Begrip in Staphorst voor verhinderen Zwarte Piet-protest: ‘Wat hebben zij te zoeken bij kinderfeest?’ (ad.nl)


Veel Staphorsters zeggen, nu de rust is wedergekeerd, vooral begrip te hebben voor de blokkade van dorpsgenoten. Honderden inwoners van het dorp - veel als Zwarte Piet verkleed - voorkwamen zaterdag met geweld dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) er kon protesteren. Er klinkt ook kritiek. ,,Het ...

door Reconquista in Binnenland  ·  24 Reacties

  • 10
  • 580x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Veel Staphorsters zeggen, nu de rust is wedergekeerd, vooral begrip te hebben voor de blokkade van dorpsgenoten. Honderden inwoners van het dorp - veel als Zwarte Piet verkleed - voorkwamen zaterdag met geweld dat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) er kon protesteren. Er klinkt ook kritiek. ,,Het sinterklaasfeest is hier geen lange traditie.”

Terwijl de sneeuw op rieten boerderijdaken herinnert aan winterse buien, is er maandag weinig in Staphorst dat doet denken aan de grimmige sinterklaasintocht van zaterdag, toen honderden inwoners bij de afrit van snelweg vuurwerk en eieren gooiden op auto’s van demonstranten. Zij wilden in Staphorst demonstreren tegen Zwarte Piet, maar door de onrust en blokkade verbood de burgemeester dit.

Grens stellen
,,Staphorst heeft gewoon gelijk”, zegt Martin Jansen (54) als hij boodschappen in zijn fietstas doet na een bezoek aan de Aldi in het centrum. ,,Laat ik vooropstellen dat het vernielen van auto’s niet mag, maar er moest eens een grens gesteld worden. Een heel kleine groep drammers die de laatste jaren in Nederland is komen wonen, wil alles verbieden.”

,,Ik woon al veertig jaar in Staphorst, maar ben opgegroeid in Haarlem”, vervolgt hij. ,,Ik had vroeger gekleurde vriendjes: van Chinezen tot Turken en Marokkanen. Iedereen deed mee met het sinterklaasfeest en vond het fantastisch. Er zijn een paar mafketels die zich totaal niet hebben verdiept in hoe mooi het feest en Zwarte Piet is. Waarom moet alles in dit land verziekt worden? Er zijn veel belangrijkere zaken om je druk over te maken.”

Uitgelokt
Tientallen Staphorsters vertellen maandag in het centrum vooral ‘geen trek te hebben in een demonstratie tegen Zwarte Piet van mensen buiten het dorp’. ,,Ik vind dat de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet het een beetje hebben uitgelokt”, zegt een 41-jarige vrouw die boodschappen heeft gedaan. ,,Als ze geen problemen wilden hebben, hadden ze thuis moeten blijven. Ze wisten dat ze niet welkom waren en dat dit kon gebeuren.”

Is demonsteren niet een belangrijk grondrecht? ,,Ze zouden op een dag zonder intocht welkom zijn voor een kop koffie en discussie in het gemeentehuis, maar niet op het Marktplein waar veel kinderen feestvieren. Zaterdag heb je saamhorigheid van de jeugd gezien. Die hebben zich ertegen verzet dat allerlei mensen van buiten Staphorst komen vertellen wat hier moet gebeuren. Daardoor hebben kinderen op het plein wel een mooi feest gehad.”

Waarschuwing
Ze wijst op fouten die de politie heeft gemaakt. ,,Ik vind het beeld dat alleen Staphorsters een rol hadden bij het uit de hand lopen wat eenzijdig. Mijn dochter was kijken bij de afrit waar het fout ging, de politie had de demonstranten beter moeten begeleiden.”

Zij en meerdere andere Staphorsters wijzen op de rol van Amnesty International, de organisatie waarvan waarnemers in een auto zaterdag belaagd zijn en die aangifte gaat doen. ,,Wat hebben zij te zoeken bij een kinderfeest?”

Negatief in nieuws
Jansen: ,,Ik lig er niet wakker van dat Staphorst negatief in het nieuws komt. Ver van tevoren is tegen de demonstranten gezegd dat ze niet naar Staphorst moesten komen.”

Op straat in Staphorst is niet alleen maar begrip voor de blokkeeractie. ,,Het ging te ver. Ik vind de roetveegpiet prima”, zegt Henrike, terwijl ze haar 1,5 jaar oude baby vasthoudt. ,,Mijn vriend heeft een donkere huidskleur en komt uit Ghana. Hij vond de kleur van Zwarte Piet best gek. Ik ben in Staphorst niet opgegroeid met een uitbundig sinterklaasfeest. Liegen tegen kinderen mocht niet van de kerk. Zo’n lange en belangrijke traditie is het helemaal niet in Staphorst.”

1
1 Reconquista

Dat hele gedoe bij Staphorst is een opgezet propaganda nummer van Amnesty en KOZP!

Beide profiteren van het feit dat ze weerstand ondervinden!
Zodra er geen weerstand tegen KOZP en Amnesty is VERLIEZEN ZE HUN INKOMSTEN/SUBSIDIE BRONNEN!

5
2 Zie Hier

* Verwijderd door de redactie *

3 Prikkebeen

Elk jaar lopen die haatparades van KOZP uit de hand en telkens geven roekeloze burgemeesters weer toestemming. Je kan dit soort demonstraties niet in aanwezigheid van kinderen gaan houden want dat roept (terecht) grote weerstand op. Dat kan je gewoon niet maken. Moeten er eerst slachtoffers vallen voordat het kwartje eindelijk valt bij de burgemeesters?

4
4 Rio Grande

* Verwijderd door de redactie *

5 Prikkebeen

@5

Dus ook de demonstraties van Pegida voor moskeeën , en demonstraties voor het huis van ministers ?

1
6 Vageali6888

* Verwijderd door de redactie *

7 Prikkebeen

@4 "telkens geven roekeloze burgemeesters weer toestemming."

Voor een demonstratie is geen toestemming nodig.
(wanneer leren sommige reageerders dat nu eens?)

Een burgemeester kan wel een demonstratie verbieden, ontbinden, verplaatsen of bepaalde regels stellen, meestal uit oogpunt van openbare orde en veiligheid.

Ik vind wel dat daar veel te vaak en veel te veel gebruik van wordt gemaakt de laatste tijd.

2
8 JackKropotkin

@6 Voor een moskee of kerk lijkt me geen probleem in eerste instantie, voor het huis van ministers wel.

2
9 JackKropotkin

Dat gescherm ook de hele tijd met 'kinderfeest' terwijl het volwassenen zijn die trammelant schoppen en weigeren te leven met een smurf-piet... die kinderen interesseert het geen reet, als er maar cadeaus komen...

Het is een sneu 'feest'.

Eerst liegen tegen je kinderen en daarna schuilen achter je kinderen...

4
10 zeikenderechter

@5
Grondrecht blablabla. Van kinderen blijf je gewoon af punt. Als je naar mijn stad komt om mijn kinderen uit te jouwen dan krijg van mijn een schop onder je hol. Daar sta je dan met je grondrecht.

3
11 Rio Grande

* Verwijderd door de redactie *

12 Prikkebeen

@11

Ze komen niet om je kinderen uit te jouwen. Ze komen om jou uit te jouwen.

Stop met je verschuilen achter je kinderen. Jij bent het probleem. Niet zij.

5
13 zeikenderechter

@13
Onzin en dat weet jezelf ook wel. Kinderen zijn gericht het doelwit van KOZP. Ze kunnen overal demonstreren maar het moet persé in het blikveld van de kinderen

2
14 Rio Grande

@14

Waarom zouden kinderen het doelwit zijn als het volwassenen zijn die een probleem maken van Zwarte Piet? Het doel ben jij en iedereen die verandering tegenhoudt. Als je niet zeurt over een blauwe piet of een roetveeg piet dan komen ze niet.

Verder educatief voor kinderen. Dat je in Nederland mag protesteren en demonstreren. Leermomentje tijdens het oeverloze consumeren.

4
15 zeikenderechter

* Verwijderd door de redactie *

16 Prikkebeen

@15
Dan heeft extreem links toch een heel groot probleem want de overgrote meerderheid van Nederland accepteert die dwangmatige en absurde veranderingen van jullie niet. Sterker nog de (normale) mensen walgen van clubjes KOZP en zijn bereid om daartegen in verweer te komen.

2
17 Rio Grande

@16
Dat zou mooi zijn maar waarom doen burgemeesters dat dan niet?

1
18 Rio Grande

* Verwijderd door de redactie *

19 Prikkebeen

@15 "Als je niet zeurt over een blauwe piet of een roetveeg piet dan komen ze niet."

Dat rijmt maar is wel erg optimistisch. Er is altijd wel een reden. Een grijze piet bijvoorbeeld is ook al not done. Een bruine piet is nog niet geprobeerd question. Misschien een idee om een lijst op te stellen van RGB kleuren die nog wel kunnen. Rood- en geeltinten lijken me hoe dan ook niet (meer) gepast in deze tijd.

0
20 JackKropotkin

Niemand had moeite met zwarte piet , in Curaçao verkleden ze zich ok als piet met grote oorbellen en de hele rataplan.

De hele hetze begon toen jerry afriyie en oproeper tot moord Akwasi hun wil gingen afdwingen.
Afriyie en Akwasi zijn allebei afstammelingen van foute slavenhandelaren , dat vertellen ze er nooit bij

1
21 Vageali6888



..

0
22 Vageali6888

De grote winnaar in deze zijn de kinderen van Staphorst. Die hebben even verderop in het dorp van een heerlijke en rustige intocht kunnen genieten zonder geschreeuw en gedoe. En dat sommigen daarvan balen zegt toch echt iets over hunzelf.

1
23 Reconquista

@22

Intussen in Curaçao question

1
24 Vageali6888

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Ronin
Offtopic

Het zou mooi zijn dat Elsemiek ook weer terug komt.Een lief mens met een goed hart. Heeft zich ook weg laten jagen door dat groepje van Pr...

2 minuten geleden geplaatst door Ronin

Bop
Zo kom je van die verschrikkelijke knoflookadem af: ‘99 procent van de geur verdwijnt’

@33 Wees jij maar trots op jezelf. Je zult verder niemand hebben die dat is.Oh ja, en blijf mij gerust corrigeren. Ik moet daar werkelijk eno...

4 minuten geleden geplaatst door Bop

baba jaga
Offtopic

Nou dit had ik niet verwacht mijn dank voor jullie reacties.Maakt mijn besluit om te blijven makkelijker....

4 minuten geleden geplaatst door baba jaga

wildersfan
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@30 Ja juist, de grote de-escalator. 👍...

4 minuten geleden geplaatst door wildersfan

spookrijder
Offtopic

@2354 Verstandig besluit, Baba! 👍...

8 minuten geleden geplaatst door spookrijder

VBOH
Offtopic

@2354 Welkom terug. Ik lees altijd met veel plezier jouw bijdragen. Dat wist je misschien nog niet, maar dan weet je het nu.Nou was het van ...

8 minuten geleden geplaatst door VBOH

baba jaga
Offtopic

@2357 Als je nou even de nick van dat h*lmaatje er bij zet, nu krijg ik het idee dat je mij bedoelt.Maar ik ben keihard hetero dus ik vergis ...

10 minuten geleden geplaatst door baba jaga

Ronin
Offtopic

@2354Goed om te horen, Baba Jaga.Laat je niets wijsmaken door die Prikkelbeens, door die viezerik zijn hier al meerdere gerespecteerde reag...

10 minuten geleden geplaatst door Ronin

Wedergeboren
Timmermans stelt formatiedeadline aan rechtse onderhandelaars: vóór 1 juni moeten ze eruit zijn

@34 "dan zal je het ook wel niet hebben aangetoond" Ja ja, en jezelf maar voor de gek houden met dat eeuwige liegen en huichelen. ...

10 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Botlleneck
Offtopic

@2356.Ik denk dat mensen wegblijven door Prikkelmans,Bop en Tokkifee...

11 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

NK. App
Linda Friday PornPorn Maza ComApril Onell PornBrother In Law GaypornNaked Women AnalWife Wanting BbcSexbathroomJamacican PornXtremtubeSexy Picture CartoonSommer Ray LeakesSasur And Bahu SexHead In PussyForce Porn XxxVideos Caseros Porn GratisSex Doll GenieCoroas Loiras NuaSwedish EroticaPussy OrgReddit SexsellsPorn Star SpainHarriet Sugar CookieFutadom WorldLynn LemayIndian Xnxx NewLatina Hd SexFuck With TeacherAndhra Sex FilmNebraskecoedsJmcomicPorn FlixComicx PornTopstransbrasilAcompanhantes VivalocalPlayboy VideoGuesswhox2Nude Sexy VedioPrivate SoceityForum.socialmediagirlsWoman SquirtingScroller .comBangladesh Sxe VideoWett Melons FaceBody Naked PaintXxxnvedioJenna Ortega ToplessPppe-015Allie LeggettXxx Hindi MovesAsia CarreraMeitei Sex VideoGay Homemade Black PornCubbi Thompson NudeFutatari PornPorn SlideshowPornbig BreastTamil Xxx VideoBig Tites PicsIndian Girls Masturbation VideosUrsula Andress NudeLeenaskyShowyourdickChubby Sex ComSwathi Naidu RomanceSwathi Naidu LatestTeenscatScatophile VideoFutanari QuadrinhosVideo Black XxxSexxx LesbianLatina Teens NudeCop GangbangedMature SextubesPorn Story GamesEwa Sonnet NudeTransexual Ashley HunterRwby FutaDesi Bhabhi Sex ImageTamilsexeWww Xxx WapPorn On TvPorntube.comMalizia 2000Best Bus SexCall Me Daddy PornBlackmail Mom PornhubKellan HartmannWww Six VedioFakethatbitchMautre PornRectubesFilmr PornFucked The Snow QueenReiinapopXxx Kannada Sex VideoNecrophilia PornTiktok AnalPorn Anime HqReon KadenaGracie Bon XxxAsianassholeTeenage Redhead PornSexvdoesNude StreetAmateur InterrHentai Haven DiscordBabeshows CamBelle KnoxNude Charisma CarpenterWatch After We CollidedCheating Cream PieChloë Grace Moretz AssJapanese XvideoTamilnadu Xxx VideoNxnvideosSexsy Video ComSex Com Mp4Beeg Xxx Movies亚洲成人网站Tüürk PornXnxc FamilyFuckermenGirlfriend Boyfriend Xxx VideoDadcrush XxxMelanie Hicks NudePorn MobiRex Pron VideoJapanese Love PornBig Boobs NskedMisty Ray Only.fansVintage Mature PornManiacos Por ComicsLivinia RobertsTamil Sex BoysErotic Sex HdKerala Aunty Sex ImageWwe Lesbian SexElite Jav Hd Com色情 動漫Live De PutariaVideos Pornos De MujerHindi Sex Story SiteErnakulam Sex VideoBoku Ni Sefure Ga Dekita Riyuu NhentaiEnglish Movie Xxx VideoNew Nepali Blue FilmEnglish Blue Film ChudachudiVideos IncrstosFree Nude WebcamHentai House