RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Bol.com stopt met verkoop van antisemitische boeken

Een medewerker in het distributiecentrum van de blauwe webwinkel in Waalwijk.

Bol.com geeft gehoor aan de oproep van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding om de verkoop van antisemitische boeken aan banden te leggen. Zo is onder andere een aantal boeken van complotdenker David Icke van de site verwijderd.

Bol.com is één van de eerste webwinkels die regels heeft opgesteld om te beoordelen of boeken geschikt zijn voor verkoop. Daarbij kijken medewerkers onder meer of de inhoud aanzet tot geweld, discriminatie of antisemitisme.

Waarschuwingslabel

Een aantal boeken wordt daardoor niet meer aangeboden. Sommige boeken mogen verkocht worden, maar krijgen wel een waarschuwingslabel. Boeken die al lange tijd op de site staan worden ook met de nieuwe criteria beoordeeld.

'Bol.com
Lees ook:
'Bol.com moet verkoop antisemitische boeken staken'

"De afgelopen jaren zijn er meerdere keren boeken in het nieuws geweest waarvan we ons afvroegen of we die wel wilden aanbieden op ons platform", legt een woordvoerder van bol.com uit. "En omdat het niet altijd duidelijk is of een boek discriminerend is en we ook zorgvuldig willen omgaan met de vrijheid van meningsuiting, hebben we besloten om hier een toetsingskader op te ontwikkelen."

Dat toetsingskader wordt sinds begin dit jaar ingezet. Nieuwe boeken worden langs het kader gelegd en bij meldingen gebeurt dat ook met boeken die al op de site stonden. Vanaf vandaag kunnen bezoekers op de website van bol.com meer informatie vinden over hoe de webshop omgaat met discriminerende boeken.

Radar:
Lees ook:
Radar: Bol.com verkoopt levensgevaarlijk en onveilig kinderspeelgoed

Bol.com benadrukt echter geen expert te zijn op het gebied van discriminatie. Wel heeft het bedrijf voor hun richtlijnen meerdere organisaties hierover gesproken, waaronder de NCAB en het Meldpunt Discriminatie.