Infantino wil niks weten van kritiek op WK: 'Europa kan voorbeeld nemen aan Qatar'

Infantino wil niks weten van kritiek op WK: 'Europa kan voorbeeld nemen aan Qatar'

19-11-2022 10:42 Laatste update: 12:56
245

FIFA-baas Gianni Infantino heeft gereageerd op de kritiek rondom het aankomende WK in Qatar. De bestuurder neemt geen blad over de mond als het gaat om de migrantenarbeiders en de leefomstandigheden in Qatar. Volgens Infantino is er veel sprake van een 'dubbele moraal.'

"Als Europa echt zou geven om die migrantenarbeiders, dan hadden ze het wel anders aangepakt", vertelt Infantino op een persconferentie voor aanvang van het WK in Qatar. "Europa kan een voorbeeld nemen aan Qatar en een aantal legale trajecten opstarten waar op zijn minst een gedeelte van deze mensen aan de slag zou kunnen. Deze arbeiers krijgen inderdaad lage inkomsten, maar op deze manier geef je tenminste hoop en een toekomst."

Volgens Infantino gaat ook Europa niet vrijuit als het gaat om misstanden die aangekaart worden bij het WK in Qatar. "Ik denk dat wat wij Europeanen voor de laatste drieduizend jaar gedaan hebben. Daar mogen wij de komende drieduizend jaar onze excuses voor gaan aanbieden. Toen ik hier drie jaar geleden kwam heb ik de situatie rondom de arbeiders in Qatar direct aangekaart, vanaf de eerste vergadering."

Ook sprak Infantino zich nog uit over de acceptatie van homoseksualiteit binnen Qatar. "Net als de migrantenarbeiders is dat een proces van acceptatie. Natuurlijk geloof ik als FIFA-president dat dit geaccepteerd moet worden, maar ik ben ook door dat proces gegaan."