Chinezen tot Turken en Marokkanen. Iedereen deed mee met het sinterklaasfeest en vond het fantastisch. Er zijn een paar mafketels die zich totaal niet hebben verdiept in hoe mooi het feest en Zwarte Piet is. Waarom moet alles in dit land verziekt worden? Er zijn veel belangrijkere zaken om je druk over te maken.”

Uitgelokt
Tientallen Staphorsters vertellen maandag in het centrum vooral ‘geen trek te hebben in een demonstratie tegen Zwarte Piet van mensen buiten het dorp’. ,,Ik vind dat de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet het een beetje hebben uitgelokt”, zegt een 41-jarige vrouw die boodschappen heeft gedaan. ,,Als ze geen problemen wilden hebben, hadden ze thuis moeten blijven. Ze wisten dat ze niet welkom waren en dat dit kon gebeuren.”

Is demonsteren niet een belangrijk grondrecht? ,,Ze zouden op een dag zonder intocht welkom zijn voor een kop koffie en discussie in het gemeentehuis, maar niet op het Marktplein waar veel kinderen feestvieren. Zaterdag heb je saamhorigheid van de jeugd gezien. Die hebben zich ertegen verzet dat allerlei mensen van buiten Staphorst komen vertellen wat hier moet gebeuren. Daardoor hebben kinderen op het plein wel een mooi feest gehad.”

Waarschuwing
Ze wijst op fouten die de politie heeft gemaakt. ,,Ik vind het beeld dat alleen Staphorsters een rol hadden bij het uit de hand lopen wat eenzijdig. Mijn dochter was kijken bij de afrit waar het fout ging, de politie had de demonstranten beter moeten begeleiden.”

Zij en meerdere andere Staphorsters wijzen op de rol van Amnesty International, de organisatie waarvan waarnemers in een auto zaterdag belaagd zijn en die aangifte gaat doen. ,,Wat hebben zij te zoeken bij een kinderfeest?”

Negatief in nieuws
Jansen: ,,Ik lig er niet wakker van dat Staphorst negatief in het nieuws komt. Ver van tevoren is tegen de demonstranten gezegd dat ze niet naar Staphorst moesten komen.”

Op straat in Staphorst is niet alleen maar begrip voor de blokkeeractie. ,,Het ging te ver. Ik vind de roetveegpiet prima”, zegt Henrike, terwijl ze haar 1,5 jaar oude baby vasthoudt. ,,Mijn vriend heeft een donkere huidskleur en komt uit Ghana. Hij vond de kleur van Zwarte Piet best gek. Ik ben in Staphorst niet opgegroeid met een uitbundig sinterklaasfeest. Liegen tegen kinderen mocht niet van de kerk. Zo’n lange en belangrijke traditie is het helemaal niet in Staphorst.”

1
1 Reconquista    
10 dagen geleden door Reconquista

Dat hele gedoe bij Staphorst is een opgezet propaganda nummer van Amnesty en KOZP!

Beide profiteren van het feit dat ze weerstand ondervinden!
Zodra er geen weerstand tegen KOZP en Amnesty is VERLIEZEN ZE HUN INKOMSTEN/SUBSIDIE BRONNEN!

5
2 Zie Hier    
10 dagen geleden door Zie Hier

@2 "een opgezet propaganda nummer"
Dat is uw mening. (hetzelfde kan van Edwin Wagensveld gezegd worden, maar daar gaat het hier nu niet over).
Feit is dat zij hun langs democratische weg tot stand gekomen grondrecht wilden uitoefenen, en dat dat hen met geweld onmogelijk is gemaakt. En dat is zowel laakbaar als strafbaar.

7
3 Prikkebeen    
10 dagen geleden door Prikkebeen

Elk jaar lopen die haatparades van KOZP uit de hand en telkens geven roekeloze burgemeesters weer toestemming. Je kan dit soort demonstraties niet in aanwezigheid van kinderen gaan houden want dat roept (terecht) grote weerstand op. Dat kan je gewoon niet maken. Moeten er eerst slachtoffers vallen voordat het kwartje eindelijk valt bij de burgemeesters?

4
4 Rio Grande    
10 dagen geleden door Rio Grande

@4
"telkens geven roekeloze burgemeesters weer toestemming"
Misschien zou u eens kunnen nakijken wanneer het uitoefenen van een grondrecht eventueel verboden (een zéééér zwaarwegend middel!) zou kunnen worden. De eerste verantwoordelijkheid is namelijk om een demonstratie wél door te laten gaan. Grondrecht weet u wel.

6
5 Prikkebeen    
10 dagen geleden door Prikkebeen

@5

Dus ook de demonstraties van Pegida voor moskeeën , en demonstraties voor het huis van ministers ?

1
6 Vageali6888    
10 dagen geleden door Vageali6888

@6 Kennelijk hebt u mijn raad om u in te lezen aangaande demonstraties onvoldoende opgevolgd.
De burgemeester kan namkelijk een plaats aanwijzen voor de demo.

5
7 Prikkebeen    
10 dagen geleden door Prikkebeen

@4 "telkens geven roekeloze burgemeesters weer toestemming."

Voor een demonstratie is geen toestemming nodig.
(wanneer leren sommige reageerders dat nu eens?)

Een burgemeester kan wel een demonstratie verbieden, ontbinden, verplaatsen of bepaalde regels stellen, meestal uit oogpunt van openbare orde en veiligheid.

Ik vind wel dat daar veel te vaak en veel te veel gebruik van wordt gemaakt de laatste tijd.

2
8 JackKropotkin    
10 dagen geleden door JackKropotkin

@6 Voor een moskee of kerk lijkt me geen probleem in eerste instantie, voor het huis van ministers wel.

2
9 JackKropotkin    
10 dagen geleden door JackKropotkin

Dat gescherm ook de hele tijd met 'kinderfeest' terwijl het volwassenen zijn die trammelant schoppen en weigeren te leven met een smurf-piet... die kinderen interesseert het geen reet, als er maar cadeaus komen...

Het is een sneu 'feest'.

Eerst liegen tegen je kinderen en daarna schuilen achter je kinderen...

4
10 zeikenderechter    
10 dagen geleden door zeikenderechter

@5
Grondrecht blablabla. Van kinderen blijf je gewoon af punt. Als je naar mijn stad komt om mijn kinderen uit te jouwen dan krijg van mijn een schop onder je hol. Daar sta je dan met je grondrecht.

3
11 Rio Grande    
10 dagen geleden door Rio Grande

@11 "blablabla"
Dat ondemocratische en kennelijk schijt hebben van u aan de rechtsstaat had ik al begrepen ja. En toch is dat in NL zo geregeld. Wellicht is dat ansders in rusland, Iran, Noord-Korea etc ...

5
12 Prikkebeen    
10 dagen geleden door Prikkebeen

@11

Ze komen niet om je kinderen uit te jouwen. Ze komen om jou uit te jouwen.

Stop met je verschuilen achter je kinderen. Jij bent het probleem. Niet zij.

5
13 zeikenderechter    
10 dagen geleden door zeikenderechter

@13
Onzin en dat weet jezelf ook wel. Kinderen zijn gericht het doelwit van KOZP. Ze kunnen overal demonstreren maar het moet persé in het blikveld van de kinderen

2
14 Rio Grande    
10 dagen geleden door Rio Grande

@14

Waarom zouden kinderen het doelwit zijn als het volwassenen zijn die een probleem maken van Zwarte Piet? Het doel ben jij en iedereen die verandering tegenhoudt. Als je niet zeurt over een blauwe piet of een roetveeg piet dan komen ze niet.

Verder educatief voor kinderen. Dat je in Nederland mag protesteren en demonstreren. Leermomentje tijdens het oeverloze consumeren.

4
15 zeikenderechter    
10 dagen geleden door zeikenderechter

@14 " het moet persé in het blikveld van de kinderen"
Gelul. De burgemeester kan eventueel een andere plaats aanwijzen.

3
16 Prikkebeen    
10 dagen geleden door Prikkebeen

@15
Dan heeft extreem links toch een heel groot probleem want de overgrote meerderheid van Nederland accepteert die dwangmatige en absurde veranderingen van jullie niet. Sterker nog de (normale) mensen walgen van clubjes KOZP en zijn bereid om daartegen in verweer te komen.

2
17 Rio Grande    
10 dagen geleden door Rio Grande

@16
Dat zou mooi zijn maar waarom doen burgemeesters dat dan niet?

1
18 Rio Grande    
10 dagen geleden door Rio Grande

@18 "waarom"
Dat heeft niets met uw opmerking (dat het persë in het blikved van de kinderen moet) te maken natuurlijk. U duikt dus

2
19 Prikkebeen    
10 dagen geleden door Prikkebeen

@15 "Als je niet zeurt over een blauwe piet of een roetveeg piet dan komen ze niet."

Dat rijmt maar is wel erg optimistisch. Er is altijd wel een reden. Een grijze piet bijvoorbeeld is ook al not done. Een bruine piet is nog niet geprobeerd question. Misschien een idee om een lijst op te stellen van RGB kleuren die nog wel kunnen. Rood- en geeltinten lijken me hoe dan ook niet (meer) gepast in deze tijd.

0
20 JackKropotkin    
10 dagen geleden door JackKropotkin

Niemand had moeite met zwarte piet , in Curaçao verkleden ze zich ok als piet met grote oorbellen en de hele rataplan.

De hele hetze begon toen jerry afriyie en oproeper tot moord Akwasi hun wil gingen afdwingen.
Afriyie en Akwasi zijn allebei afstammelingen van foute slavenhandelaren , dat vertellen ze er nooit bij

1
21 Vageali6888    
10 dagen geleden door Vageali6888..

0
22 Vageali6888    
10 dagen geleden door Vageali6888

De grote winnaar in deze zijn de kinderen van Staphorst. Die hebben even verderop in het dorp van een heerlijke en rustige intocht kunnen genieten zonder geschreeuw en gedoe. En dat sommigen daarvan balen zegt toch echt iets over hunzelf.

1
23 Reconquista    
10 dagen geleden door Reconquista

@22

Intussen in Curaçao question

1
24 Vageali6888    
10 dagen geleden door Vageali6888

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Zoeken
Nieuw op Nieuwskoerier?
Registreer nu en krijg je eigen gepersonaliseerde tijdlijn!
Aanmelden bij Google Registreren met een e-mailadres
Trends voor jou
Wie te volgen
Laatste reacties
Tussenderegels
Voormalig pro-vax oncoloog ziet explosie van kanker na booster

@434 negatieve aandacht is ook aandacht...

25 minuten geleden geplaatst door Tussenderegels

pickwick
Voormalig pro-vax oncoloog ziet explosie van kanker na booster

@43 @14Die nikkie01 is goed bezig Prick, allemaal minnetjes heerlijk.Bedankt voor je schermafdrukje, heel mijn dag is weer goed. 😊...

27 minuten geleden geplaatst door pickwick

nikkie01
Masked Ye goes on antisemitic tirade on Infowars: ‘I like Hitler’

@8 Stank voor dank?...

32 minuten geleden geplaatst door nikkie01

Skunk
Breek! Geheime apppjes en telefoongesprekken gelekt: Hugo de Jonge nauw betrokken bij Sywertdeal

@6 Als er hier één zeikerd is ben jij dat. Bah wat een ondergeniepig mens ben je!...

36 minuten geleden geplaatst door Skunk

Prikkebeen
Voormalig pro-vax oncoloog ziet explosie van kanker na booster

@42 https://imageupload.io/i/cndh6z3MbG...

38 minuten geleden geplaatst door Prikkebeen