Direct naar artikelinhoud
turkije

Erdogan noemt Duitse campagneverboden "nazi-praktijken"

President Erdogan.

De Duitse verboden aan Turkse ministers om in Duitsland campagne te voeren, zijn "niet anders dan die uit de nazi-periode". Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd in Istanbul. 

"Ik dacht dat Duitsland al lang had afgezien (van die praktijken). We hebben ons vergist", zei Erdogan. Of nog: "Jullie leren ons lessen over democratie, daarna verhinderen jullie de ministers van dit land zich ginder uit te drukken."

De Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci wilde vandaag in een hotel in Keulen een bijeenkomst bijwonen. De minister wil zo in Duitsland wonende Turken overtuigen om bij een referendum voor de grondwetsherziening te stemmen. Deze week zijn in Duitsland al twee gelijkaardige meetings geannuleerd, wat tot bijkomende spanningen met Ankara heeft geleid. Turks president Erdogan zei vandaag dat het verbod aan "nazi-praktijken" doet denken.

België

De autoriteiten in ons land hebben voorlopig geen weet van dergelijke bijeenkomsten op Belgisch grondgebied, zo blijkt uit een rondvraag bij een aantal gemeenten met een belangrijk aandeel Turkse inwoners en bij enkele federale instanties.

Turkse minister Nihat Zeybekci van Economische Zaken.

De Belgische overheid liet in het verleden al verstaan dat ze het Turkse conflict niet wil geïmporteerd zien in ons land. "Er zal worden opgetreden tegen zaken die onwettelijk zijn of die de openbare orde verstoren", luidt het op het kabinet van Binnenlandse Zaken.

N-VA tegen "campagne voor Ottomaanse Rijk 2.0 in België"

Ook N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover wil niet dat het Turkse conflict in ons land wordt ingevoerd. Hij sluit zich in het VRT-radionieuws aan bij de oproep van de Oostenrijkse bondskanselier om Turkse politieke meetings in eigen land te verbieden. Bij de vorige Turkse verkiezingen waren er in België meetings van partijgenoten van president Erdogan. 

"Straf dat we hier meetings zien georganiseerd worden om het Ottomaanse Rijk 2.0 in te voeren", zegt De Roover. Het is voor hem onaanvaardbaar dat dergelijke meetings "mensen in Vlaanderen op basis van de Turkse politiek tegen elkaar opjutten. Daar moet paal en perk aan gesteld worden".

Twitter bericht wordt geladen...

De Roover vraagt de federale regering na te gaan "in welke mate werk kan gemaakt worden van de vraag van de Oostenrijkse regering om deze uitvoer van Turkse problemen naar Europese landen samen met andere lidstaten een halt toe te roepen".

Theo Francken wijst erop dat president Erdogan voldoende uitdagingen heeft in Turkije en dat hij in België de Turken niet moet komen opjutten door te zeggen dat ze naar Turkije moeten kijken in plaats van te integreren.