OPMERKELIJK

Hé man, plas je staand of zittend? 'Het is gezonder voor je relatie en voor jezelf om te zitten'

Het is zaterdag Wereld Toiletdag én Internationale Mannendag
Het is zaterdag Wereld Toiletdag én Internationale Mannendag © Pixabay
Zaterdag is het Wereld Toiletdag én Internationale Mannendag. Een mooie aanleiding om een onderwerp aan te snijden wat voor veel verhitte discussies kan zorgen: moet je als man staand of zittend plassen? Huisarts Jeannete Caljouw pleit voor zitten. Toiletjuffrouw Connie Verschoor maakt het niet zo uit. Zij zou liever zien dat er aandacht komt voor de waterbesparende knop op het toilet.
Veel mensen zullen direct hun mening klaar hebben bij het lezen van de kop boven dit artikel. Ook op onze redactie: tegen de verwachting in blijken best veel mannelijke redacteuren zittend te plassen. Een van hen geeft aan dat hij is gaan zitten nadat hij met een korte broek staand had geürineerd. "Dan merk je pas wat er allemaal op je benen spat. En dat belandt normaal dus op je broekspijpen." Veel vrouwen krijgen al snel visioenen van een smerige, natte wc-bril of vloer als voor hen een man gebruik heeft gemaakt van de wc. Huisarts Jeanette Caljouw moet er wel om lachen en denkt dat elke relatie er beter van wordt als de man gaat zitten. "Minder gespetter, minder stank en minder schoonmaken."

Grotere prostaat

Belangrijker nog is wat staand plassen lichamelijk doet met de man. "Het is echt gezonder om ook als man zittend te plassen. Zeker als je ouder wordt. Je prostaat wordt groter en om daar langs te plassen, moet je goed je bekkenbodem ontspannen. Dat gaat beter als je zit."
Toch zullen bepaalde mannen nooit of te nimmer gaan zitten. Die krijgt Caljouw wel eens op haar spreekuur. Heeft ze een tip? "Nee, proberen wel eens iets door de knieën gaan, maar juist dan span je je bekkenbodem aan."
Als het allemaal niet goed gaat en plassen een enorme inspanning wordt, kun je klachten krijgen als een lagere bloedruk en een lagere polsslag, benadrukt ze. "En dan val je om. Dat lijkt met toch ook niet wat je wil, met je broek op je enkels in de wc gevonden te worden. Het is niet sexy. Dan kun je toch echt beter gaan zitten."

Openbare toiletten

Ervaringsdeskundige toiletjuffrouw Connie Verschoor kan het verrassend genoeg niet zo veel schelen wat mannen doen. Ze werkt bij Cultuurpodium Perron en bij het openbare toilet bij metrostation Beurs. Zij vindt het niet gek dat mannen voor een urinoir kiezen, omdat er daar vaak meer van zijn.
Ze mogen dan wel wat dichter bij de pot gaan staan, zegt ze. "Maar eigenlijk valt het me allemaal wel mee. Weet je, als je netjes alles bijhoudt de hele nacht, dan komt het wel goed. Als ik een prop papier zie liggen, dan raap ik hem op. Laat je hem liggen, dan nodigt hij uit om meer troep te maken."

Water besparen

Aan ongelukjes is ze wel gewend, maar dat gebeurt vaak ook doordat de toiletbezoeker te dronken is om goed te kunnen mikken. "Dan vind ik ook wel eens een onderbroek met inhoud waarover ik niet in detail zal treden", zegt ze lachend. "Maar weet je, als je bedenkt dat veel mensen in deze wereld zonder water zitten vind ik iets anders eigenlijk veel erger; de grote hoeveelheden goed water waarmee een plasje wordt doorgetrokken. Acht liter! Ik vind dat mensen dáár wel eens beter op mogen letten, dat ze de waterbesparende knop indrukken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl